Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tiesa nepieņem apvienības Ražots Latvijā sūdzību par LTV rīcību pirms 10.Saeimas vēlēšanām

Administratīvā rajona tiesa šodien nolēmusi atteikties pieņemt politisko partiju apvienības Ražots Latvijā jūlija sākumā iesniegto sūdzību par Latvijas Televīzijas (LTV) faktisko rīcību, nosakot 2% slieksni partijām dalībai televīzijas rīkotajās priekšvēlēšanu debatēs pirms 10.Saeimas vēlēšanām.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Gundega Bukaņina, ņemot vērā to, ka noteiktajā termiņā Ražots Latvijā savā sūdzībā nebija novērsusi tiesas konstatētos trūkumus, tiesa nolēmusi atteikties šo sūdzību pieņemt un atdot to atpakaļ pieteicējam.

Administratīvās rajona tiesas lēmumu gan vēl varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā desmit dienu laikā no lēmuma noraksta saņemšanas dienas, piebilda Bukaņina.

Kā ziņots, partija iebilda pret LTV rīcību, nosakot, ka priekšvēlēšanu debašu raidījumos varēs piedalīties tikai tās partijas, kas pēc socioloģiskajiem pētījumiem varētu pārvarēt 2% barjeru. Šī robeža tika izvēlēta saskaņā ar izmaiņām politisko partiju finansēšanas likumā, kas paredz, ka valsts budžets tiks piešķirts tām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsos vairāk nekā 2% vēlētāju.

Partijas ieskatā, šāda rīcība vērtējama kā cenzūra, turklāt apstāklis, ka visām partijām nebija vienlīdzīgu iespēju izklāstīt savus piedāvājumus vēlētājiem, varēja ietekmēt arī vēlēšanu iznākumu.

Organizācija bija lūgusi tiesu atzīt, ka iepriekšminētā LTV faktiskā rīcība neatbilst Satversmes 91. un 100.pantam, likuma "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām" 7.pantam un Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 7.1 pantam.

Lūgts atzīt, ka šīs faktiskās rīcības rezultātā valstij ir radušies zaudējumi, kas izpaužas kā izdevumi par referenduma par Saeimas atlaišanu rīkošanu, kā arī nepamatoti iztērēti valsts līdzekļi, piešķirot atsevišķām partijām - Vienotībai, Saskaņas centram, Zaļo un zemnieku savienībai, Par labu Latviju, Visu Latvijai!-TB/LNNK un Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā - papildus likumā noteiktajām kvotām valsts apmaksātu raidlaiku.

Pieteikumā bija lūgts uzlikt par pienākumu LTV segt pašas radītos zaudējumus.

Jau ziņots, ka Ražots Latvijā 10.Saeimas vēlēšanās ieguva 0,97% vēlētāju atbalstu, tādējādi nepārvarot 5% barjeru. Par apvienību tika atdotas 9380 balsis.

Gan Ražots Latvijā, gan vairākas citas partijas, kas Saeimā neiekļuva, pēc tam kritizēja priekšvēlēšanu procesu, uzsverot, ka mazajām partijām tikušas liegtas iespējas paust savu viedokli.

Ražots Latvijā pārstāvis Atis Apinis tolaik atzīmēja, ka, ņemot vērā esošos resursus un mediju attieksmi, neko vairāk no vēlēšanām gaidīt nevarēja. Apinis sacīja, ka partijai bijis grūti kaut kur izlauzties, jo mediju telpā "pastāvēja zināma blokāde".

Ražots Latvijā pārstāvji kopā ar vairāku citu politisko spēku pārstāvjiem vērsās arī Satversmes tiesā par 10.Saeimas vēlēšanās pieļauto vienādo priekšvēlēšanu aģitācijas tiesību pārkāpumu, taču tiesa atteicās pieņemt pieteikumu izskatīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas