Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Somijas basketbolisti savu skatītāju priekšā sensacionāli pagarinājumā uzvar Franciju

Pateicoties Džamara Vilsona aukstasinībai, Somijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien Helsinkos savu tribīņu priekšā izcīnīja sensacionālu uzvaru 40.Eiropas čempionāta finālturnīra pirmajā mačā.

Somi A apakšgrupas cīņā ar 86:84 (23:15, 9:18, 17:20, 23:19, 14:12) pārspēja vienu no favorītēm uz titulu Franciju, sarūpējot pirmo lielo sensāciju čempionātā.

Somi pirmo ceturksni uzvarēja ar 25:13, bet pēc tam sekoja iespaidīgs franču izrāviens ar 20:1, kas Francijas izlase ļāva panākt septiņu punktu pārsvaru (33:26). Trešo ceturtdaļu lielākoties vadībā bija somi, bet ceturtajā ceturksnī Francija vēlreiz atguva vadību, bet zaudēja vadību, un 15 sekundes pirms finālsvilpes somu naturalizētais amerikānis Džamars Vilsons panāca neizšķirtu 72:72.

Līdz ar to komandām bija jāaizvada piecu minūšu papildlaiks, kurā somi ieguva plus piecus punktus (84:79). Lai gan 26 sekundes pirms pagarinājuma beigām Evans Furnjē panāca neizšķirtu 84:84, tomēr papildlaika pēdējās sekundēs Vilsons izrāva uzvaru Somijai.

Somijas izlasē ar 22 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām rezultatīvais bija šovasar Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) ar septīto numuru draftētais uzbrucējs Lauri Markanens, kura spēles stils tika salīdzināts ar latvieti Kristapu Porziņģi. Tikmēr Vilsona kontā 12 punkti un septiņas atlēkušās bumbas.

Francūžiem 25 punktus iemeta Furnjē, bet 21 punkts Nando de Kolo kontā.

Tikmēr citā A apakšgrupas pirmajā mačā Slovēnija ar rezultātu 90:81 (24:22, 29:24, 21:12, 16:23) Helsinkos droši pieveica Poliju.

Mačā, kurā viens no tiesnešiem bija latvietis Arnis Ozols, pirmais puslaiks aizritēja līdzīgi, tomēr otrajā Polija bez punktiem bija pirmās trīs ar pusi minūtes, no septiņu punktu deficīta jau nokļūstot iedzinējos ar 46:61. Vēlāk trešajā ceturtdaļā slovēņu pārsvars īslaicīgi pārsniedza arī 20 punktus un drošu vadību viņi saglabāja arī lielāko daļu noslēdzošā perioda.

Kaut pēdējās četrās minūtēs poļi spēja pietuvoties līdz desmit punktiem un tuvāk, priekšpēdējā minūtē panākot pat 79:86, bet noslēdzošajās sekundēs 81:88, ieķerties spēlē viņiem neizdevās.

Slovēnijai lielisku sniegumu nodemonstrēja Gorans Dragičs no NBA vienības Maiami "Heat", kurš izcēlās ar 30 punktiem, kamēr 11 punktus sameta Gašpers Vidmars. Dragičs trāpīja 12 no 23 raidījumiem.

Tikmēr Polijai, kas sagatavošanās ciklā divreiz spēkojās arī ar Latviju, uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm, ceturtdienas mačā ar 22 punktiem un 13 bumbām zem groziem palīdzēja Mateušs Poņitka, kamēr 12 sameta naturalizētais Eidžejs Sloters.

Vēl vienā A apakšgrupas spēlē Grieķijas izlase ar 91:60 (26:10, 11:23, 24:12, 29:16) pieveica Islandi.

Grieķija maču iesāka lieliski un pēc pirmā ceturkšņa bija priekšā ar 26:10, arī otrās ceturtdaļas sākumā iemetot pirmos trīs punktus, tomēr turpinājumā pretinieki veica lielu atspēlēšanos un pēc puslaika grieķu pārsvars bija vairs tikai četri punkti (37:33).

Tomēr otro puslaiku Grieķija sāka ar 14:2 izrāvienu, ieliekot pamatus uzvarai. Turpmākajā mačā gaitā islandieši nespēja samazināt pretinieku pārsvaru, Grieķijai svinot pārliecinošu uzvaru ar 91:60.

Grieķiem 20 punktus sameta Niks Paps, bet 17 punkti Georga Printeža kontā. Savukārt Islandes izlasē rezultatīvākais ar 21 punktu bija Heikurs Palsons.

Tikmēr B grupā Lietuvas vīriešu basketbola izlase pirmajā mačā ar rezultātu 77:79 (18:18, 21:16, 18:25, 20:20) zaudēja Gruzijai.

Lietuviešiem rezultatīvākais ar 18 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Mindaugs Kuzminsks, kurš ir Kristapa Porziņģa komandas biedrs NBA komandā Ņujorkas "Knicks". Savukārt ar 15 punktiem izcēlās Mants Kalnietis, bet Jonam Valančūnam 9+9.

Lietuvieši čempionāta pirmajā mačā gandrīz palika bez viena no potenciālajiem līderiem Donāta Motiejūna, kurš turnīra priekšvakarā bija devies uz ASV pie draudzenes. Tiesa, dažas stundas pirms mača viņš ieradās Telavivā, un devās laukumā, gūstot četrus punktus.

Gruzijas uzvaru ar 29 punktiem kaldināja Tornike Šengelija.

Lietuvieši pirmajā ceturksnī iekrāja sešu punktu handikapu (18:12), kas gan līdz ceturtdaļas beigām tika sadeldēts. Otrajā ceturksnī Lietuvas basketbolistiem izdevās panākt divtik lielu pārsvaru (33:21), bet pirmais puslaiks tika uzvarēts ar 39:34.

Otrajā puslaikā nevienai no komandām neizdevās iekrāt ievērojam pārsvaru, pusotru minūti pirms pamatlaika beigām rezultāta tablo vēstot neizšķirtu 74:74. Tiesa, gruzīniem izdevās gūt divus bezatbildes grozus, bet desmit sekundes pirms finālsvilpes ar noteikumu pārkāpumu tika apturēts Kuzminska mēģinājums iemest tālmetienu.

Porziņģa komandas biedrs iemeta tikai vienu no trim soda metieniem (75:78), bet Jons Mačulis ar pustālo lietuviešu deficītu samazināja līdz vienam punktam. Otrā laukuma galā tika pārkāpti noteikumi pret Maiklu Diksonu, bet Gruzijas naturalizētais amerikānis iemeta tikai vienu no diviem soda metieniem (79:77). Savukārt Mačuļa izmisuma metiens savu mērķi nesasniedza, lietuviešiem ciešot zaudējumu ar 77:79.

Kontinenta meistarsacīkstes pie Lietuvas stūres ir pirmais atbildīgais turnīrs komandas galvenajam trenerim Daiņum Adomaitim, kurš no 2007.gada līdz 2009.gadam spēlēja "Barons"/LMT vienībā, kas bija viņa pēdējais pieturas punkts profesionālā basketbolista karjerā.

Lietuvas un Gruzijas izlases tikās arī pārbaudes mačā Klaipēdā, kur ar 81:70 uzvarēja gruzīni, kuri pirms tam ar 73:69 pārspēja Latviju. Tāpat lietuviešus uzvarēja arī latvieši, kuri Rīgā svinēja panākumu ar 87:77.

Šīs apakšgrupas pirmajā spēlē NBA vienības Atlantas Hawks spēlētājs Deniss Šrēders palīdzēja Vācijai ar 75:63 (9:16, 30:17, 19:14, 17:16) uzvarēt Ukrainu.

Kaut pirmajā ceturtdaļā vācieši iemeta vien deviņus punktus, nākamajās 20 minūtēs ieguva drošu pārsvaru, dueļa izskaņā pretiniekus nepielaižot tuvāk par desmit punktiem.

Šrēders šo maču noslēdza ar 32 punktiem, septiņām rezultatīvām piespēlēm un piecām atlēkušajām bumbām. Viņš realizēja 11 no 20 metieniem no spēles. Tāpat Vācijai 17 punktus sameta Robins Bendzings.

Tikmēr ukraiņiem rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Oleksandrs Mišula, kamēr 11 punktus sameta Artems Pustovijs.

Šobrīd grupas saimniece Izraēla cīnās ar Itāliju.

Savukārt C un D apakšgrupas dalību turnīrā sāks piektdien. Stambulā, kur notiks arī čempionāta izslēgšanas spēles, Latvijas izlase D apakšgrupas pirmajā kārtā mērosies spēkiem ar Serbiju, kamēr Beļģija sacentīsies ar Lielbritāniju, bet Turcija tiksies ar Krieviju. Tikmēr Klužā-Napokā piektdien Ungārija mērosies spēkiem ar Horvātiju, vēl viena turnīra favorīte Spānija tiksies ar Melnkalni, bet Rumānija duelēsies ar Čehiju.

Pēc apļa cīņām katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas turnīrā, kas, sākot no 9.septembra, norisināsies Stambulā. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B apakšgrupu komandas, kā arī C un D apakšgrupu labākās vienības.

Šī ir otrā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīrā vīriem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs. Pirms četriem gadiem turnīru uzņēma Rīga, Berlīne, Zagreba, kā arī Francijas pilsētas Monpeljē un Lille, kur tieši notika izšķirošie turnīra mači.

Zīmīgi, ka Izraēlā un Rumānijā Eiropas čempionāta finālturnīra spēles tiek aizvadītas pirmo reizi šī turnīra vēsturē, kamēr Somijā medaļas tika dalītas tālajā 1967.gadā, bet Turcijā Vecā kontinenta labākās vienības spēkiem mērojās arī 1959. un 2001.gadā.

Pirms diviem gadiem par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Spānijas izlases spēlētāji, Vecā kontinenta meistarsacīkstēs triumfējot trešo reizi pēdējos četros turnīros. Tikmēr finālā iepriekšējās divas reizes ir spēlējusi Lietuva, kura 2013.gadā izšķirošajā mačā atzina Francijas izlases pārākumu.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalīsies 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Pērn Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkstes noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas. Savukārt 2015.gada Eiropas čempionātā, kas daļēji notika arī Latvijā, labāko astotniekā izdevās iekļūt, taču tur sekoja trīs zaudējumi, komandai paliekot astotajā pozīcijā.

Eiropas čempionāts ilgs līdz 17.septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa muguru no Vācijas

Latvijas hokeja izlase neiztur pretinieku spiedienu un saņem kārtīgu pērienu.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi