Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

3000 dienvidafrikāņu protestē pret lielajiem tēriņiem PK finālturnīra rīkošanā

Aptuveni 3000 Dienvidāfrikas iedzīvotāju trešdien Durbanā devās gājienā, lai protestētu pret lielajiem tēriņiem, ko valdība tērējusi, organizējot Pasaules kausa (PK) finālturnīru futbolā.

Trešdien Dienvidāfrikā tiek svinēta 34.gadskārta, kopš sākās cīņa pret aparteīda režīmu, tāpēc brīvdienā vairāki tūkstoši cilvēku devās protestēt, uzskatot, ka laikā, kamēr miljoniem dienvidafrikāņu dzīvo nabadzībā, milzīgie tēriņi futbola čempionāta rīkošanai ir izšķērdība.

"Ja mums ir nauda stadioniem, mums nevajadzētu būt bezpajumtniekiem vai cilvēkiem, kas dzīvo būdās," norādīja viens no protestu organizatoriem Alans Mērfijs.

Protestētāji uzskata, ka Starptautiskā Futbola federācija (FIFA) saņems lielāko daļu peļņas no čempionāta, tāpēc skandēja saukļus: "Ejiet prom, FIFA mafija!" Dienvidāfrikas valdība čempionāta organizēšanai ir iztērējusi 33 biljonus randu (4,3 biljonus ASV dolāru).

"Valdība paņēma nodokļu maksātāju naudu un atdeva to FIFA," uzskata protestētāji, starp kuriem bija čempionāta brīvprātīgie palīgi, kuriem pirmdien izcēlās konflikti ar policiju, kad tie sāka protestēt par pārāk mazo samaksu. Liela daļa palīgu ir atteikušies no tālākas darbošanās čempionātā, tāpēc Durbnas, Keiptaunas, Portelizabetes un Johannesburgas stadionos viņu pienākumus veic vietējā policija.

Dienvidāfrikā 40 procenti iedzīvotāju dienā pelna mazāk nekā divus ASV dolārus.

Protesti nav vienīgā problēma, ar ko līdz šim saskārušies PK rīkotāji. Problēmas tiem radīja arī autobusu vadītāju pēkšņs streiks, kā dēļ vairāk nekā 1000 līdzjutēju pēc spēles Nīderlande-Dānija nespēja nokļūt savās dzīvesvietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi