Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Merkele uz Polijas žurnāla vāka atainota kā koncentrācijas nometnes ieslodzītā

Vācijas kanclere Angela Merkele Polijā uz kāda žurnāla vāka attēlota kā koncentrācijas nometnes ieslodzītā - svītrainā tērpā un apsegtu galvu, vēsta avīze Daily Mail.

Līdzās Merkeles attēlam uz prestižā žurnāla Uwazam Rze vāka lasāms uzraksts: "Vēstures falsifikācija: Kā vācieši padarīja sevi par Otrā pasaules kara upuriem". Merkeles attēls un paraksts zem tā saasinājis vārdu apmaiņu starp Poliju un Vāciju jautājumā par kara laika vainu.

Varšava iepriekš pārmetusi Berlīnei, ka tā sagroza vēstures faktus un pārvērš noziedzniekus kara upuros. Apsūdzību pamatā ir Vācijas telekanāla ZDF dokumentālā filma, kas trīs daļās tika pārraidīta marta beigās.

Filma stāsta par piecu vāciešu likteni Otrā pasaules kara laikā, un tā sarūgtināja poļus, atainojot Polijas pretošanās kustības cīnītājus kā antisemītus. Vienā filmas ainā attēlots, kā pretošanās kustības dalībnieki ļauj turpināt ceļu vilcienam uz koncentrācijas nometni, uzzinot, ka tajā tiek vesti ebreji. Bet kādā citā ainā viens no partizāniem izsakās, ka viņi "slīcina ebrejus kā žurkas". "Polijas un poļu pretošanās kustības (..) tēlu, kāds tas atainots šajās sērijās, vairums poļu uzskata par ārkārtīgi netaisnīgu un apvainojošu," vēstulē telekanālam norādīja Polijas diplomāts Vācijā Ježijs Marganskis.

Kritizējot telekanāla veikumu, diplomāts norādīja, ka filmā nekas nav teikts par Varšavas sacelšanos, kurā gāja bojā līdz pat 200 000 poļu civiliedzīvotāju, nedz pieminēti tie daudzie poļi, kas palīdzēja ebrejiem. Filma radīja iespaidu, ka par ebreju iznīcināšanu vainojami ne tikai vācieši, atzīmēja Marganskis.

Atbildot uz kritiku, ZDF uzsvēra, ka viņi nekādā ziņā nav vēlējušies banalizēt vēstures faktus vai mazināt vācu atbildību. Filmas producents Niko Hofmans norādīja, ka Polijas situācijas atainojumus ir balstīts vēsturiskajā materiālā un filmas veidotāju nolūks nav bijis celt neslavu poļiem. Filmas mērķis bija rosināt dialogu par kara pieredzi, atzīmēja Hofmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits