Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ar spēlēm Helsinkos un Telavivā sākas EČ basketbolā

Ar spēlēm Helsinkos un Telavivā šodien sākas 40.Eiropas čempionāta finālturnīrs basketbolā vīriešiem, kurā Latvijas valstsvienība pirmo cīņu aizvadīs dienu vēlāk, kad savus mačus uzsāks Stambulā, kā arī Rumānijas pilsētā Klužā-Napokā ielozētās komandas.

Kā pirmās laukumā plkst.13.45 pēc Latvijas laika dosies Slovēnijas un Polijas izlases, aizvadot A apakšgrupas spēli hokeja faniem labi zināmajā Helsinku Hartwall Arena hallē. Šajā grupā plkst.16.30 tiksies arī Islandes un Grieķijas izlases, bet dienas noslēdzošajā mačā mājiniece Somija plkst.20 mērosies spēkiem ar Franciju, kas ir viena no čempionāta favorītēm.

Tikmēr Telavivā B apakšgrupas dienas pirmā spēle tiks aizvadīta plkst.15.45, Vācijai sacenšoties ar Ukrainu. Vēlāk plkst.18.30 Lietuva mērosies spēkiem ar Gruziju, bet plkst.21.30 grupas saimniece Izraēla cīnīsies ar Itāliju.

Savukārt C un D apakšgrupas dalību turnīrā sāks piektdien. Stambulā, kur notiks arī čempionāta izslēgšanas spēles, Latvijas izlase D apakšgrupas pirmajā kārtā mērosies spēkiem ar Serbiju, kamēr Beļģija sacentīsies ar Lielbritāniju, bet Turcija tiksies ar Krieviju. Tikmēr Klužā-Napokā piektdien Ungārija mērosies spēkiem ar Horvātiju, vēl viena turnīra favorīte Spānija tiksies ar Melnkalni, bet Rumānija duelēsies ar Čehiju.

Pēc apļa cīņām katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras sākot no 9.septembra norisināsies Stambulā. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B apakšgrupu komandas, kā arī C un D apakšgrupu labākās vienības.

Šī ir otrā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīrā vīriem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs. Pirms četriem gadiem turnīru uzņēma Rīga, Berlīne, Zagreba, kā arī Francijas pilsētas Monpeljē un Lille, kur tieši notika izšķirošie turnīra mači.

Zīmīgi, ka Izraēlā un Rumānijā Eiropas čempionāta finālturnīra spēles tiek aizvadītas pirmo reizi šī turnīra vēsturē, kamēr Somijā medaļas tika dalītas tālajā 1967.gadā, bet Turcijā Vecā kontinenta labākās vienības spēkiem mērojās arī 1959. un 2001.gadā.

Pirms diviem gadiem par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Spānijas izlases spēlētāji, Vecā kontinenta meistarsacīkstēs triumfējot trešo reizi pēdējos četros turnīros. Tikmēr finālā iepriekšējās divas reizes ir spēlējusi Lietuva, kura 2013.gadā izšķirošajā mačā atzina Francijas izlases pārākumu.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalīsies 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Pērn Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkstes noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas. Savukārt 2015.gada Eiropas čempionātā, kas daļēji notika arī Latvijā, labāko astotniekā izdevās iekļūt, taču tur sekoja trīs zaudējumi, komandai paliekot astotajā pozīcijā.

Arī šajā Eiropas čempionātā Latvijas izlases kapteinis būs Jānis Blūms, kurš spēlēs jau septītajā Eiropas čempionāta finālturnīrā pēc kārtas, jo viņš piedalījies katrās sacīkstēs kopš 2005.gada. Līdzīga statistika ir arī Kristapam Janičenokam, tomēr viņš veselības problēmu dēļ izlaida 2011.gada sacensības.

Ceturto reizi Eiropas čempionātā piedalīsies Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks un Mārtiņš Meiers, otro reizi to darīs Dāvis Bertāns, Jānis Timma un Žanis Peiners, bet kā debitanti izlasē būs Kristaps Porziņģis, Rolands Šmits, Andrejs Gražulis un Aigars Šķēle, tiesa, pēdējais no viņiem pērn sacentās olimpiskajā kvalifikācijā.

Īpaši pieminēšanas vērts ir jaunākais no brāļiem Bertāniem, jo viņš izlasē atgriezies pēc sešu gadu pārtraukuma. Tikmēr Porziņģis pirms debijas Eiropas čempionātā izlasē būs aizvadījis vien divas spēles, jo pēdējās nedēļās viņam traucēja trauma. Tāpat, sastāvā esot Porziņģim, Latvijas izlase vēl nav zaudējusi.

Blūms līdz šim Latvijas izlasē aizvadījis 146 spēles un Eiropas čempionāta laikā, visticamāk, pakāpsies uz otro vietu statistikā, apsteidzot Aigaru Vītolu (147) un Robertu Štelmaheru (151). Pēc tam viņam priekšā būs vien rekordists Uvis Helmanis, kurš savas karjeras laikā valstsvienībā piedalījās 184 mačos.

Tikmēr Janičenoks līdz šim izlasē sametis 1376 punktus un ir ceturtajā vietā vēsturē, atpaliekot no Bagatska (2165), Helmaņa (1585) un Štelmahera (1572). Janičenoks jau vairākkārt paudis, ka viņam šī ir pēdējā vasara valstsvienībā, kamēr Blūms ar šādiem paziņojumiem klajā nav nācis.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja septiņas oficiālas pārbaudes spēles, kurās tika gūtas piecas uzvaras. Šobrīd Latvijai ir četru uzvaru sērija.

Eiropas čempionāts notiks no 31.augusta līdz 17.septembrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brynas pagarina vienošanos ar Indraši

Latvijas hokejists Miks Indrašis nākamsezon turpinās spēlēt Zviedrijas komandā Jēvles Brynas, kas šosezon uzvarēja Zviedrijas pēc spēka otrajā līgā, ceturtdien pavēstīja vienība.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi