Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO, VIDEO: Latvietis Īvāns kļūst par pasaules čempionu lidošanā vēja tunelī

Latviešu lidotājs Toms Īvāns (26), kurš pārstāv Latviju un AERODIUM komandu, kļuvis par pasaules čempionu lidošanā vēja tunelī, iegūstot 1. vietu open freestyle klasē FAI World Cup of Indoor Skydiving, informē komanda pārstāvji.

Pasaules kauss ir prestižākās lidošanas sacenības, kas notiek reizi divos gados. Sacensības notika no 25. līdz 28. oktobrim Bahreinā, Gravity Indoor Skydiving vēja tunelī. Gan individuālajās, gan komandu disciplīnās kopā piedalījās vairāk kā 300 pasaules labākie lidotāji no Austrālijas, Kanādas, Ķīnas, ASV, Krievijas, Singapūras, Francijas, Spānijas un citām valstīm. Sacensību kopējais naudas balvu fonds bija 200 000 ASV dolāru.

 

“Es piedalījos individuālajā freestyle open klasē, kas ir gan vissarežģītākā no visām prasību un vērtēšanas kritēriju ziņā, gan arī attiecīgi visinteresantākā skatītājiem. Cīņa bija ļoti sīva. Tikai dažas punkta desmitdaļas šķīra vienas vietas ieguvēju no otra. Lai pārspētu spēcīgos konkurentus, man vajadzēja piedāvāt to, ko nepiedāvā neviens. Es ļoti detalizēti pārdomāju katru kustību, lai tā atbilstu mūzikas ritmam un lai tehniski būtu noslīpēta līdz pilnībai. Horeogrāfijas uzdevums bija panākt to, ka skatītājam nav pat brīdis uzelpot – katrai sekundei bija jābūt aizraujošai un baudāmai," stāsta Toms.

"Es vārdiem nevaru aprakstīt savu gandarījumu un prieku par to, kas sasniegts nopietni ieguldīta darba dēļ. Manuprāt, šī ir arī pati labākā dāvana, ko es kā patriotisks Latvijas pilsonis varu pasniegt savai valstij simtgadē!”

Lidošana vēja tunelī jeb indoor skydiving ir unikāls sporta veids, kas pēdējo 10 gadu laikā ir strauji izaudzis, piesaistot gan skatītāju, gan mediju uzmanību visā pasaulē. Indoor skydiving šobrīd ir pamats, lai tas tiktu iekļauts olimpisko sporta veidu saimē. Francija, kas organizēs vasaras Olimpiskās spēles 2024.gadā, jau ir iesniegusi attiecīgu pieteikumu starptautiskajai Olimpiskajai komitejai.

Īvāns ikdienā ir AERODIUM insruktors, kurš ar lidošanu profesionāli nodarbojas kopš 2012. gada. Viņš ir kļuvis par vienu no pasaulē pieredzējušākajiem lidotājiem un šovmeņiem. Īvāns ir bijis Toma Krūza personīgais treneris nesen iznākušās filmas Mission Impossible: Fallout lidošanas ainu uzņemšanā, gan uzstādījis Pasaules Ginesa rekordu, izpildot visvairāk triku vienas minūtes laikā vēja tunelī, gan izstrādājis horeogrāfiju un kā lidotājs atveidojis Džeka Sperova lomu Šanhajas Disnejlendas Karību jūras pirāti šovā. Toms pēdējo divu gadu laikā ieguvis godalgotas vietas dažādu mērogu lidošanas sacensībās. Kā lidošanas instruktors, šovmenis un treneris Toms piedalījies dažādos AERODIUM projektos ASV, Kanādā, Ķīnā, Argentīnā, Peru, Somijā, Dānijā, Spānijā un citviet.

Sacensības notika Gravity Indoor Skydiving, kas ir AERODIUM franšīzes tunelis, radīts pēc Bahreinas karaliskās ģimenes pasūtījuma. Šis vēja tunelis tika atzīts kā visatbilstošākais sacensību prasībām pasaules gaisa sportu federācijas (FAI - Fédération Aéronautique Internationale) rīkotajā konkursā par iespēju organizēt pasaules kausu. Federācija izvērtēja ne tikai vēja tuneļu unikālās īpašības un tehnisko parametru atbilstību, bet arī komandas spēju organizēt šāda līmeņa sacensības.

AERODIUM ir vertikālo vēja tuneļu ražotājs izklaides, šovbiznesa un militārajām nozarēm. Uzņēmuma radītie vēja tuneļi izmantoti vairāk kā 40 pasaules valstīs, tai skaitā ASV, Kanādā, Ķīnā, Argentīnā, Spānijā, Itālijā, Indonēzijā, Marokā, Apvienoto Arābu Emirātos, Lielbritānijā un citur. AERODIUM klientu vidū ir tādi pasaules zīmoli kā Disneyland, Warner Brothers, Red Bull, Mercedes Benz, Guinness World Records un citi. Kopš 2016. Gada uzņēmums attīsta savu franšīžu tīklu, kas veiksmīgi šobrīd darbojas ASV, Ķīnā, Bahreinā, Slovēnijā, Ēģiptē un citur.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi