Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Izdevums: ASV teritorijā vairākus gadus apmācīti Irānas opozīcijas kaujinieki

Irānas opozīcijas organizācijas Irānas Tautas modžahedi (ITM) kaujinieki vairāku gadu garumā tikuši apmācīti poligonā ASV Nevadas štatā, vēsta izdevums The New Yorker, atsaucoties uz vārdā neminētu bijušo augsta ranga amerikāņu izlūkdienestu darbinieku.

Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, ITM (angliski rakstošajā presē organizācija tāpat zināma kā MEK, PMOI vai MKO) kaujinieku apmācības Nevadā sāktas 2005. gadā un pārtrauktas īsi pirms Baraka Obamas stāšanās ASV prezidenta amatā (2009. gada 20. janvārī). Precīzu programmas beigu datumu izdevumam nav izdevies noskaidrot.

Apmācības notikušas rajonā, piekļuve kuram ir stingri ierobežota. Oficiāli poligona teritorija atrodas ASV Enerģētikas ministrijas pārziņā un agrāk tā tikusi izmantota kodolizmēģinājumiem. Kā žurnālam pastāstījis kāds vārdā neminēts pensionēts amerikāņu ģenerālis, kaujiniekiem mācīta kriptogrāfija, taktika darbībai nelielās apakšvienībās, sakaru līdzekļu izmantošana un apiešanās ar ieročiem. Apmācību kurss atsevišķām grupām bijis pusgadu ilgs.

Izdevuma avoti nav varējuši paskaidrot, vai apmācību ASV izgājušie ITM kaujinieki pašlaik ir iesaistīti kādās operācijās Irānā vai citās pasaules valstīs.

Jāatgādina, ka 2012. gada februārī televīzijas kanāls NBC, atsaucoties uz augsta ranga Savienoto Valstu ierēdņiem, kas piekrituši anonīmām sarunām, ziņoja, ka tieši ITM kaujinieki ir atbildīgi par Irānas kodolfiziķu slepkavībām. Saskaņā ar šo informāciju, kaujiniekus, kas iesaistīti šajās operācijās, apmācījis Izraēlas Mossad. ITM pārstāvis savukārt kategoriski noliedza NBC apgalvojumus.

Savukārt 2012. gada martā parādījās informācija, ka virkne augstu stāvošu bijušo ASV ierēdņu, kuri aicināja izslēgt ITM no teroristisku organizāciju saraksta, saņēmuši naudu no šīs kustības. Šādas aizdomas radās, piemēram, attiecībā uz bijušo ASV FIB direktoru Luisu Frī (Louis Freeh), kā arī bijušo Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāju Hjū Šeltonu (Hugh Shelton).

Sākotnēji ITM atbalstīja 1979. gadā Irānā notikušo Islāma revolūciju, tomēr vēlāk šī kustība sāka konfliktēt ar jaunajām varas iestādēm. Pašlaik grupējumu oficiāli par teroristisku organizāciju uzskata gan ASV, gan Irāna. Savukārt Eiropas Savienība 2009. gadā izslēdza ITM no teroristisko organizāciju saraksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits