Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nedomājot metās glābt ledū ielūzušos cilvēkus

Šī gada 15. martā Gatis Felsbergs un Artūrs Kairovs izglāba Lielupes ledū ielūzušu meitenīti un viņas tēvu. ****

Otrdienas vakarā ap pulksten. 19 Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi Artūrs un Gatis devās pāri Lielupes tiltam uz autobusu pieturu, lai brauktu uz mājām Cenu pagastā. ''Uz tilta pēkšņi piesteidzās kāda tante, rādot uz ledu. Tur apmēram desmit metru no krasta bija ielūzis vīrietis un bērns,'' stāsta Artūrs Kairovs, kurš uzreiz zvanījis glābējiem. Viņa draugs Gatis Felsbergs tajā pašā brīdī skriešus meties lejup pa kāpnēm, kas ved uz jauno krasta promenādi. Atradis pāris metru platu biezāka ledus joslu, puisis sākumā soļiem un beigās līšus piekļuvis ielūzušajiem. Abi draugi no ledus izglāba 31 gadu vecu vīrieti un viņa astoņgadīgo meitu.

Upe netālu no tilta varētu būt trīs četrus metrus dziļa, turklāt pie tilta  sašaurinājumā palielinātā straume ielūzušos draudēja pavilkt zem ledus. Kad Gatis piekļuvis āliņģim, vīrietis ar vienu roku centies noturēties pie ledus, bet ar otru pie sevis pieturējis meitu. Puisis stāsta, ka pielīdis pie āliņģa un satvēris aiz drēbēm bērnu. Izvilcis meiteni virs ledus, viņš to nodeva Artūram, kurš piesteidzies klāt un nogādājis izmirkušo bērnu krastā.

Kad Gatis otrreiz pietuvojies āliņģim, vīrietis centies viņam pasniegt roku, bet ledus lūzis. Puisis slīcēju satvēris aiz mēteļa. «Tajā brīdī es sāku slīdēt un man kļuva bail. Vīrietis ar ūdenī piemirkušajām drēbēm bija par mani smagāks, taču nākamajā mirklī izdevās slīcēju ar sāniem uzvelt uz ledus,» stāsta Gatis

Drīz piesteidzās mediķi, glābēji un arī Artūra māte, kas izmirkušos puišus ar auto aizveda mājās.

Abiem izglābtajiem konstatēta hipotermija jeb ķermeņa vispārēja atdzišana. Meitene vēl vakar atradās slimnīcā. ''Pagaidām nekas neliecina, ka viņa būtu nopietni aizrijusies ar ūdeni, kā dēļ var rasties veselības sarežģījumi. Bērns ir nobijies un pārdzīvo notikušo, bet citādi viņa veselībai briesmas nedraud,'' saka Jelgavas slimnīcas Bērnu nodaļas vadītāja Solveiga Ābola.

VUGD Jelgavas daļas vadītājs Artūrs Hroļenko spriež, ka cilvēkiem prātu jauc zemledus makšķernieki, kas, labi pārzinot upi, darbojas tur, kur ledus ir vēl diezgan biezs. Tā nezinātajam var rasties mānīgs iespaids, ka ledus ir pietiekami drošs arī pie tiltiem un caurtekām, kur straume to var būt stipri sadeldējusi.

Gatis stāsta, ka pirms dažiem gadiem ar vienu kāju ielūzis Iecavas upē un kopš tā laika izvairās staigāt pa ledu. Puišiem parunāt ar cietušajiem nav izdevies, jo viņus savā pārziņā tūdaļ pārņēmuši mediķi un glābēji, kuri piesteigušies īsi pēc tam, kad izglābtie bijuši jau uz ledus. Izglābtais vīrietis par notikušo nav vēlējies stāstīt.

Glābšanas dienesta pārstāvji slavē puišus par pareizu rīcību. Pateicību izteikusi arī Jelgavas domes vadība. 


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi