Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čempione Spānija un Francija sasniedz Eiropas čempionāta sieviešu basketbolā pusfinālu

Pašreizējā trofejas glabātāja Spānija un Francija ceturtdien sasniedza Rumānijā un Ungārijā notiekošā Eiropas čempionāta sieviešu basketbolā pusfinālu.

Spānijas izlase spraigā ceturtdaļfināla mačā ar 75:74 (16:17, 23:20, 16:15, 20:22) pieveica Melnkalni.

Abas komandas šo maču aizvadīja rezultatīvi, bet pirmo puslaiku Spānijai izdevās noslēgt ar divu punktu pārsvaru (39:37). Tomēr otrā puslaika ievadā pašreizējām Eiropas čempionēm izdevās atrauties par dažiem punktiem, bet nepilnas astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām viņas jau bija priekšā ar desmit punktiem (62:52).

Melnkalnes basketbolistes gan nepadevās un nepilnas trīs minūtes līdz pamatlaika beigām pēc Ivas Perovanovičas precīzā divpunktu metiena jau izvirzījās vadībā ar 67:66. Cīņa turpinājās punkts punktā, bet 22 sekundes līdz beigām Miliča Jovanoviča iemeta tālmetienu, dodot Melnkalnei jau divu punktu pārsvaru (74:72). Tomēr dažas sekundes vēlāk Anna Krusa realizēja divus punktus ar sodu, atkal vadībā izvirzot Spāniju, bet melnkalnietes pēc šāda pavērsiena atspēlēties nepaguva.

Spānijas izlases labā 28 punktus guva Alva Torrensa, bet 12 pievienoja Krusa. Savukārt Melnkalnei ar 23 punktiem izcēlās naturalizētā Andželika Robinsone.

Spānijas basketbolistes šajā turnīrā joprojām cīnās bez zaudējumiem, jo triumfējušas visās astoņās spēlēs. Tikmēr Melnkalne ar otrajā posmā izcīnītām divām uzvarām piecās spēlēs ne bez problēmām kvalificējās izslēgšanas cīņām.

Lai gan Spānija 2011.gada Eiropas čempionātā ierindojās vien desmitajā vietā, divus gadus vēlāk tā kļuva par čempioni. Arī šogad spānietes tiek uzskatītas par vienām no galvenajām favorītēm uz zeltu. Tikmēr Melnkalne iepriekšējā Eiropas čempionātā nespēja pārvarēt otro posmu, bet pusfinālu šai komandai savā vēsturē vēl nav izdevies sasniegt.

Tikmēr ceturtdien notikušajā noslēdzošajā ceturtdaļfināla duelī Francija ar 77:74 (16:20, 22:15, 19:18, 20:21) pārspēja Krieviju.

Pirmajā puslaikā katrai no komandām izdevās būt vadībā ar dažu punktu atstatumu, taču pirmās 20 minūtes noslēdzās ar trīs punktu handikapu Francijai (38:35). Šo dažu punktu pārsvaru francūzietēm izdevās noturēt tikpat kā visu otro puslaiku, bet nepilnas sešas minūtes līdz pamatlaika beigām viņām jau bija desmit punktu pārsvars (67:57).

Tomēr pamatlaika izskaņā ar izrāvienu atbildēja Krievija, vienu minūti un divas sekundes līdz pamatlaika beigām naturalizētajai amerikānietei Epifānijai Prinsai iemetot tālmetienu un panākot neizšķirtu 71:71. Tiesa, 22 sekundes pirms beigām Irina Osipova nopelnīja nesportisko piezīmi, kas brīdi vēlāk francūzietēm ļāva izvirzīties vadībā ar 74:71.

Pēdējās sekundēs, izmantojot noteikumu pārkāpumu taktiku, Krievijai tā arī neizdevās atspēlēties.

Francijas izlases sastāvā 23 punktus guva Sandrīne Grudā, bet Krievijai ar 31 punktu izcēlās Prinsa.

Līdz ar to šogad jau pusfinālā gaidāms pagājušā Eiropas čempionāta fināla atkārtojums, kad Spānija tiksies ar Franciju.

Francija otro posmu noslēdza ar četrām uzvarām, kas ļāva ieņemt otro vietu E apakšgrupā. Tas nozīmēja, ka tai ceturtdaļfinālā bija jāsacenšas ar Krieviju, kas, šajā turnīrā demonstrējot nepārliecinošu sniegumu, otro posmu noslēdza ar trim panākumiem un trešo pozīciju F grupā.

Francija pēdējos trīs Eiropas čempionātos pamanījusies tikt pie pilna medaļu komplekta, bet uzvarēt šai izlasei izdevās 2009.gada turnīrā, kas notika Latvijā. Tikmēr Krievija pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā nespēja pārvarēt pat pirmo posmu, lai gan vēl 2011.gadā tā tika kronēta par čempioni.

Savukārt pirms tam notikušajā pusfināla cīņā par 5.-8.vietu Turcija ar 66:57 (16:16, 14:16, 13:10, 23:15) pieveica Lietuvu, tādejādi saglabājot cerības iekļūt nākamā gada Riodežaneiro kvalifikācijas turnīrā.

Uzvarētāju rindās ar 17 punktiem izcēlās Nevrije Jilmaza, bet Lietuvas valstsvienībā ar 18 punktiem atbildēja Gintare Petronīte.

Cīņā par piekto vietu nu iesaistīsies arī Krievija un Melnkalne.

Jau vēstīts, ka trešdien par pirmajām pusfinālistēm kļuva Serbija un Baltkrievija, kas apspēlēja attiecīgi Turciju un Lietuvu.

Kā zināms, Latvijai Eiropas čempionāts noslēdzās, kad tā, neskatoties uz divām uzvarām, C apakšgrupā ieņēma ceturto vietu, tādējādi nekvalificējoties nākamajam sacensību posmam un zaudējot cerības cīnīties par ceļazīmi uz nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajām spēlēm.

Čempionāta uzvarētāja nodrošinās sev automātisku dalību nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, bet nākamo četru vietu ieguvējām būs iespēja sacensties Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz svētdienai. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentās Sombathejā un Šopronā (abas - Ungārijā), Timišoarā un Oradjā (abas - Rumānijā), bet izšķirošie mači tagad notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tikās Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiks aizvadītas Budapeštā.

Eiropas spēcīgākās sieviešu basketbola komandas iepriekš Ungārijā tikušās 1950., 1964., 1983. un 1997.gadā, bet Rumānijā - 1966.gadā.

2013.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Spānija, kas finālmačā ar 70:69 pārspēja par galveno favorīti uzskatīto Franciju.

Papildināts virsraksts un viss teksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi