Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grieķu konservatīvo līderis noraida ideju par koalīciju ar sociālistiem

Grieķijas lielākās konservatīvās partijas līderis Antons Samars ceturtdien noraidīja ideju par koalīcijas veidošanu ar sociālistiem pēc 6.maijā paredzētajām vēlēšanām. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka konservatīvā Jaunās demokrātijas partija var cerēt uz 19% balsu, kamēr par Panhelēnisma Sociālistu kustību (PASOK) gatavojas balsot 14,5% vēlētāju.

Šobrīd pie varas ir koalīcija, kurā ietilpst gan Jaunā demokrātijas partija, gan PASOK. Tā tika izveidota, lai nodrošinātu starptautisko aizdevumu, kas ļāva Atēnām izvairīties no maksātnespējas.

Intervijā laikrakstam Axia Samars izteicies, ka viņš apšauba jaunas koalīcijas dzīvotspēju, brīdinot par "nestabilitāti", kas "neizbēgami novedīs pie jaunām vēlēšanām".

Tikmēr premjerministrs Luks Papadems, kurš vada pagaidu valdību, trešdien, uzstājoties televīzijā, apgalvoja, ka viņa administrācijas piecu mēnešu ilgais darbs esot apliecinājis, ka partijas, kas apvienojušās lielajā koalīcijā nolūkā steidzami īstenot starptautisko aizdevēju pieprasītās reformas, "bijušas spējīgas sadarboties". Tas ļāvis Grieķijai saņemt otro starptautisko aizdevumu - 130 miljardus eiro, kurus piešķīrusi Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskai Valūtas fonds (SVF). "Kad valsts ir funkcionēt spējīga, kad institūcijas un ekonomika darbojas, tad koalīcijas valdība var izrādīties efektīva. Taču šodien Grieķija atrodas pilnīgi citādā situācijā," norādīja Samars.

Neapmierinātība ar stingrajiem taupības pasākumiem un strauji augošo bezdarbu, kas janvārī sasniedza 22%, ir satricinājuši Grieķijas tradicionālo politisko spektru, un valdības izveidošana pēc ārkārtas vēlēšanām, domājams, būs ļoti grūta.

Šobrīd ceturtdaļa grieķu gatavi balsot par kreisajiem ekstrēmistiem - 13% atbalsta Radikālo kreiso koalīciju (SYRIZA), bet 12% - komunistus (KKE). Vēl 12% vēlētāju domā balsot par salīdzinoši mērenāko partiju Demokrātiskie kreisie.

Savukārt konservatīvie, kas, iebilstot pret budžeta izdevumu kraso samazināšanu, atšķēlās no Jaunās demokrātijas partijas un izveidoja partiju Neatkarīgie grieķi, var cerēt uz 11% balsu.

Tikmēr neonacistisko partiju Zelta saullēkts atbalsta pieci procenti vēlētāju, bet otru galēji labējo partiju - LAOS - trīs procenti. Vēl trīs procenti grieķu plāno balsot par zaļajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits