Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Deputāti sola atbalstīt paraolimpiešu iniciatīvas likumdošanas jomā

Saeimas Sporta apakškomisija pēc iepazīšanās ar Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) amatpersonu sniegto informāciju par organizācijas darbību paudusi apņēmību strādāt pie jau esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī domāt vēl par citām iespējām paraolimpiskās kustības atbalstam likumdošanas ietvaros.

LPK izpilddirektors Andris Ulmanis aēntūrai BNS paskaidroja, ka deputāti lēma par pašlaik galvenajām vajadzībām organizācijas darbībās, līdz ar to arī paraolimpiskās kustības nodrošināšanā. Viņš gan atzina, ka izdalītā kārtā atsevišķu pasākumu nodrošināšanai valsts finansējums jau ticis atvēlēts un par to LPK ir pateicīga politiķiem, tomēr pagaidām neatrisināts jautājums ir saistībā ar iespēju arī paraolimpiešiem noteikt stipendijas izmaksu, kā tas ir olimpisko spēļu dalībniekiem. Aktuāls ir arī jautājums par palīgierīču - protēžu, ratiņkrēslu - nodrošinājumu tieši sportistiem.Ulmanis norādīja, ka sarežģījumi kustības finansējuma nodrošināšanā arī saistāmi ar to, ka paraolimpisko sportistu aktivitātes netiek klasificētas līdzvērtīgā statusā kā olimpisko spēļu dalībnieku darbība.Uz jautājumu, vai jau drīzumā ir gaidāmi kādi jauninājumi likumos, ja deputāti ir pauduši atzinīgu novērtējumu LPK līdzšinējai darbībai, Ulmanis atbildēja, ka patlaban tas tomēr atkarīgs no komitejas spējas izrādīt iniciatīvu un ierosināt jau konkrētus priekšlikumus."Sabiedrībā pastāv uzskats, ka olimpiskais un paraolimpiskais sports nav salīdzināmi. Daļēji tam arī piekrītu - cilvēkiem ar īpašām vajadzībām reizēm jāiegulda, iespējams, daudz vairāk pūļu, lai izdarītu kaut nedaudz. Tajā pašā laikā tās ir vienlīdzīgas situācijas, jo tieši tāpat sportistiem ir pastāvīgi jātrenējas un četru gadu laikā sevi jāpierāda," valsts noteikto sasniegumu prēmiju atšķirības komentēja Ulmanis."Vienlīdzība ir jāliek. Atzīstu, ka Latvijā varbūt tā latiņa ir uzlikta par augstu - ne visās valstīs tik lielas prēmijas piešķir sportistiem, bet, ja reiz tā ir, tad tas būtu jāattiecina uz visiem sportistiem," piebilda LPK izpilddirektors.Ulmanis un LPK prezidents Valdis Nagobads, kas arī bija aicināts uz apakškomisijas sēdi, deputātus iepazīstināja arī ar Latvijas pārstāvju gūto pieredzi un iespaidiem, piedaloties Pekinas paraolimpiskajās spēlēs.Jau vēstīts, ka Invalīdu lietu padome Latvijas Nacionālajai sporta padomei jau ierosinājusi pārskatīt un palielināt paraolimpisko spēļu laureātiem piešķiramās naudas balvas.Invalīdu lietu padome ierosina paraolimpisko spēļu zelta medaļas ieguvējiem piešķirt 50 000 latu prēmiju, sudraba medaļas - 25 000 latu, bet bronzas medaļas ieguvējiem izmaksāt 15 000 latu lielas prēmijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bļugers gūst vārtus un izkaujas ar Balinski uzvarā

Latvijas uzbrucējs Teodors Bļugers ceturtdien guva vārtus Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa un Latvijas vārtsarga Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras Canucks komanda izcīnīja uzvaru. T...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi