Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Straujuma: Čološam jau sapņos rādās mūsu tiešmaksājumi

Lauksaimniecības komisāram Dačanam Čološam jau sapņos rādās Latvijas tiešmaksājumi - viņam tie rūp, taču tajā pašā laikā jāņem vērā arī citu valstu intereses. Tā pēc tikšanās ar D.Čološu intervijā Dienai saka zemkopības ministre Laimdota Straujuma. 

"Attiecībā uz tiešmaksājumiem Čološa kungs teica, ka kopš 12. oktobra šis jautājums jau ir izgājis ārpus viņa kā lauksaimniecības komisāra kompetences un paliek valstu vadītāju, Eiropas Padomes (EP) kompetencē, kur Latviju pārstāv Valdis Dombrovskis. D.Čološs gan izteicās, ka viņam jau sapņos rādās mūsu tiešmaksājumi - viņam tie rūp, taču tajā pašā laikā jāņem vērā arī citu valstu intereses," sacīja L.Straujuma. 

"Tas katls ir viens un tas pats, lai mums pieliktu līdz 80%, ir jānoņem citām valstīm. Spēcīgākajām Eiropas valstīm tiešmaksājumu apjoms ir samazināts par 17%, par ko valstis satraucas, jo nauda tiek atņemta viņu zemniekiem," sacīja ministre.

"Esot Briselē, tikos ne tikai ar komisāru, bet arī ar vairāku valstu lauksaimniecības ministriem - bija divpusējas sarunas ar Igaunijas, Lietuvas, Austrijas ministriem, ar Īrijas valsts sekretāru. Secinājām, ka mums ir jāpārliecina dalībvalstis par mūsu viedokli, nepārtraukti par to runājot. Ir nepieciešams arī vienots Baltijas viedoklis visos līmeņos - lauksaimnieku organizāciju, ministru, valdības vadītāju un pat prezidentu līmenī," skaidroja L.Straujuma.

Jautāta, kas to visu varētu koordinēt, ministre norādīja: "Tas jākoordinē visām trim Baltijas valstīm, pati darīšu visu, lai šī koordinācija notiktu. Ar Lietuvas zemkopības ministru jau tikos Briselē, 30. novembrī uz Rīgu atbrauks Igaunijas ministrs, plānojam arī trīspusējas sarunas. Domāju, ka arī zemnieku organizācijas panāks vienotu pieeju. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs man teica, ka bijis vizītē pie prezidentiem Lietuvā un Igaunijā, kuri atbalsta tiešmaksājumus 80% apmērā no Eiropā vidējiem tiešmaksājumiem. Mūsu nostāju stingri aizstāv arī Polija."

Viņa sacīja, ka potenciālie sabiedrotie ir visas sešas valstis, kurās tiešo maksājumu līmenis ir zem 80%, - Polija, Portugāle, Rumānija un Baltijas valstis.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas