Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Basketbola valstsvienībā cerība pagaidām aizstāj pārliecību

Negatīva bilance pārbaudes spēlēs, nepilns sastāvs, toties pozitīva komandas attīstības dinamika — Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra priekšvakarā sagādājusi argumentus gan pesimistiem, gan optimistiem. Komandas reālās spējas novērtēsim trešdien pirmajā spēlē ar Maķedonijas izlasi — iespējams, bīstamāko konkurenti cīņā par tiesībām 2009.gada rudenī piedalīties Eiropas čempionāta finālturnīrā Polijā. Ceļazīmes uz Poliju saņems četri kvalifikācijas grupu uzvarētāji, kā arī trīs labākie otro vietu ieguvēji. Jābūt labāk

Pēc Rīgas pārbaudes turnīra beigām Latvijas valstsvienības galvenais treneris Nenads Trajkovičs optimistiski uzsvēra, ka komandai ir gana spēka, lai sekmīgi startētu kvalifikācijas turnīrā. "Pēdējos mačos esam sākuši spēlēt tā, kā gribējās jau pašā sagatavošanās posma sākumā. Būsim labāka komanda arī tāpēc, ka varēs palīdzēt Jahovičs un Valters."

Valstsvienības 2008.gada modeļa labākais paraugs bija redzams uzvarētajā mačā ar Franciju (84:67). Tad bija gan spiediens uz groza apakšu un precīzi tālmetieni uzbrukumā, gan disciplinēta un agresīva spēle aizsardzībā. Tiesa, diviem vakariem pēc kārtas pietrūka spēka, taču kvalifikācijas turnīrā spēļu ritms būs citāds, dodot iespēju noskaņoties katrai cīņai atsevišķi. Turklāt pēdējie treniņi notikšot atslodzes režīmā, akumulējot enerģiju spēlēm.

Līderi un palīgi

N.Trajkoviča triju mēnešu ilgās rosības taustāmākais rezultāts pagaidām ir Kaspara Bērziņa pievienošanās valstsvienības pamatspēlētāju pulkam. Talantīgā virsdivmetrinieka mīnusi garajā treniņprocesā pavisam nav pazuduši, taču, jācer, paša motivācija un trenera uzticēšanās palīdzēs tos noslēpt vēl dziļāk. Nav mazsvarīgs arī fakts, ka jau kopš kadetu gadiem Bērziņš ir daudz spēlējis kopā ar Andri Biedriņu, un savstarpējā saprašanās par labu var nākt abiem.

Citādā ziņā valstsvienības ierindā īpašu pārsteigumu nav. Pieredzējušā Jura Umbraško atgriešanos un jaunā Ernesta Kalves iespēlēšanos par tādiem nenosaukšu, jo šādā statusā abi Latvijas galvenajā komandā redzēti arī Kārļa Muižnieka laikā. Savukārt īstajiem debitantiem Raimondam Gabrānam un Marekam Jurēvičam, spriežot pēc Rīgas turnīrā redzētā, pagaidām piestāv tikai attālu palīgu statuss. Īstie vilcēji būs citi, jau labi zināmie spēlētāji, no kuru loka pēc personiskās iniciatīvas šoreiz izkritis Armands Šķēle.

Toties lielais nezināmais pagaidām ir pašreizējo treneru kolektīva spējas augstākā līmeņa spēļu laikā. No ziemā solītā Warriors desanta čiks vien iznācis. Fiziskās sagatavotības treneris Džons Murejs Rīgā pastrādāja nedēļu jūlija sākumā, bet atkārtotu vizīti neakceptēja kluba vadība. Tolaik pieminētais Kīts Smārts Rīgā nav redzēts. No pērn Muižnieka komandā strādājušā Kostas Jankova palīdzības atteicies pats Trajkovičs, jo viņš varējis regulāri piedalīties izlases darbā. Šonedēļ no Amerikas gan atbraukšot pirms gada Valmierā dažas dienas pavadījušais Rasels Tērners, bet par šādas vizītes lietderību jautājumu ir vairāk nekā pārliecības. Tātad paliek trio Trajkovičs — Edmunds Valeiko — Viktors Lācis, kuri visi debitē augstākajās starptautiskajās aprindās.

Par pirmo vietu

Nenads Trajkovičs piesardzīgi norāda, ka Latvijai pietrūkst objektīvo argumentu — spēlētāju masveidīgu nopelnu augsta līmeņa klubos —, lai uzskatītu sevi par B grupas galveno favorīti. Šai tēzei daļēji var piekrist, taču pretinieku spēka novērtēšana nebūt neliek pašiem krist mazvērtības kompleksos.

Latviešiem nav pamata no augšas raudzīties uz maķedoniešiem (nupat uzvarējuši pārbaudes turnīrā Rumānijā) un portugāļiem (trīs zaudējumi Efes Pilsen kausa izcīņā). Arī pret igauņiem jāizturas ar pienācīgu cieņu (nupat Tallinā uzveica Izraēlu, Ukrainu un Dāniju). Taču, no otras puses, šajā sabiedrībā pirmā vieta pilnīgi noteikti ir sasniedzams mērķis. Un tās likme ir ne tikai prestižs, bet arī izdevīgākas pozīcijas nākamā finālturnīra grupu izlozē.

***

Latvijas valstsvienība

Numurs, dzimšanas gads, augums

4.Uvis Helmanis 1972 203

5.Aigars Vītols 1976 195

6.Juris Umbraško 1979 198

7.Jānis Blūms 1982 190

8.Mareks Jurevičus 1985 197

9.Kristaps Valters 1981 186

10.Gatis Jahovičs 1984 200

11.Pāvels Veselovs 1983 207

12.Kaspars Cipruss 1982 207

13.Ernests Kalve 1987 202

14.Kristaps Janičenoks 1983 196

15.Andris Biedriņš 1986 211

25.Raimonds Gabrāns 1984 188

41.Kaspars Bērziņš 1985 213

EČ ATLASE

B GRUPAS KALENDĀRS

3.septembrī

18.30 Latvija — Maķedonija

21.30 Portugāle — Igaunija

6.septembrī

17.00 Igaunija — Latvija

21.15 Maķedonija — Portugāle

10.septembrī

18.00 Igaunija — Maķedonija

18.30 Latvija — Portugāle

13.septembrī

17.00 Igaunija — Portugāle

21.15 Maķedonija — Latvija

17.septembrī

18.30 Latvija — Igaunija

22.00 Portugāle — Maķedonija

20.septembrī

17.35 Portugāle — Latvija

21.15 Maķedonija — Igaunija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bļugers gūst vārtus un izkaujas ar Balinski uzvarā

Latvijas uzbrucējs Teodors Bļugers ceturtdien guva vārtus Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa un Latvijas vārtsarga Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras Canucks komanda izcīnīja uzvaru. T...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi