Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Grieķijas parlaments atbalsta bijušā finanšu ministra izdošanu tiesāšanai

Grieķijas parlaments agrā otrdienas rītā atbalstījis bijušā finanšu ministra Georga Papakonstantinu izdošanu tiesāšanai par savu radinieku dzēšanu no nodokļu nemaksātāju saraksta.

Ziņas par tā dēvēto Lagardas sarakstu, kurā atrodami aptuveni 2000 to grieķu vārdu, kas savus līdzekļus slēpuši ārvalstu banku kontos, lai izvairītos no nodokļiem, izsauca plašu sašutumu Grieķijas sabiedrībā, kurai nākas samierināties ar smagiem taupības pasākumiem, kamēr nodokļu nemaksātāji baudījuši visu iepriekšējo valdību iecietību.

Pagājušajā gadā prokuratūra konstatēja, ka no nodokļu nemaksātāju sarakstiem pazuduši trīs Papakonstantinu radinieku vārdi. Tas lika Panhelēnisma Sociālistu kustībai (PASOK) bijušo finanšu ministru izslēgt no savām rindām. Papakonstantinu ieņēma ministra amatu no 2009. līdz 2011.gadam PASOK veidotajā Georga Papandreu valdībā.

Aizklātajā balsojumā piedalījās 283 no 300 parlamenta deputātiem, un viņa izdošanu tiesāšanai par radinieku vārdu dzēšanu atbalstīja 166 likumdevēji. Savukārt Papakonstantinu apsūdzēšanu par nolaidību atbalstīja 208 deputāti, bet apsūdzības par pienākumu nepildīšanu - 220.

Saskaņā ar Grieķijas likumiem ministri ir pasargāti no krimināltiesiskās vajāšanas, ja vien parlaments neatceļ viņu imunitāti, atbalstot apsūdzību izvirzīšanu. Tagad īpaša kolēģija piecu cilvēku sastāvā uzsāks jaunu izmeklēšanu šajā lietā. Ja Papakonstantinu tiks atzīts par vainīgu, viņam draud cietumsods. Pats bijušais ministrs savu vainu noliedz un apgalvo, ka kļuvis par upuri mēģinājumiem viņu nomelnot.

Sarakstu, kurš nodēvēts bijušās Francijas finanšu ministres un pašreizējās Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektores Kristīnes Lagardas vārdā, Atēnas saņēma 2010.gadā no Parīzes. Taču ziņas par to atklātībā nonāca tikai pagājušā gada septembrī. Pirmdien prokuratūra par saraksta slēpšanu un grozīšanu izvirzīja apsūdzības diviem bijušajiem finansiālo noziegumu izmeklēšanas nodaļas vadītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits