Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Eksperti Austrālijā apšauba nepieciešamību finansēt sportu olimpisko medaļu gūšanai

Neatkarīgu ekspertu slēdziens apšauba nepieciešamību Austrālijā papildus piešķirt miljoniem dolāru, lai gūtu olimpiskās medaļas sabiedrībā maz izplatītos sporta veidos.

Pētījumā noraidīta Austrālijas Olimpiskās komitejas prasība piešķirt papildu 100 miljonus Austrālijas dolāru (44 miljonus latu), lai nodrošinātu sportistu labāku konkurētspēju cīņā par olimpiskajām godalgām. Pēc Austrālijas valdības pieprasījuma veiktajā pētījumā ieteikts finansējumu sadalīt par labu sporta veidiem, kuros ir plaša iedzīvotāju līdzdalība.

"Ja sporta finansējuma piešķiršanā valsts interese ir iedzīvotāju veselības veicināšana, nauda būtu jāpiešķir vidusmēra dalībniekiem, nevis mazai elites atlētu grupai, kas augstākajā līmenī startēs tikai dažus gadus," iesaka speciālisti.

Pētījumā ieteikts pārskatīt nesabalansētību olimpisko un neolimpisko sporta veidu finansēšanā, rēķinoties ar katrā sporta veidā iesaistīto cilvēku skaitu. Austrālijā populārais krikets pašlaik saņem 100 reižu mazāk valsts naudas nekā loka šaušana, bet ūdenspolo finansējums pārsniedz golfam, tenisam un zāliena ķegļu spēlei atvēlēto līdzekļu summu. Tajā pat laikā tādiem populāriem sporta veidiem kā golfs, teniss un zāliena ķegļi būtu jāpievērš īpaša uzmanība kā visa mūža sportiskām nodarbēm, kas tādēļ ir būtiski veselībai, secināts pētījumā.

Sidnejas olimpiskajās spēlēs mājinieki 2000. gadā guva 58 medaļas, valstu kopvērtējumā ieņemot 4. vietu. Pēc četriem gadiem Atēnās sekoja 49 medaļas, bet pērn Pekinā austrālieši izcīnīja 46 olimpiskās godalgas. Lejupslīde cīņā par medaļām pamudināja Austrālijas Olimpisko komiteju pieprasīt papildu finansējumu augstu sasniegumu sportam.

Austrālijas valdība pētījuma ieteikumus izvērtēs 2010. gada sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi