Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jānis Preiss uzvar Audi Neilpryde Baltic cup vindsērfinga sacensībās

Sezonas galvenās sacensības Latvijā vindsērfingā Audi Neilpryde Baltic cup aizritēja dažādās noskaņās. Bija lieliski laika apstākļi, tāpēc burāt varēja pēc sirds patikas — notika 11 braucieni un dažā no tiem pūta 9 metrus sekundē stiprs vējš.

Katra no trim sacensību dienām viena otrai nelīdzinājās. Kaut arī igauņi Martins Ervins un Tomass Molders centās, cik spēja, apdraudēt Jāņa Preisa uzvaru neizdevās — viņš patlaban, īpaši stiprā vējā, ir neapšaubāms līderis Baltijā. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, uz starta stājās visai daudz jauno burātāju. Taču olimpiskajā gadā kā melns pavediens cauri vijās fakts, ka pirmo reizi pēc neatkarības atjaunošanas olimpiskajās spēlēs nebūs neviena Latvijas burātāja, un demokrātiskā vējdēļu klase pagaidām ne tik turīgajai Latvijai būtu vispiemērotākā, kur tik pie ceļazīmes. "Vislabāk šo mērķi būtu realizēt, koncentrējot uzmanību dāmām — mums ir pieredzējusi vējdēliste Vita Matīse," skaidro pieredzējušais burātājs Ansis Dāle. "Gan Latvijas Zēģelēšanas savienības, gan Latvijas Olimpiskās komitejas vadība zināja kādas ir problēmas un kā tās būtu risināmas. Jā, Matīse par medaļām necīnītos, taču jūras valstij būt pārstāvētai burāšanā ir gana prestiži. Dzirdīgas ausis netika atrastas, tāpēc arī ir tā, kā ir."

Baltijas kausa sacensības Pavilostā parādīja, ka labi vējdēlisti mums ir. Tiesa, Formula, nevis olimpiskajā RSX klasē. Jānis Preiss šogad pamainījis burāšanas inventāru un brauc vēl pārliecinošāk. "Šogad viss sanāk un ir prieks burāt. Vēl tikai jātiek skaidrībā, kāpēc lūst masti. Jā, labāk patīk stiprs vējš, taču jāprot burāt visādos laika apstākļos un cenšos mācīties katrā braucienā." Jautāts par olimpisko kārdinājumu, Jānis pakrata galvu: "Tur vajadzīgs cits finansējums un cits treniņrežīms. Piedevām olimpiskā klase ir daudz lēnāka un braukšana nesagādā tādu baudu kā ātrā Formula. Pašlaik vairāk burāju tieši savam priekam. Protams, patīk uzvarēt un to cenšos izdarīt katrā braucienā. Varbūt arī tas mulsinātu, pārkāpjot uz olimpiskā dēļa, jo man nepatīk kulties kaut kur astē. Arī manam svaram tas nav piemērots — tur vajadzīgi vieglāki burātāji. Varbūt spēlēm Londonā tiks izvēlēts cits dēlis un arī Latvijā attieksme pret burāšanu mainīsies. Varbūt tad arī es pārdomāšu."

Ja pirmās vietas liktenis lielā mērā jau bija izšķirts pēc divām sacensību dienām, tad cīņa par pārējām vietām uz pjedestāla notika līdz pēdējam braucienam. Igaunis Martins Ervins tomēr apsteidza pieredzējušo Ansi Dāli, kam ir jau 41 gads un kurš uz dēļa kāpa pirms vairāk kā 30 gadiem.

Raceboard klasē pārliecinoši uzvarēja Gunārs Rozenbergs, atstājot aiz sevis olimpieti Ilonu Grīnbergu un Gundaru Osi. Big Techno U-15 labāko trijniekā iekļuva Rolands Kaups, Kristaps Keidāns un Roberts Blūms, bet Big Techno U-17 — Andrjus Slibiris (lietuvietis, kas brauc ar Latvijas licenci), Rihards Osis un perspektīvais Dāvis Cibuls.

Burāšanas saimi priecēja Preisa uzvara, un priecē arī fakts, ka aktivitāte vērojama jauno burātāju saimē. Šoreiz Big Techno klasē visai sarežģītos laika apstākļos startēja vairāk kā 10 dalībnieku, bet Rīgā un Liepājā patlaban trenējas vairāk kā 40 jauno vējdēlistu. Viņiem savu pieredzi nodod gan Jānis Preiss, gan olimpietes Ilona Dzelme un Žaklīna Litauniece, bet virsvadību uzņēmies Elmārs Smiltnieks. Pēc pāris gadiem kāds Latvijas vējdēlists varētu mēģināt iespraukties Eiropas jaunatnes olimpisko dienu dalībnieku pulkā.

***

BALTIJAS KAUSS


KOPVĒRTĒJUMS

FORMULA

1.J.PREISS LAT 10

2.M.ERVINS EST 17

3.A.DĀLE LAT 24

4.T.MOLDERS EST 27

5.M.BIRZULIS LAT 32

6.A.ĻEONTJEVS LAT 39

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Atklāta Sporto visa klase 11. sezona

Šodien, 18. oktobrī, Zemgales Olimpiskajā centrā, Jelgavā, ar vērienīgu atklāšanas pasākumu tika oficiāli uzsākta Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase 11. sezona. Jauno 2024./ ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi