Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ES uz laiku aizliedz sēklu un pupiņu importu no Ēģiptes

Eiropas Savienībā (ES) līdz 31.oktobrim ir aizliegts visu veidu sēklu un pupiņu imports no Ēģiptes un šādu sēklu un pupiņu tirdzniecība.

Šādu lēmumu Eiropas Komisija (EK) otrdien pieņēma pēc tam, kad no Ēģiptes importētas grieķu sieramoliņa ('Trigonella foenum-graecum') sēklas tika nosauktas par iespējamo zarnu nūjiņas infekcijas izplatības avotu Eiropā.

"Šodien publicētais ziņojums liek mums izņemt no ES tirgus visas no Ēģiptes ievestās sēklas un uz laiku aizliegt visu sēklu un pupiņu ievešanu no šīs valsts," teikts ES veselības komisāra Džona Dalli otrdien izplatītajā paziņojumā.

Visas grieķu sieramoliņa sēklas, ko kopš 2009.gada Eiropā ievedusi kāda Ēģiptes kompānija, kuras vestā partija tiek uzskatīta par dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas infekcijas avotu, ir jāizņem no tirgus, jāpārbauda un jāiznīcina, teikts EK paziņojumā, nenosaucot konkrētu kompāniju.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma aģentūra (EFSA) otrdien paziņoja, ka "vienai no Ēģiptes importētai grieķu sieramoliņa sēklu partijai, kas izmantota dīgstu audzēšanā, visticamāk, ir saistība ar infekcijas izplatīšanos".

Ēģiptes Lauksaimniecības ministrija pagājušajā nedēļā noliedza, ka uz Eiropu eksportētās grieķu sieramoliņa sēklas ir vainojamas pie dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas infekcijas ('E.coli') izplatīšanās, galvenokārt Vācijā.

Ēģiptes Lauksaimniecības karantīnas centrālās administrācijas vadītājs Ali Suleimans par pilnībā nepatiesiem nosauca EFSA apgalvojumus, ka bīstamās infekcijas avots ir 2009. un 2010.gadā no Ēģiptes importētās sēklas.

"Baktērijas klātbūtne Ēģiptē nemaz nav pierādīta un tas nav reģistrēts," vietējai ziņu aģentūrai MENA teica Suleimans.

Viņš klāstīja, ka Ēģiptes uzņēmums, kas 2009.gadā eksportēja sēklas, administrācijai nosūtītā vēstulē ir uzsvēris, ka grieķu sieramoliņa sēklas eksportēja uz Nīderlandi, nevis Vāciju, Lielbritāniju vai Franciju.

ANO Pasaules Veselības organizācija (WHO) paziņoja, ka ir apstiprināti 4050 infekcijas gadījumu 14 Eiropas valstīs, ASV un Kanādā, tostarp vairāk nekā 3900 gadījumu Vācijā.

Enterohemorāģiskā zarnu nūjiņa (EHEC) ir izraisījusi 48 cilvēku nāvi Vācijā ar hemorāģisku kolītu vai ar nieru slimību – hemolītiski urēmisko sindromu (HUS). Zviedrijā ir mirusi sieviete, kas neilgi pirms tam bija atgriezusies no Vācijas. Ar EHEC izraisītu HUS miris arī viens cilvēks ASV.

Par infekcijas avotu tiek uzskatīti dārzeņu dīgsti no organiskas lauku saimniecības Lejassaksijas federālajā zemē Vācijas ziemeļos. Šī saimniecība tagad ir slēgta, un visa tās produkcija tiek izņemta no tirdzniecības.

Infekcija sasniedza kulmināciju maija beigās, bet tās gadījumu skaita pieaugums kļūst arvien lēnāks.

Britu medicīnas žurnālā Lancet pagājušonedēļ publicētā pētījumā ir izteikts pieņēmums, ka šī infekcija ir tik letāla tāpēc, ka to izraisījušās zarnu nūjiņas paveids ir ģenētisks hibrīds ar spēju pielipt zarnu sieniņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas