Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Diena un TV3 jau desmito reizi rīko akciju Latvijas lepnums. Gaidām vēstules!

Šogad jau desmito reizi laikraksts Diena un telekompānija TV3 rīko akciju Latvijas lepnums, lai stāstītu par cilvēkiem, kuri ir nesavtīgi un iedvesmo labiem darbiem.

Ābele ir visdāsnākais koks, kas aug vai ikkatrā dārzā, tā izdzīvo arī pamestos un aizaugušos dārzos un turpina spītīgi dot ābolus. Ābele ir balva, kas tiek pasniegta Latvijas lepnuma godināšanas ceremonijā Ziemassvētku laikā.

Laikraksta Diena un televīzijas kompānijas TV3 kopīgais projekts veltīts labestībai, sirsnībai, atsaucībai. «Latvijas lepnumi» - tā mēs dēvējam visus desmit gados godinātos cilvēkus - vairāk nekā simts. Bet viņu ir daudz, daudz vairāk. Desmit gados saņemti vairāk nekā septiņi tūkstoši vēstuļu, nosaukti tūkstošiem Latvijas lepnuma goda pretendentu. Taču tā nav sacensība, kur labāko nosaka sekundes vai metri. Žūrija tiekas, vērtē, domā un izvēlas.

Skatoties Latvijas lepnumu, jāatceras, ka svarīgāk ir nevis līdzi just, bet ikdienā pamanīt, ka turpat kaimiņos dzīvo kāds, kura darbi iedvesmojuši kļūt labākiem, kurš pašaizliedzīgi rūpējies par tiem, kam klājas sliktāk, kurš droši meties glābt kādu no grūtas situācijas. Un svarīgi ir šo stāstu izstāstīt citiem! Stāstu par cilvēkiem, kas dzīvo mums līdzās un iemantojuši cieņu, jo gadiem ilgi kādam nesavtīgi palīdzējuši, stāvējuši blakus nelaimē, devuši cerību vai piepildījuši klusu sapni.

Laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš aicina lasītājus sūtīt vēstules un e-pastus un uzsver: «Latvijas lepnums ir pasākums, kas liek apstāties un aizdomāties. Aizdomāties vispirms par to, kādi esam paši - vai maz redzam un esam spējīgi saskatīt lietas un cilvēkus mums apkārt, vai pārāk nekoncentrējamies paši uz sevi. Aizdomāties par to, kā attiecīgajā situācijā rīkotos es, aizdomāties, vai aiz ikdienas steigas nepazūd daudz svarīgākas lietas. Skatoties uz šiem cilvēkiem un lasot viņu stāstus, mēs visi varam kļūt labāki.»

Parasti cilvēki, kuri tiek pieteikti Latvijas lepnumam, negaida atzinību vai slavu. Viņi nemaz tik viegli nepiekrīt intervijai, un daudzi no viņiem pasākuma ieraksta dienā jūtas samulsuši. Taču MTG TV kanālu direktore Baiba Zūzena apliecina, ka tieši Latvijas lepnumu godināšana ir viens no skatītākajiem raidījumiem.

«Katru gadu ar lielu prieku kopīgi pārliecināmies, ka Latvijā ir daudz brīnišķīgu cilvēku. Izvēlēties tos visīpašākos no visiem pieteiktajiem cilvēkiem nebūt nav tik viegli. Manuprāt, šis ir viens no iedvesmojošākajiem projektiem Latvijā, jo mēs izceļam sirdsdarbus un sirdscilvēkus. Mēs viens otru nozākāt mākam, bet uzslavēt gan ne vienmēr protam. Un, ja šī iespēja ir dota ar Latvijas lepnuma palīdzību, to vajag darīt, jo pozitīvo ziņu ļoti pietrūkst,» uzsver B. Zūzena.

Starmešu gaismā

Jo spēcīgāki, gudrāki un godīgāki cilvēki mums apkārt, jo spēcīgāka, gudrāka un godīgāka ir valsts. Ir viegli pamanīt varoņdarbu vai nesmukumu - ar tiem katru dienu ir pilnas avīžu slejas un TV ekrāni, par tiem stāsta radio. Akciju sabiedrības Diena valdes priekšsēdētājam Edgaram Kotam par to ir viedoklis: «Ir izveidojusies situācija, ka aktieriem ir savas skatuves, politiķiem ir nepieciešams visu laiku būt uzmanības centrā, bet tie, kas nodrošina ikdienas dzīvi gan izglītībā, gan drošībā, tie cilvēki… ir ļoti kautrīgi. Paši sevi viņi neslavē. Tāpēc, man liekas, šī projekta vislielākā vērtība ir tā, ka vienreiz gadā starmešu gaisma pagriežas uz tiem īstajiem darba darītājiem, kuri klusējot dara gan savu darbu, gan vēl vairāk, nekā no viņiem tiek prasīts. Un jāsaka paldies visiem tiem, kuri šos cilvēkus pamana un atsūta vēstules ar ierosinājumiem rakstīt par viņiem. Man šķiet, ka tie, kuri mēdz ļoti daudz runāt un kuriem neatliek laiks strādāt, varētu no Latvijas lepnumiem mazliet arī pamācīties. Varbūt dažs labs politiķis iedomāsies - kāpēc gan viņš nav kļuvis par Latvijas lepnumu.»

Šogad Latvijas lepnuma atbalstītājiem pievienojies Latvijas Mobilais telefons (LMT). LMT prezidents Juris Binde saka: «Būt lepnam un lepoties nozīmē ieraudzīt ko lielāku ārpus sevis, saskatīt un novērtēt citus cilvēkus un pasauli sev apkārt. Jo tikai mijiedarbībā ar citiem mēs varam apzināties sevi kā cilvēciskas būtnes un piepildīt savu dzīvi ar jēgu. Projekts Latvijas lepnums godina redzīgākos no mums, tos, kuri savu ceļu dzīvē atraduši, rīkojoties nesavtīgi un pašaizliedzīgi. Viena no nozīmīgākajām LMT vērtībām ir sadarbība, jo bez tās nav iedomājama sekmīga uzņēmuma attīstība. Arī sabiedrības un valsts pastāvēšana ilgtermiņā ir atkarīga no sadarbības - cik mēs kā cilvēki esam atbalstoši un vienoti. Tāpēc, lepojoties ar vienu cilvēku, kurš izdarījis vai turpina darīt ko nozīmīgu, mēs izjūtam lepnumu par savu tautu un valsti, tātad - paši par sevi.»

Portāla Draugiem lv runas vīrs Jānis Palkavnieks zina teikt, ka sociālais medijs atspoguļo ne jau tikai to negatīvo, kam gan vairāk tiek pievērsta uzmanība. Draugiem.lv var atrast daudz informācijas par dažādiem labiem darbiem, vides sakopšanu, rūpēm par dzīvniekiem. «Latvijas lepnums ir iespēja parādīt tikai vienu mazu daļu to cilvēku, kas ir mūsu lepnums, gods un sirdsapziņa. Bet šis labais aicinājums parāda, ka starp mums ir tūkstošiem brīnišķīgu cilvēku ar lieliskām idejām un labām sirdīm,» domā J. Palkavnieks un piebilst: «Katram no mums noteikti ir pazīstams kāds cilvēks, kurš ir Latvijas lepnuma cienīgs! Un nevajag noslinkot, bet arī citiem par to pastāstīt. Es pats uzreiz varu nosaukt vairākus cilvēkus. Pirmais, kas nāk prātā, - mana māsīca. Viņa ir izveidojusi projektu Iespējamā misija, kas ļauj ieraudzīt, cik radošs patiesībā ir pedagogu darbs.»

Kā vairot labestību

Rūta Dimanta, portāla Ziedot.lv vadītāja, jau vairākus gadus piedalījusies Latvijas lepnuma žūrijā. Ikdienas darbā viņa sastopas gan ar lielām bēdām un prieku, gan nesavtību un arī vienaldzību. Lasot vēstules ar stāstiem par Latvijas lepnuma godu pelnījušiem cilvēkiem, viņa iepazinusi daudz tādu cilvēku, kuri paveikuši brīnišķīgas lietas citu labā - nevis pienākuma un algas pēc, bet cilvēcības, sirsnības, nesavtības un pārliecības pēc.

«Kad bērnībā notiek labas lietas, mēs pat neapjaušam, ka tās ir kāda pieaugušā - visbiežāk mūsu vecāku - veidotas un sarūpētas. Bērnam liekas, ka viss, kas notiek, ir ierastā lietu kārtība, ka citādi nemaz nevar būt,» saka R. Dimanta un turpina: «Tikai pieaugot, saprotam, kādas rūpes un ieguldījums bija jāveic, lai mūs izaudzinātu, sagādātu jaukus brīžus un nodrošinātu ikdienas vajadzības.» Viņa velk paralēles ar valsti un tautu: «Lai notiktu labas lietas, kādam tās ir jāuzsāk un jādara. Aiz katra labā darba un panākuma stāv konkrēts cilvēks, kuram tas ir bijis svarīgi un kurš, līdzīgi kā audzinot savus bērnus, nedomā par algu, bet dara to mīlestībā.»

Latvijas lepnums ir vienreizēja iespēja redzēt šos cilvēkus, godināt, pateikties un, kas ir ne mazāk svarīgi, iedvesmoties. Viņa aicina: «Stāstot par labo, mēs vairojam labo! Tādēļ palūkojieties sev apkārt un apskatiet - vai it kā pašsaprotamās labās vai pat varonīgās lietas notikušas pašas no sevis, bet varbūt aiz tām tomēr stāv konkrēts cilvēks, kuru varam saukt par Latvijas lepnumu.»

Par labajiem cilvēkiem un viņu darbiem, kā jau ierasts, izstāstīt var vēstulēs un e-pastos, turklāt šogad būs iespēja pieteikumu iesniegt īpaši veidotās pastkastītēs Gjensidige Baltic filiālēs visā Latvijā.

Gaidām vēstules! Sūtiet tās uz

[email protected] vai

Latvijas lepnums, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV 1004

vai aizpildiet pieteikuma anketu portālos

www.diena.lv,

www.tv3.lv,

www.draugiem.lv/latvijaslepnums.

Savu pieteikumu varat iesniegt arī jebkurā Gjensidige Baltic filiālē visā Latvijā.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā pieteikt Latvijas lepnumu

Sūtiet vēstules uz

[email protected] vai

Latvijas lepnums, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV 1004

vai aizpildiet pieteikuma anketu portālos

www.diena.lv,

www.tv3.lv,

www.draugiem.lv/latvijaslepnums.

Savu pieteikumu varat iesniegt arī jebkurā Gjensidige Baltic filiālē visā Latvijā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi