Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Daugavpilī prognozē ūdens līmeņa celšanos virs septiņiem metriem

Daugavpils novada Līksnas pagastā nedēļas nogalē, sniegam strauji kūstot, applūduši māju pagrabi, bet Daugavā ledus vēl nav sakustējies, _Dienu _informēja Līksnas pagasta pārvaldē. Ledus iešana Daugavā Daugavpils apkaimē varētu sākties no 29.marta līdz 1.aprīlim, bet ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkaimē palu laikā šogad varētu sasniegt 7-8 metrus, prognozē  hidrometeorologi.

Šāds ūdens līmeņa pacēlums ir pietiekami augsts, jo pēdējo lielāko plūdu laikā 2004.gadā ūdens līmenis Daugavā pacēlās līdz 7,62 m. Tomēr, kā atzina Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskulis, plūdi Daugavpilī apdraud tikai dažas privātmājas Grīvā, kā arī mazdārziņus Nometņu ielā.

Ledus Daugavā vēl esot ļoti biezs, pēc pēdējiem mērījumiem, sasniedzot pat 60 cm. Savukārt V.Ruskulis teica, ka ledus biezums Daugavā pie Daugavpils jau ir sarucis līdz 30 – 40 cm un jau ir klāts ar ūdeni, taču situācija pagaidām ir stabila.

Operatīvie dienesti ir gatavi palu laikam, ir izstrādāts rīcības plāns, pārbaudītas ūdens līmeņa regulēšanas iekārtas, vajadzības gadījumā palu laikā pēc pieprasījuma teritorijas apsekošanai būšot pieejams arī Nacionālo bruņoto spēku helikopters.

Jau ziņots, ka Dubnas upē pie Līvāniem nedēļas nogalē krietni cēlies ūdens līmenis, appludinot vairākas saimniecības ēkas, bet ledus sastrēgums apdraud vairākus desmitus māju, informēja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle.

Līdz pusdienlaikam bija applūdušas septiņas saimniecības ēkas Līvānos, Krasta ielā, taču, ja neizdosies salauzt ledu un novērst sastrēgumu, ūdens straume ar ledus gabaliem trauksies pa veco upes gultni, apdraudot vairāk nekā trīsdesmit dzīvojamās mājas Ubaglīcī.

Kā pastāstīja G.Kraukle, ūdens Dubnā strauji sācis celties naktī uz svētdienu, ūdens celšanos palēninājis tas, ka tikušas atvērtas SIA Mežrozīte HES slūžas, taču vietā, kur Dubna met līkumu, ir izveidojies ledus aizsprosts. Pie tam ledus Dubnas augštecē nav vēl izgājis, tas ir vairāk kā pusmetru biezs un stingrs. Patlaban nolemts ledu kaisīt ar kūdru, lai paātrinātu tā kušanu, kā arī lauzt to ar ekskavatoriem, kaut arī piekļūšanu apgrūtina, ka upes krasti jau ir atkusuši un staigni. Tiek apsvērta arī iespēja ledu spridzināt, bet šādā gadījumā nāktos evakuēt cilvēkus kilometra rādiusā, tas ir visus Līvānu iedzīvotājus.  

Kā jau rakstīts agrāk, Līvānos pavasara plūdi var apdraudēt gan no Dubnas, gan Daugavas. Pagaidām Daugavā ledus vēl nav sācis kustēties, taču ūdens līmeņa celšanās Daugavā var notikt ļoti strauji, tādēļ pašvaldība plāno nodrošināt novērošanas posteņu darbību, lai, plūdiem sākoties, spētu operatīvi reaģēt. Ja rodas ledus sastrēgumi lejpus Līvāniem, tad ūdens masas, kas nāk no Baltkrievijas, appludina teritorijas arī Līvānu novadā - Jersikas un Turku pagastos, kā arī Līvānu pilsētā, kad zem ūdens paliek vairākas ielas, piemēram, Celtuves un daļa Domes ielas.

Daugavpils novadā applūšanas draudiem ir pakļauta teritorija 5649 hektāru platībā, tajā atrodas 169 mājas un 1245 vasarnīcas, kurās dzīvo 335 cilvēki, applūšanas draudiem pakļautajās teritorijās ir arī 162 mājlopi, liecina Daugavpils novada Civilās aizsardzības komisijas apkopotā informācija. Pēdējo lielāko Daugavas plūdu laikā 2004.gadā Līksnas pagasta Ribaku ciemā no apkārtējās pasaules ar Daugavas straumi tika nogrieztas vairāk nekā 16 mājas, savukārt 1951.gada plūdos ūdens līmenis pacēlies līdz pat palodzēm un ieplūdis istabās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

 

Par paliem Zemgalē lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas