Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

RSU rektors Gardovskis savieno vairākus amatus

Veselības ministra Jura Bārzdiņa (ZZS) padomdevēja Teksasas Universitātes asociētā profesora Uģa Gruntmaņa teiktais intervijā piektdienas Latvijas Avīzē (LA), ka arī medicīnā ir oligarhi un nav iespējams pilnībā visu laiku veltīt darbam universitātē, «ja persona, kas vada universitāti, vienlaikus vada universitātes un slimnīcas klīniku, ir pilna laika profesors un par katru no šiem darbiem saņem algu pilnā apjomā», nekādu lielu rezonansi iesaistītajās iestādēs nav raisījis.

U. Gruntmaņa pieminētais apraksts atbilst Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektoram, Stradiņa slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājam profesoram Jānim Gardovskim. Pats RSU rektors norāda, ka amata pienākumus slimnīcā un profesora darbu savienot ar rektora darbu var pilnvērtīgi.

«Eiropas un pasaules kontekstā tas nav saprotams, un tam būtu jāmainās. Katrs no šiem darbiem būtu jādara cilvēkam, kas tam spēj veltīt visus 100%, tikai tad lietas būtiski uzlabosies,» LA norādīja U. Gruntmanis. Par J. Gardovska amatu savienošanu Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš Dienai saka: «Viens ir, ko es varu domāt, un otrs - ko varu darīt.» Tā arī neizsakot savu viedokli, viņš tikai norāda - kad J. Gardovski iecēla rektora amatā, valdība 2008. gada 14. februārī pieņēma lēmumu atļaut savienot šos amatus. «Es neesmu viņa tiešais darba devējs. Slimnīcas administrācijai tas jāvērtē, vai viņš savus pienākumus veic pietiekami labi. Taču rektoru apstiprina RSU Senāts,» norāda R. Muciņš. Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja p. i. Modris Dzenītis amatu apvienošanā nekādas problēmas nesaskata. Viņš norāda, ka Stradiņa slimnīcas darba līgumā ar J. Gardovski noteikta nepilna darba slodze.

«Profesors Gardovskis veiksmīgi tiek galā ar saviem darba pienākumiem kā klīnikas vadītājs un ķirurgs. Svarīgāks par stundu skaitu uz papīra ir darba rezultāts,» paskaidro M. Dzenītis. Stradiņa slimnīcā J. Gardovska pērn saņemtā alga mēnesī pirms nodokļu nomaksas bija vidēji 1322 lati mēnesī jeb 15 871 lats gadā, vēsta viņa VID iesniegtā amatpersonas deklarācija. RSU rektora alga ir vidēji 2966 lati mēnesī uz papīra jeb 35 637 lati gadā no valsts budžeta dotācijas un universitātes pašas ieņēmumiem. Vēl RSU J. Gardovskis saņēma profesora algu - pirms nodokļiem 13 979 latus gadā, katedras vadītāja algu - 5996 latus gadā, pētnieka algu un projekta vadītāja grantu - 8201 latu gadā.

J. Gardovskis Dienai vispirms norāda, ka par rektoru ieceļ profesoru, tātad, lai būtu rektors, jābūt profesoram. Viņš arī uzsver, ka likumdošana paredz rektora līdzdalību lekciju lasīšanā, jauno pētnieku izglītošanā un jaunās zinātnieku paaudzes veidošanā. «Tas nozīmē, ka man kā profesoram ķirurģijā, lai nodrošinātu pilnvērtīgas lekcijas, vienlaikus jābūt arī praktizējošam ķirurgam - regulāri jāveic operācijas,» skaidro J. Gardovskis un piebilst - kurš gan gribētu, lai topošos ārstus izglītotu pasniedzējs, kas pats neseko līdzi pasaules tendencēm un neveic praktiskas manipulācijas, bet lekcijas lasa tikai no «kladītes». To viņš nosauc par medicīnas profesoru specifiku - darbs klīnikā nedrīkst tikt pārtraukts. Kā piemēru viņš min Kauņas medicīnas universitātes rektoru, kurš vienlaikus ir profesors, katedras vadītājs un lielas universitātes klīnikas vadītājs. J. Gardovskis arī norāda: «Kā profesors esmu tikai 0,1 slodzes apmērā un arī kā klīnikas vadītājs pienākumus veicu par nepilnas slodzes samaksu, un tas ļauj mana amata pienākumus pilnvērtīgi savienot ar rektora pienākumiem.»

Top komentāri

:)
:
Hmm. Vajadzētu pajautāt Gardovskim dažus labu jautājumus: - nez kas tā tāda par zinātnes tehniku ko iepirka RSU un ko it kā izmanto rezidentu apmācībai. Ja paskatās RSU doktorantu darba tēmas tas kļūst skaidrs ka nekādas ASV vai Rietumeiropas zinātnes tehnoloģijas netiek pielietotas. Tātad reāli nauda tiek nozagta no rezidentu apmācības un iegrūsta atsevišķu cilvēku vajadzību atmierināsanai RSU iekšienē. - kā var uzskatīt ka Stradiņu klīnikā, Kirurģijas centrā kaut kas tiek vadīts, ja Gardovskis tur parādās tikai 1 reizi nedēļā? Interesanti cik slodzes viņam apmaksā slimnīca 0.25 varbūt pat 0.125? Bet alga kopumā sanāk milzīga pārrēķinot uz stundām. Tas pats RSU. - lūdzu nepiesaukt Gardovski pie aknu transplantācijas. Esiet reāli - profesoram par aknu transplantāciju bija tikai teorētiskas zināšanas. Bija citi cilvēki, kas brauca, mācijas un darija. Tādiem Gardovskiem vajadzēja tikai titulu - Viņa vadībā veikta 1. aknu transplantācija Latvijā. - Par kādu zinātni runā šis profesors? Vai tā ir tā zinātne kurā viņa vietā visu izpēta un uzraksta citi cilvēki un viņu pieliek kā pirmo autoru, jo viņš ir rektors? Stipri šaubos ka šāds zinātnieks spēj paskaidrot ko viņš ir publicējis? Un tā ir zinātne ko viņš taisās iemācīt citiem? - Kāpēc tiek pieminēta Kauņas Universitāte? Tāpec ka tā ir tāda pati fenokopija Lietuvas mērogā? Nav redzēts šāds fenomens ne Vācijā, ne Apvienotā Karalistē. - Kā tas nākas ka viņa vadītā klīnikā Stradiņu slimnīcā joropjām tiek ņemti no pacientiem kukuļi, pie tam lielos apmēros? Vai cēlonis nav meklējams apstāklī ka šefs nav uz vietas un peles danco pa galda virsu? Man pieticīgas, paša viedoklis - šāds cilvēks nav cienīgs ne vadīt RSU ne arī būt galvenais ķirurgs Latvijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas