Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Cerbulis: Labākajā gadījumā krīzē ir iestājies puslaiks

Labākajā gadījumā krīzē patlaban ir iestājies tikai puslaiks,  Latvijas Bankas diskusijā Investīcijas Latvijā pēc globālās finanšu krīzes norādīja kompānijas _NCH Capital Inc _vecākais viceprezidents Kārlis Cerbulis, nepiekrītot, ka varam runāt jau par pēckrīzes periodu.

"Krīze nav "pēc", bet esam krīzē kaut kur. Grūti teikt - sākumposmā, vidū vai beigās. Es gribētu teikt, ka sākumposmā. Tomēr cerams, ka smagāko esam pārdzīvojuši," teica Cerbulis, uzsverot, ka Latvija krīzes laikā ir ļoti daudz paveikusi un mums jābūt lepniem par to.

Viņaprāt, neatbildētais jautājums par krīzi ir - kādā spēlē ir iestājies puslaiks. Proti, vai tas ir futbols, kurā ir divi puslaiki, beisbols ar deviņiem periodiem vai krikets, kurā spēle var ilgt arī vairākas dienas.

To, ka krīze nav vēl beigusies, Cerbulis pamatoja ar notikumiem pasaules ekonomikā. Patlaban galvenais skats esot vērsts uz Grieķiju, par kuras bankrotu eksperts ir diezgan drošs, jo "lidmašīna, kas jau sākusi krist, nevar vairs pacelties augšā". "Jebkurai valstij vai uzņēmumam ar tik augstu parādu nastu liktenis ir līdzīgs [krītošai lidmašīnai], jautājums - kad un kā notiks piezemēšanās," teica ekonomists.

Cerbulis atgādināja par situāciju ASV, kur kredīti pret iekšzemes kopproduktu ir sasnieguši rekordaugstu līmeni. Pēc viņa domām, pēdējie 30-40 gadi pasaules ekonomikā ir bijuši "burbuļaini", jo visu laiku esam dzīvojuši uz kredītiem.

Tāpat viņš norādīja uz situāciju Ķīnā un Indijā, kuras velk sev līdzi visu pasauli, bet arī tajās veidojas burbuļi nekustamo īpašumu nozarēs. Cerbulis uzskata, ka jebkurā ekonomikā ar laiku iestājas pauze, tāpēc ir tikai jautājums, kad tas notiks Ķīnā un Indijā. Ja tas notikšot tagad, esot gaidāmi interesanti laiki visiem.

Kā vēl vienu faktoru, kas neļauj pieņemt, ka globālā krīze ir beigusies, Cerbulis minēja naftas cenas, kas ir sasniegušas ļoti augstus līmeņus, bet vēsturiskā pieredze rāda, ka naftas cenu pieaugums parasti noved pie recesijas. Viņaprāt, ja šoreiz no tā izdosies izbēgt, tad tas būs brīnums.

Ekonomists uzskata, ka pasaule patlaban vēl meklē jaunu līdzsvaru, jo daudzas lietas nevar turpināties tāpat kā līdz šim. Viņš lēsa, ka jaunā līdzsvara atrašanai būs nepieciešami aptuveni 10-20 gadi.

Runājot par Latvijas investīciju vidi, viņš uzsvēra, ka ļoti svarīgs ir tieši valsts tēls, jo eksportējošs uzņēmums nevar sev radīt labāku tēlu nekā valstij. Tāpēc esot aktīvi jāturpina darbs pie valsts sakārtošanas.

Kā vienu no būtiskākajām Latvijas investīciju vides problēmām viņš minēja korupciju, jo pats ir saskāries ar situācijām, kad šī iemesla dēļ investori no Latvijas ir aizbēguši vai nemaz nav ienākuši Latvijā. "Lai vairāk šādu ugunskuru ["Oligarhu kapusvētkos" sadedzinātais korupcijas klucis] un katrs Jāņos nodedzināsim vēl kādas saiknes ar korupciju," rosināja Cerbulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas