Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

EK: Nodalīšanas prasības dabasgāzes krātuvēm nav tik striktas

Eiropas Savienības (ES) prasības nodalīt īpašumtiesības dabasgāzes jomā attiecas arī uz krātuvēm, taču prasības nav tik striktas un uzņēmumiem ir lielāka brīvība to īstenošanā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja EK preses pārstāve enerģētikas jautājumos Nikole Bokštallere.

Viņa vērsa uzmanību uz direktīvas par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz dabasgāzes iekšējo tirgu 15.pantu.

Saskaņā ar to, ja ir norīkots neatkarīgs sistēmas operators, kas ir daļa no vertikāli integrēta uzņēmuma, pārvades sistēmas īpašniekam un uzglabāšanas sistēmas operatoram vismaz juridiskās formas, organizācijas un lēmumu pieņemšanas aspektā jābūt neatkarīgam no citām darbībām, kas nav saistītas ar pārvadi.

Šajā pantā minēti arī vairāki obligāti kritēriji, kas piemērojami, lai nodrošinātu pārvades sistēmas īpašnieka un uzglabāšanas sistēmas operatora neatkarību.

Pirmkārt, ir noteikts, ka personas, kas atbildīgas par pārvades sistēmas īpašnieka un uzglabāšanas sistēmas operatora vadību, nedrīkst iesaistīties integrētā dabasgāzes uzņēmuma struktūrās, kas tieši vai netieši ir ikdienā atbildīgas par dabasgāzes ražošanu un piegādi.

Otrkārt, jāveic pasākumi, lai nodrošinātu, ka tiek ņemtas vērā to personu profesionālās intereses, kuras atbildīgas par pārvades sistēmas īpašnieka un uzglabāšanas sistēmas operatora vadību, vienlaikus ļaujot tām rīkoties neatkarīgi.

Treškārt, uzglabāšanas sistēmas operatoram jābūt reālām tiesībām pieņemt lēmumus par aktīviem, kas vajadzīgi uzglabāšanas objektu vadīšanai, uzturēšanai vai attīstīšanai, neatkarīgi no integrētā dabasgāzes uzņēmuma. Kā norādīts direktīvā, tas neliedz pastāvēt attiecīgiem koordinācijas mehānismiem, lai nodrošinātu mātesuzņēmuma saimnieciskās un vadības pārraudzības tiesību aizsardzību no aktīvu atdeves viedokļa.

Konkrēti tas ļauj mātesuzņēmumam apstiprināt uzglabāšanas sistēmas operatora gada finanšu plānu vai līdzvērtīgu instrumentu un noteikt vispārējus meitasuzņēmuma parādsaistību ierobežojumus. Tas savukārt neļauj mātesuzņēmumam dot norādījumus par ikdienas darbībām vai par konkrētiem lēmumiem par uzglabāšanas objektu būvi vai modernizāciju, kas nav lielāki par apstiprinātā finanšu plāna vai līdzvērtīgu instrumentu noteikumos paredzētiem.

Ceturtkārt, pārvades sistēmas īpašniekam un uzglabāšanas sistēmas operatoram jāizstrādā atbilstības programma, kurā jāizklāsta veiktie pasākumi, lai nodrošinātu diskriminējošas rīcības nepieļaušanu, kā arī jānodrošina atbilstīga kontrole.

Kā ziņots, saskaņā ar ES prasībām dabasgāzes tirgū ir jānodala ražošana un piegāde no pārvades. Asas diskusijas par ES prasību ieviešanu izraisījušās starp Lietuvas valdību un Krievijas gāzes kompāniju "Gazprom", kurai Baltijas valstīs pieder gāzes apgādes uzņēmumi. Latvijā dabasgāzes tirgus liberalizācija atlikta līdz 2014.gadam, un viens no aktuāliem jautājumiem būs arī iespēja citiem uzņēmumiem izmantot Inčukalna gāzes krātuvi, kas patlaban ir AS "Latvijas Gāze" rīcībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas