Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

CVK vadītājs iestājas par depozītbalsošanas ieviešanu nākotnē, kad Saeimas vēlēšanās balsot varētu nedēļu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars uzskata, ka ilgtermiņa risinājums, lai Saeimas vēlēšanās nobalsot varētu pēc iespējas lielāks skaits balsstiesīgo, ir depozītbalsošanas ieviešana, kad balsot varētu apmēram nedēļu.

Savukārt balsošanas organizēšana internetā, viņaprāt, nebūtu uzticama.

Tā Cimdars otrdien sacīja žurnālistiem pēc Saeimas Juridiskās komisijas sēdes, kurā tika atbalstīts, ka 124 vēlēšanu iecirkņi gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās visā Latvijā varētu strādāt par divām stundām ilgāk – līdz desmitiem vakarā.

"Kā pastāvīgais risinājums jāmeklē iepriekšējais balsojums, nevis trīs dienas iepriekš, kā tas ir pašvaldību vēlēšanu un Eiropas Parlamenta vēlēšanu gadījumā, bet gan depozitārais balsojums, kad balsotājs savu gribu varētu izteikt jau nedēļu iepriekš," uzskata CVK vadītājs.

Viņaprāt, nobalsošanas iespēja trīs dienas iepriekš nav risinājums, jo ceturtdienās jau daļa cilvēku dodoties prom brīvdienās, daļa cilvēku brauc komandējumos.

"Manā skatījumā balsojums varētu sākties jau pirmdien, un šis varētu būt ilglaicīgs risinājums. Šoreiz to nevarēja pieņemt, jo īsā laikā tik kardināli paplašināt uzdevumu būtu pārāk liels risks," sacīja CVK vadītājs.

Depozītbalsošana nozīmētu, ka vēlētājam ir iespēja nodot aploksni ar vēlēšanu zīmi īpašā vietā, taču, kur tas būtu, par to būtu jādiskutē.

Pēc CVK vadītāja teikā, rezultātiem, kas iegūti balsošanā internetā, nebūtu tik liela uzticamība.

Arī Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) otrdien komisijas sēdes laikā norādīja, ka turpmāk, iespējams, būtu nepieciešams vēlētāju reģistrs, lai varētu ieviest depozītbalsošanu, lai tie balsstiesīgie, kas nevar nobalsot vēlēšanu dienā, to varētu izdarīt ātrāk.

"Līdz ar to tiktu panākts, ka vairāk personu iesaistītos vēlēšanās," paskaidroja Čepāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas