Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Japānas premjers atkāpies par solījumu nepildīšanu

Japānas premjers Jukio Hatojama trešdien paziņoja par atkāpšanos no amata, jo nav spējis piepildīt vēlētāju cerības. Demokrātiskās partijas līderis J.Hatojama nāca pie varas tikai pirms deviņiem mēnešiem, kad viņa partija vēlēšanās sakāva liberāldemokrātus, kas Japānā bija valdījuši vairāk kā pusgadsimtu.


Vēlētāji cerēja, ka J.Hatojama ienesīs svaigas vēsmas Japānas politikā un ekonomikā, lai pārvarētu ilgstošo stagnāciju. Taču lielās cerības drīz vien nomainīja tikpat liela vilšanās. J.Hatojama tika vainots par to, ka nav izpildījis savu priekšvēlēšanu solījumu par ASV karaspēka bāzes aizvākšanu no Okinavas salas. Okinavas iedzīvotāji jau sen izteikuši neapmierinātību ar ASV karaspēka klātbūtni, jo amerikāņi tiek vainoti par vides piesārņošanu, lidaparātu radīto troksni un atsevišķiem noziegumiem, ko pastrādā amerikāņu karavīri.


«Esmu pieņēmis lēmumu, ka mana atkāpšanās kalpos valsts interesēm,» trešdien pavēstīja J.Hatojama. «Viņš nespēja piepildīt lielās cerības. Viņš sevi parādīja kā bagātu puiku bez pieredzes un vadītāja spējām. Cerības bija lielas, tādēļ arī vilšanās ir liela,» aģentūrai AP stāsta Tokijas politologs Tecuro Kato.


63 gadus vecais J.Hatojama ir cēlies no ievērojamas japāņu dzimtas (viens vectēvs bija Japānas premjers, otrs dibinājis slaveno riepu ražošanas uzņēmumu Bridgestone). Viņš bija jau ceturtais Japānas premjers četru gadu laikā. Analītiķi prognozē, ka nākamais premjers būs līdzšinējais finanšu ministrs Naoto Kans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits