Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

EK Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam saglabā nemainīgas

Eiropas Komisija (EK) piektdien publiskojusi pavasara prognozes, kurās tā Latvijai izteiktās ekonomikas izaugsmes aplēses šim un nākamajam gadam saglabājusi nemainīgas.

EK prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2013.gadā pieaugs par 3,8%, salīdzinot ar lēsto 5,6% izaugsmi pērn. Savukārt 2014.gadā valsts ekonomika piedzīvos kāpumu 4,1% apmērā.

Šīs prognozes liecina, ka Latvija šogad un nākamgad piedzīvos visstraujāko ekonomikas izaugsmi starp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Komentējot Latvijas prognozes, komisija norāda, ka iekšzemes pieprasījums un eksports 2013. un 2014.gadā piedzīvos līdzīgu izaugsmi, bet nākamgad eksports atkal kļūs par galveno ekonomiskās izaugsmes veicinātāju, pateicoties ārējās vides atlabšanai. EK lēš, ka mājsaimniecību patēriņš Latvijā šogad un 2014.gadā pieaugs par attiecīgi 3,9% un 4,1%, bet eksporta apjoms palielināsies par attiecīgi 4,6% un 6,2%.

Tikmēr Lietuvas ekonomikai šogad EK prognozē izaugsmi 3,1% apmērā, salīdzinot ar 3,6% kāpumu pērn. Nākamgad Lietuvas IKP varētu palielināties par 3,6%.

Savukārt Igaunijas ekonomika šogad un nākamgad pieaugs par attiecīgi 3% un 4%, liecina EK prognozes. Saskaņā ar komisijas aplēsēm Igaunijas IKP pērn palielinājies par 3,2%.

Arī Igaunijas un Lietuvas ekonomikām prognozes saglabātas nemainīgas.

Tajā pašā laikā bezdarba līmenis Latvijā šogad samazināsies līdz 13,7% un 12,2% nākamgad, salīdzinot ar 14,9% 2012.gadā.

Bezdarba kritumu EK prognozē arī Lietuvā, kur tas saruks no 13,3% pērn līdz 11,8% šogad un 10,5% nākamgad. Toties Igaunijā tiek lēsts viszemākais bezdarba līmenis starp Baltijas valstīm, tam šogad veidojot 9,7% un 9% 2014.gadā, salīdzinot ar 10,2% pirms gada.

EK arī prognozē, ka inflācijas līmenis Latvijā šogad samazināsies līdz 1,4% salīdzinājumā ar 2,3% 2012.gadā, taču atkal palielināsies līdz 2,1% nākamgad.

Tikmēr Lietuvā inflācija šogad veidos 2,1% un 2,7% nākamgad, salīdzinot ar 3,2% pērn. Savukārt Igaunijā EK prognozē stabilu inflācijas līmeņa kritumu, tam šogad samazinoties līdz 3,6% un 3,1% 2014.gadā, salīdzinot ar 4,2% 2012.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas