Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gruzīnu kamaniņu braucēja nāvi izraisījis neparedzams katapultas efekts

Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) neplāno atteikties no 2013.gada pasaules čempionāta (PČ) rīkošanas Vistleras trasē un Gruzijas sportista Nodara Kumaritašvili bojāeju Vankūveras olimpisko spēļu treniņbraucienā skaidro ar viņa kamanu iepriekš neprognozējami izraisītu katapultas efektu.

FIL publicētajā ziņojumā par Kumaritašvili nāvi izraisījušajiem apstākļiem norādīts, ka patlaban nav pamata uzskatīt par nepieciešamu Vistleras trasē izdarīt kādas konkrētas izmaiņas. FIL ziņojumā pausta apņēmība darīt visu iespējamo, lai novērstu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, tādēļ tiekot veikta atkārtota trašu drošības izvērtēšana, un vajadzības gadījumā tiks ieviestas izmaiņas. FIL eksperti izvērtēs arī nepieciešamību veikt papildu izmaiņas kamanu konstrukcijā lielākai braucēju drošībai.

Kumaritašvili izlidošanā no trases FIL vaino iepriekš nenovērotu katapultas efektu, kas radies, sportista kamanām 16. virāžas izejā ietriecoties apmalē. Kamanu tādu deformācijas izliekšanos, kas katapultēja Kumaritašvili no trases, prognozēs nebija pieļāvuši ne tehniķi, ne drošības speciālisti, un neviens sportists šādā situācijā nespētu kontrolēt situāciju, teikts ziņojumā. Aizsargbarjera negadījuma vietā bijusi aprēķināta un izvietota pareizi, lai novērstu sportista izlidošanu no trases, bet Kumaritašvili kritiena dinamika bijusi neprognozējama.

Specifiskā katapultas efekta dēļ FIL eksperti pēc traģiskā negadījuma pārbaudīja Kumaritašvili kamanas, taču atzina, ka tās atbilst visiem tehniskajiem nosacījumiem.

Zinot lielo ātrumu Vistleras trasē, FIL piedāvāja braucējiem pirms olimpiskajām spēlēm papildu treniņu dienas un labākai trases apgūšanai pieprasīja pakāpenisku pāreju uz augstākām starta vietām, teikts ziņojumā. Trasē bijušas nodrošinātas arī papildu drošības iezīmes, turklāt pirms olimpisko spēļu sākuma tajā aizvadīts tūkstošiem braucienu, un nekas neliecināja, ka kādā kritienā sportistu varētu izmest no trases.

Pasaules čempionāta rīkošanas trasē gadu iepriekš notiek Pasaules kausa posma sacensības, un FIL neplāno tradicionālo sistēmu mainīt. PČ braucienus paredzēts aizvadīt no maksimāli augstākajām starta pozīcijām, taču par to vairākās sanāksmēs vēl lems FIL tehniskie eksperti.

Vankūveras ziemas olimpiskās spēles februārī aptumšoja Kumaritašvili bojāeja, kamaniņu sportistam treniņbraucienā nositoties dažas stundas pirms olimpiādes atklāšanas ceremonijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi