Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

AUDIOREPORTĀŽA: Pekinas olimpiskās spēles atklātas, lāpa iedegta

Dažas minūtes pāri pusseptiņiem vakarā pēc Latvijas laika Pekinas olimpiskās spēles tika pasludinātas par atklātām. Pēc paziņojuma stadionā tika ienests olimpiskais karogs. Oficiālā atklāšana notika vairāk nekā trīs stundas kopš krāšņās atklāšanas ceremonijas sākuma.

22.12 pēc vietējā laika jeb 17.12 pēc Latvijas laika mūsu valsts delegācija iesoļoja olimpiskajā stadionā, kur to, kājās stāvot, sveica Latvijas prezidents Valdis Zatlers ar kundzi. Delegācijas priekšgalā soļoja šķēpmetējs un karognesējs Vadims Vasiļevskis, kuram sākumā nācās mazliet pacīnīties ar ap kātu satinušos karogu. Latvijas delegācijas kārta pienāca mazliet vairāk nekā divas stundas kopš ceremonijas sākuma.

Pekinas olimpisko spēļu uguni aizdedza slavenais ķīniešu vingrotājs Li Niņs. Šobrīd 45 gadus vecais Li pasaules slavu izpelnījās 1984.gada olimpiskajās spēlē Losandželosā, kad izcīnīja trīs zelta, divas sudraba un vienu bronzas godalgu.Divus gadus ipriekš viņš izcīnīja uzvaras sešās no septiņām disciplīnām Pasaules kausa izcīņas sacensībās. Atšķirībā no citām spēlēm, šoreiz par personu, kas iedegs olimpisko lāpu Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua pavēstīja jau vairākas stundas iepriekš.

Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju iesāka 2008 bundzinieki, kas atradās stadiona laukumā "Putna ligzda". Stadionā ir 91 000 skatītāju vietu.

Kopumā jau pirms olimpiskajām spēlēm tika pārdotas visas 6,8 miljoni biļešu. Dārgākā oficiālā biļetes cena bija 5 000 juaņas (330 lati) uz olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, bet lētākā - 30 juaņas (2 lati) uz priekšsacīkstēm softbolā.

Spēlēs piedalīsies 10 500 sportistu, kuri sacentīsies par godalgām 302 disciplīnās 28 sporta veidos. Trešo reizi olimpisko spēļu vēsturē sacensības notiks divu dažādās valstīs, jo sacensības jātnieku sportā risināsies Honkongā.

Pavisam sacensības risināsies 37 arēnās, no kurām 12 ir būvētas no jauna.

Devīto reizi un piekto reizi kopš valsts neatkarības atjaunošanas vasaras olimpiskajās spēlēs ar savu delegāciju piedalīsies Latvija, ko pārstāvēs 49 sportisti. Pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas Latvija vasaras spēlēs būs pārstāvēta ar sporta spēļu komandu - sieviešu basketbola izlasi.

Olimpiskās spēles Pekinā risināsies līdz 24. augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

AUDIOREPORTĀŽA

Arturs Vaiders ziņo no Pekinas:



CEREMONIJU VĒRTĒ OLIMPISKIE MEDAĻNIEKI

"Žēl, ka mūsējos rādīja tik īsu brītiņu."

Inese Jaunzeme. Lasiet pla­šāk

"Fenomenāla soļošana."

Ivans Klementjevs. Lasiet plašāk

"Visam cauri sitās varenība, tehnoloģijas, tāda armijas kārtība. Ļoti jūtams bija tas, ka katram bija jāstāv uz adatas galvas."

Aigars Fadejevs. Lasiet plašāk

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi