Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas lepnums: Reinis Traidās ar akcijas «Lestera granulas» palīdz dzīvnieku patversmei

Uz interviju kafejnīcā Mīts Reinis Traidās ierodas ar savu kompanjonu labradoru Lesteru. Puisis aiz bāra letes pamāj sunim - Lesters te bieži ierodas. Reiņa labradors pārsteidz gan ar savu neparasto zeltaino krāsu, gan ar uzvedību. Lesteram ir tikai pieci mēneši! Reinis Traidās ar savu četrkājaino kompanjonu pirms pāris nedēļām lika sabiedrībai saviļņoties, kopā ar necerēti uzradušos plašo atbalstītāju pulku paveicot neticamo - viņi apgādāja dzīvnieku patversmi Labās mājas ar kurināmo visai ziemai!

Tuvs saimnieka ideālam

Reinim ir 29 gadi. Trīsarpus no tiem viņš pavadījis Austrālijā, Melburnas Universitātē apgūstot kinooperatora profesionālās zināšanas. Studējot Melburnā, Reinis piepildīja savus sapņus un paguva sailgoties pēc Latvijas, tās nesteidzīgā ritma, gadalaikiem, cilvēkiem. Tagad strādā darbu, kas viņam ļoti patīk, un negrasās vairs doties projām pasaulē.

Jau vairākus gadus Reinis zināja, ka grib suni, līdz šovasar kādu dienu saprata, ka jārīkojas. Reinim patīk labradori. Šī ir reize, kad atkal var teikt, ka katrs cilvēks dabū tādu suni, kādu viņam tajā dzīves posmā vajag. Labradoru audzētavā Baltezerā pasaulē bija nācis Latvijā pirmais retas krāsas kucēnu metiens - rudens zelta krāsā. Reinis stāsta: «Metienā bija septiņi vai astoņi kucēni, visi šādā krāsā. Nebiju domājis, ko īsti ņemt - puiku vai meiteni. Taču vairs nebija arī izvēles iespēju. Lesters bija palicis pēdējais, laikam gaidīja mani. Viņš pilnībā atbilst manām vēlmēm - nekad nav īpaši dauzījies vai rējis, neko mājās nav sagrauzis. Varbūt citi viņu tāpēc arī neizvēlējās, ka ir pārāk mierīgs, bet man bija vajadzīgs tieši tāds. Lesters ir tikpat slinks un relaksēts kā es pats.»

Tagad abi ir nešķirami, cik vien tas iespējams. Lesters nosaukts seriāla The Wire varoņa vārdā. Suns bieži dodas saimniekam līdzi uz darbu. Reinis strādā reklāmas aģentūrā McCann, kur izveidojis videostudiju. Taču, kad Reinim ir savas iešanas, sunim nav nekas pretī palikt dzīvoklī vienam un kārtīgi izgulēties. Viņš zina, ka Reinis atgriezīsies un tad viņi kopā dosies uz Esplanādi, Vērmanīti vai Bastejkalnu. Reinis pasmaida - Lesters esot īsts putekļusūcējs, ēd iekšā visādas drazas, bet tas priekš suņa esot normāli. Vislabākā atpūta? Noteikti kopīgs brauciens uz jūru vai uz Vecpiebalgu, kur atrodas Reiņa tēva mājas! Reinis priecājas: «Suns ir kompanjons un draugs, bet citādākā veidā nekā cilvēks, viņa mīlestība ir bez nosacījumiem - vai es labā garastāvoklī vai sliktā, spēlējos vai nespēlējos, sarunājos ar viņu vai klusēju - Lesters mani vienmēr saprot un ir laimīgs, ka atrodas man līdzās.» Tā viņi dzīvotu plašākai sabiedrībai maz pazīstami, ja ne Reiņa spontānā ideja!

Tikai trīs stundās

Rudens pašā sākumā Reinis sociālajos tīklos pamanīja ziņu, ka Labās mājas lūdz ziedot naudu kokskaidu granulām patversmes apkurināšanai ziemā. Pilnīgi iespējams, Reinis nepievērstu uzmanību ziņai, ja pašam nebūtu suņa: «Lesters nekad nesals, jo viņš ir kopā ar mani. Pamestajiem suņiem tā visa nav, bet siltumu pelnījis ikviens.» Viņš atcerējās, ka garāžā mētājas maiss ar skaidu granulām, bet likās kaut kā niecīgi braukt uz patversmi ar vienu maisu. Runāja ar kolēģiem, draugiem, izdomāja, ka vajag apvienot visus, kas dzīvo un strādā centrā, savākt naudu, nopirkt granulas un ar busu aizvest uz patversmi: «Paziņas piekrita - davai, davai, darīsim! Sociālajos tīklos atsaucās daudzi. Izveidojām mājaslapu lesteragranulas.lv, ielikām tajā konta numuru. Sazvanīju vecākus, viņi - savus paziņas un darba biedrus. Kolēģi darīja tieši tāpat. Pagāja tikai trīs stundas, un bija sasniegts akcijas mērķis - saziedota nauda vienai tonnai granulu! Un vēl ieguvums - pēc savas iniciatīvas palīgā pieteicās uzņēmums Volvo Truck Latvia. Par to īpaši priecājāmies, kad sapratām, ka saziedoto kvantumu ar vienu busiņu nemaz nevaram aizgādāt. Mums ļoti noderēja Volvo Truck Latvia milzīgais furgons, kas burtiski nupat - Starptautiskajā dzīvnieku aizsardzības dienā - aizveda uz patversmi pirmo granulu kravu! Prieks, ka cenu atlaida arī granulu ražotāji Inčukalnā. Labdarības ķēdīte saslēdzās. Galu galā tika saziedoti turpat 2000 latu. Patversmei varējām iegādāties astoņpadsmit tonnas granulu, pārējo naudu pārskaitīsim Labo māju kontā.»

Mēs varam!

Par akcijas seju kļuva Lesters. Reinis skaidro: «Akcijas nosaukums Lestera granulas radās spontāni. Ja būtu, piemēram, Reiņa akcija, diez vai nosaukums kādu ieinteresētu. Esam priecīgi, jo savācām divdesmit reižu vairāk naudas, nekā cerējām. Un pašā laikā, jo aukstums jau ir klāt!»

Reinis Traidās ir nedaudz samulsis, kad saku - redakcijā pienākušas vēstules, kurās cilvēki ieteic viņu nominēt titulamLatvijas lepnums, ko Diena katru gadu Ziemassvētkos piešķir Latvijas labākajiem ļaudīm. Viņš teic: «Palīdzēt citiem nebūt nav grūti, to var ikviens. Akcija parādīja, ka var bez īpašas piepūles savākt līdzekļus labam mērķim, ja pasākumu organizē ar skaidru mērķi, labu ideju un sapratni, kā to realizēt. Labas lietas parasti izdodas. Necerēju gan, ka akcija izvērtīsies tik veiksmīgi, un tas sniedzis vislielāko gandarījumu.»

Taču runa nav par sagādātajām granulām. Reinis Traidās pierādīja, ka maza ideja - savākt naudu, lai ziemā dzīvnieki patversmē nesaltu, - izveidojās par unikālu labdarības pasākumu, kam atvērās daudzu cilvēku sirds. Viņš atmodināja ticību tam, ka varam veikt labas lietas. Un tad silti būs mums visiem. Kopā. Šeit. Latvijā.

Akciju «Latvijas lepnums» jau devīto gadu pēc kārtas rīko laikraksts Diena un TV3, piedaloties draugiem.lv. Piesakiet savu kandidātu akcijai «Latvijas Lepnums 2012», sūtot vēstules uz [email protected] vai pa pastu Mūkusalas 15, Rīga, LV-1004. Pieteikuma anketas iespējams aizpildīt arī portālos www.diena.lvwww.tv3.lv un www.draugiem.lv.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi