Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

IeM 11 miljonu latu vērtejā rāciju iepirkumā runā tikai ar vienu firmu

Jau nākamgad visām drošības iestādēm, policijai, armijai, ātrajai medicīniskai palīdzībai būs jauni un moderni sakari, arī rācijas, tā iecerējusu iekšlietu ministrija, kas steidzamības kārtā nolēmusi veikt radiosakaru modernizāciju.  Kopējās projekta izmaksas ir 11 miljoni latu un tas ir viens no lielākajiem pēdējo gadu ministrijas pirkumiem.

Tomēr ministrija nolēmusi nevis sludināt konkursu un publiski izvērtēt piedāvājumus, bet, iepirkumam uzliekot ierobežotas pieejamības statusu,  sākusi sarunas ar amerikāņu kompāniju Motorola. Konkurenti uzskata, ka iekšlietu ministrijas vadībā kāds lobē Motorolas interses, svētdien vēsta Nekā Personīga

Sakaru modernizācija uzdota iekšlietu ministrijas informācijas centram. Par 11 milijoniem tikšot iepirkti serveri, intrefeisi, programmatūras licenses, 6082 jaunas rācijas. Informācijas centra eksperti veikuši savu analīzi un secinājuši, ka Latvijai jāturpina strādāt APCO 25 – amerikāņu sistēmā, izmantojot Motorollu. 

"Sakaru tirgū būtībā ir divi lieli spēlētaji. Viens ir Tetra, otrs Apco. Katra strādā savā standartā. Apco 25 lielākais spēlētājs ir Motorola. Nav lietderīgi organizēt konkursu pie ierobežota tirgus spēlētāju skaita,” saka IeM infomācijas centra eksperts Artis Jurkevics. 

Jaunzēlandes kompānijas TAIT parstāvis Parīzē šādam apgalvojumam nepiekrīt. Viņš uzsver, ka viņu veiktie testi parādījuši, ka TAIT rācijas un radio stacijas arī var strādāt Motorollas tīklā, kas nozīmē, ka līdz šim ieguldītais operatīvo dienestu sakaru sistēmā nepazustu. Motorolas konkurentu pārstāvis uzsver, ka viņu piedāvājums sakaru modernizācijā ir  par trešdaļu lētāks nekā Motorolai.

Tomēr nekāda konkursa nebūs. IeM informācijas centrs ir saņēmis Iepirkumu uzraudzības biroja atļauju piemērot sarunu procedūru, nesludinot konkursu. Turklāt sakaru iepirkumam iekšlietu ministrija uzlikusi ierobežotas pieejamības statusu, līdz ar to ierobežojot infomācijas pieeju iespējamiem Motorolas konkuretiem.

Ministrijas informācijas centrs uzsver, ka lēmums par to, ka konceptuāli Latvijas operatīvie dienesti paliek amerikāņu APCO 25 sistēmā atbalstīts valdības sēdes slēgtajā daļā pērn martā. Nekā Personīga rīcībā nonācis Satiksmes ministrijas atzinums no valdības sēdēs, kurā teikts: "Vēršam uzmanību, ka šī (Apco 25) sistēma sadārdzina projekta ieviešanas un uzturēšanas izmaksas, jo ir tikai viens piegadātājs Motorola, bet Eiropas Savienības noteiktajā Tetra sistēmā ir vismaz 4 piegādātāji."

"Šis apgalvojums nav gluži patiess, jo aprēķini pie ziņojuma parāda ko citu. Tetris ieviešana ir par 5 miljoniem dārgāka. Jāņem vēra, ka ja mēs izvelētos Tetri mums jābūvē sistēma no 0 punkta," apgalvo Jurkevics.

Arī kompānijas Cassidian pārstāvis Latvijā ir izbrīnīts. Bez nopietnas ekspertu diskusijas tiek atzīts, ka operatīvo dienestu sakari jāmodernizē APCO 25 sistēmā, izveloties Motorolu. Latvijā Tetris sakaru sistēma veiksmīgi tikusi pārbaudīta NATO samita laikā 2006. Pilnīgi visas Eiropas Savienības valstis, izņemot Latviju izvēlējušās sakaru sistēmu – Tetris.

"IeM ieteikums būtu pāriet uz Tetri. Tetrī ir lielāka konkurence. Tas dotu labumu, nebūtu monopols. Un arī finansiāli tas ir lētāk nekā APCO 25," saka Somijas sakaru kompanijas Cassidian pārstāvis Latvijā Rolands Bārenis.

"Mēs atkal būsim kaut kur pirmie un kaut kur pēdējie," saka bijušais katastrofu un medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics. Viņš atceras bēdīgo pieredzi kādās Eiropas mediķu mācībās, kur mūsu pārstāvji bijuši spiesti lūgt citu valstu rācijas, jo mūsējās Motorolas nebija savietojamas.

"Es pieļauju, ka aiz tā stāv kāds bizness. Strīdi par to, kura ministrija kontrolēs šo pirkumu bija jau Šlesera laikā. Kurš būs tas, kurš šo sistēmu ieviesīs. Kuras partijas dabūs," saka Šics.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas