Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ekonomisti: NAP nav skaidru prioritāšu

Nacionālā attīstības plāna (NAP) lielākā problēma ir prioritāšu trūkums, uzskata Ekonomistu apvienības 2010 biedri.

Turklāt plāna sākotnējās redakcijas apspriešanas gaita neliecina, ka izdosies panākt resursu koncentrāciju valsts attīstībai svarīgākajos virzienos, norādīja apvienībā.

Pēc apvienības biedru domām, prioritāri būtu nepieciešamas izmaiņas izglītības un tieslietu sistēmās, kā arī būtiski palielināt valsts aparāta efektivitāti.

"Ja NAP vadmotīvs ir Ekonomikas izrāviens, tad plāna saturā būtu jādefinē, ko mums darīt savādāk un labāk nekā citi, ar ko esam unikāli. Panākt izrāvienu ir neiespējami, rīkojoties pa vecam vai atdarinot citus," uzskata ekonomists Edmunds Krastiņš.

Savukārt Mārtiņš Bondars sacīja, ka ekonomiskā izaugsme un sabiedrības attīstība nav iedomājama bez kvalitatīvas izglītības. "Valsts konkurētspējai nepieciešama tāda tiesiskā vide, kura nodrošina skaidrus un tikai nepieciešamus darbības noteikumus, šo noteikumu ievērošanas nodrošināšanu, kā arī ātru un efektīvu strīdus risināšanas kārtību. Pasaules Ekonomikas foruma ikgadējā konkurētspējas ziņojumā salīdzinājumā ar citām valstīm kritiski vērtēta gan Latvijas tiesiskā situācija, gan institucionālā spēja konkurētspējīgas biznesa vides nodrošināšanai mūsu valstī," uzsvēra Bondars.

Apvienības prezidents Ojārs Kehris uzskata - ja katram ierēdnim būtu savs konkrēts un izmērāms plāns, kas jāizdara, lai dzīve Latvijā kļūtu labāka, turklāt algas un prēmiju lielums būtu atkarīgs no rezultāta, tad izvirzītie mērķi tiktu sasniegti pārliecinošāk.

Citējot bijušo britu premjeru Vinstonu Čerčilu, ka "kaujā plāns nav nepieciešams, bet plānošana pirms kaujas ir neaizstājama", ekonomists Dairis Cālītis NAP veidošanas procesu vērtē pozitīvi, jo sabiedrības iesaiste un informētība šoreiz ir lielāka. Vienlaikus viņš atgādina, ka kopš iestāšanās Eiropas Savienībā līdzīgu dokumentu skaits tuvojas 20.

"Teju katra jauna valdība tērē resursus, laiku un enerģiju jauna plāna izveidei, taču pārāk maz uzmanības tiek pievērsts tam, kā šis plāns tiek īstenots," teica Cālītis.

Ekonomistu apvienības 2010 biedru priekšlikumi tiks nosūtīti NAP izstrādes koordinatoram - Pārresoru koordinācijas centram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas