Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

papildināta (18:17) - Grieķijas politiķi beidzot vienojušies par taupības pasākumiem

Grieķijas valdošās koalīcijas partijas ceturtdien beidzot spējušas panākt galīgo vienošanos par taupības pasākumiem, kurus apmaiņā pret otro aizdevuma programmu pieprasījusi Eiropas Savienība (ES) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), ceturtdien paziņoja Grieķijas valdība. "Ir panākta galīgā vienošanās par jaunās [taupības] programmas saturu," teikts valdības paziņojumā.

Vienošanās panākšanu apstiprināja arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītājs Mario Dragi, kurš paziņoja, ka saņēmis telefona zvanu no Grieķijas premjerministra Luka Papadema, kurš informējis, ka vienošanās ir panākta un to apstiprinājušas visas vadošās partijas.

Grieķijas partijām vienošanos par taupības pasākumiem izdevās panākt neilgi pirms Briselē gaidāmās eirozonas finanšu ministru sanāksmes, kas sāksies plkst.19 pēc Latvijas laika. Ja finanšu ministri apstiprinās Grieķijas plānotos taupības pasākumus, reformu programma parlamentam varētu tik iesniegta jau piektdien, kas par to varētu balsot jau svētdien.

Savukārt kāds Eiropas Savienības informācijas avots arī pavēstīja, ka esot panākta vienprātība par privāto kreditoru īpašumā esošo Grieķijas parādsaistību norakstīšanu.

Kā vēstīts, partijām bija jāvienojas par jauniem taupības pasākumiem, lai Grieķija varētu saņemt 130 miljardu eiro lielo aizdevumu. Grieķijai šo aizdevumu nepieciešams saņemt līdz 20.martam, kad tai obligāciju maksājumos nepieciešami 14,5 miljardi eiro.

Starptautisko aizdevēju prasības paredzēja Grieķijā šogad minimālo mēnešalgu samazināt par 20%, par 15% samazināt papildu pensijas un valsts sektorā likvidēt 15 000 darba vietu. Eirozonas amatpersonas tikmēr brīdina, ka līdz 15.februārim ir jāpanāk galīgā vienošanās ar Grieķiju un tā vēl jāapstiprina ES, SVF un ECB, lai līdz martam varētu pagūt noformēt visus nepieciešamos juridiskos dokumentus.

Grieķijas politiķi līdz šim negribīgi pieņēmuši aizdevēju stingrās prasības, kas vēlētāju vidū ir ārkārtīgi nepopulāras. Parlamenta vēlēšanas Grieķijā notiks jau aprīlī.

Protesta akcijā pret jauniem taupības pasākumiem otrdien Grieķijā tika rīkots kārtējais 24 stundu ģenerālstreiks. Ģenerālstreiku paredzēts rīkot arī piektdien un sestdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits