Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 25. maijs
Junora, Anšlavs

Trīs čečenu noslepkavošanā Stambulā atrastas uzskatāmas "krievu pēdas"

Krievijas un arī citu valstu presē plaši tiek apspriesta trīs čečenu noslepkavošana šī gada 16. septembrī Turcijas pilsētā Stambulā, vēsta newsru.com, norādot, ka divi no trim nogalinātajiem, visticamāk, ir čečenu kaujinieku līderim Doku Umarovam tuvu stāvošas personas, kuras Krievijas drošības dienesti tur aizdomās par virknes terora aktu, ieskaitot sprādzienu Maskavas Domededovas lidostā, organizēšanu.

Tā laikraksts Izvestija vēsta, ka viens no nogalinātajiem – Rustams Altemirovs – Krievijā bijis izsludināts federālajā meklēšanā sakarā ar aizdomām slepkavībā un terora aktu organizēšanā. Savukārt cits nogalinātais, Berghadžs Musajevs, pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, ir tā dēvētais amīrs Hamzats – Doku Umarova labā roka, par kuru slepenie dienesti uzskata, ka tieši viņš ir galvenais terora akta Domodedovas lidostā organizators. Tiesa, pilnīgas pārliecības par to, ka nogalinātais ir amīrs Hamzats, nav, par to liecina tikai netieši pierādījumi.

Tikmēr Stambulas policijai un Turcijas slepenajiem dienestiem, kuri veic lietas izmeklēšanu, ir parādījies slepkavībās aizdomās turamais – kāds 55 gadus vecs Krievijas pilsonis Aleksandrs Žirkovs (pēc citām ziņām Garkovs). Viņš 2. septembrī ieradās Turcijā, izmantojot diplomātisko pasi.

Turcijas prese informē, ka A. Žirkovs jau apmeklējis Stambulu 2009. gada martā, laikā, kad tur tāpat tika nogalināti vairāki zināmi Ziemeļkaukāza kaujinieki, kuru vidū bija arī Musa Atajevs – Doku Umarova pārstāvis ārvalstīs. Slepkavību rokraksts abas gadījumos, pēc policistu domām, ir ļoti līdzīgs.

Atbilstoši izmeklētāju versijai, 4. septembrī slepkava un divi viņa palīgi Aksarajā (Stambulas piepilsētā) uz divām nedēļām iznomājuši automašīnu it kā braucienam uz Antalju. Tieši no šīs automašīnas 16. septembrī tika atklāta uguns pa trim čečeniem, kuri slepkavības brīdī atgriezās savā dzīvesvietā Stambulas Eiropas daļā. No pistoles ar klusinātaju uz viņiem tika raidītas 11 lodes.

A. Žirkovs pameta savu viesnīcas numuru neilgi pirms policistu ierašanās, un aizturēt viņu līdz šim nav izdevies. Domājams, ka aizdomās turētais jau atstājis Turciju. Viņa istabā policisti atrada dokumentus, pistoli ar klusinātāju, masku un nakts novērošanas iekārtu. Jau secināts, ka pa čečeniem šauts tieši no šīs pistoles.

Kā vēsta plašsaziņās līdzekļi Turcijas policija uzskata, ka A. Žirkovs var būt tā dēvētās Berlīnes grupas – dziļi konspirētās profesionālu slepkavu komandas, kuru it kā sponsorē kāds Krievijas oligarhs un kūrē Krievijas slepenie dienesti – biedrs. Šī grupa it kā nodarbojas ar čečenu slepkavībām Eiropā un Turcijā, bet tās štāba mītne atrodas Berlīnē – no tā arī grupas nosaukums.

Tikmēr čečenu diasporas Turcijā pārstāvji uzskata savu trīs tautiešu noslepkavošu par Krievijas slepeno dienestu, kuri iznīcina bijušos Čečenijas kaujiniekus, roku darbu. Jāpiebilst, ka Stambulā dzīvo vairāk nekā pusotrs tūkstotis čečenu, daudzi no kuriem ieradās Turcijā karadarbības dzimtenē laikā.

Tikmēr gan prokremliskās Čečenijas Republikas vadība, gan Krievijas Federālā Drošības dienesta pārstāvji nolieguši jebkādu saistību ar slepkavībām Stambulā. Jāpiebilst arī, ka Turcijas presē parādījusies versija – šīs slepkavības varētu būt konflikta pašu čečenu diasporā rezultāts, jo vismaz viens no nogalinātajiem (netiek norādīts, kurš), bijis iesaistīts kādā vārdā neminēta plašā konfliktā ar tautiešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi ar raķetēm apšauda Krimu

Ceturtdienas vakarā Ukraina ar raķetēm apšaudījusi Krimu, un sprādzieni bija dzirdami vairākās Krievijas okupētās Ukrainas pussalas pilsētās, platformā "Telegram" vēsta vietējie kanāli.

ASV apmācīta pirmā ukraiņu F-16 pilotu grupa

ASV militārajā bāzē Arizonas štatā noslēgušās pirmās ukraiņu pilotu grupas apmācības darbam ar reaktīvajiem iznīcinātājiem F-16, pavēstīja ASV Nacionālās gvardes gaisa spēku preses sekretāre Erina...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits