Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jeļena Isinbajeva. Rekordu medības atsāktas veiksmīgi

Krievijas kārtslēcēja Jeļena Isinbajeva 11.jūlijā pēc triju gadu pārtraukuma sasniedza savu 22.pasaules rekordu — 5,03 metri (12 rekordlēcieni izdevušies stadionā, 10 — telpās). Patlaban spožākā vieglatlēte divas reizes ir atzīta par Pasaules gada vieglatlēti, un reti kurš šaubās, ka Jeļena būs Pekinas olimpisko spēļu karaliene kārtslēkšanas sektorā.

Līdz šim nevienai citai kārtslēcējai nav bijusi pa spēkam maģiskā piecu metru atzīme. Pati Isinbajeva jau atzinusi, ka viņas mērķis ir pārspēt leģendārā ukraiņa Sergeja Bubkas veikumu — 35 pasaules rekordus. Līdz mērķim palikuši "tikai" 14. Lai mērķi sasniegtu, Jeļenai būs jāpārvar vismaz 5,17 metru augstu novietotā latiņa.

Bez konkurences

Kamēr citas konkurentes kārtslēkšanas sektorā atdod visus spēkus, lai pārvarētu zem piecu metru augstuma novietoto latiņu, Jeļena Isinbajeva tikai iesildās. Parasti pasaules rekordiste savu lēcienu sēriju sāk tikai tad, kad visas konkurentes jau ir izstājušās.

Arī savās pirmajās šīs sezonas sacensībās Zelta līgas posmā Romā Isinbajeva iesaistījās cīņā par uzvaru, kad sektorā bija palikušas tikai divas konkurentes — 27 gadus vecā poliete Monika Pireka un 22 gadus vecā vāciete Zilke Špīgelburga. Pavisam viņa veica četrus lēcienus — 4,70 m, 4,85 m, 4,95 m un 5,03 m augstumā. 2005.gadā pasaules čempionātā Helsinkos uzstādīto rekordu (5,01 m) viņa laboja uzreiz par diviem centimetriem, pajokodama, ka ar nepāra skaitļiem viņai veicoties labāk.

SantehniĶa meita

Jeļenas Isinbajevas radurakstos nav manāms neviens izcils sportists. Viņas tēvs Gadži bijis santehniķis no Dagestānas, māte strādājusi veikalā Volgogradā. Lai nodrošinātu meitām Jeļenai un Innai izglītību, abi vecāki strādāja trijos darbos. Ģimenes finansiālais stāvoklis nebija no labākajiem, iespējams, tieši naudas grūtības rosinājušas Jeļenā nesatricināmo vēlmi kļūt par labāko savā arodā.

Par spīti grūtajai dzīvei, vecāki Jeļenai sportisko garu iemācījuši jau agrā bērnībā. 1987.gadā, kad topošajai kārtslēkšanas zvaigznei bija tikai pieci gadi, Jeļena sāka trenēties mākslas vingrošanā savā dzimtajā pilsētā Volgogradā. Pēc desmit gadiem Isinbajeva kļuva par Krievijas sporta meistari. "Man bija lielas ambīcijas, jau piecu gadu vecumā zināju, ka vēlos kļūt par olimpisko čempioni," bērnību atceras Isinbajeva.

Tomēr mākslas vingrotājas karjera Jeļenai neizdevās. 15 gadu vecumā diezgan garā auguma dēļ viņai no šā sporta veida nācās atteikties un pārkvalificēties par augstlēcēju. "Kļūt par čempioni vingrošanā — tas nebija reāli. Taču aiziešana nebija sāpīga, jo uzreiz pēc vingrošanas pamešanas paņēmu kārti un iegāju jaunā sporta veidā. Vingrošana mani labi sagatavoja turpmākajai dzīvei. Iemaņas noderēja un palīdzēja ļoti ātri apgūt kārtslēkšanas tehniku."

Jau gadu pēc kārtslēkšanas treniņu sākšanas pasaules junioru čempionātā Isinbajeva pārlēca 3,90 metru augstumu, tomēr neiekļuva medaļnieču vidū. Kas neizdevās 1998.gadā, to viņa paveica 1999.gadā — 4,10 metru un pasaules junioru čempiones gods. Karjeras sākumā Jeļenai gada laikā izdevās uzlabot savu rezultātu vismaz par desmit centimetriem. Progress neapstājās, un 2003.gadā Isinbajeva sasniedza pirmo pasaules rekordu — 4,82 m.

Salīdzina ar Šarapovu

Izskatīgo un komunikablo Jeļenu bieži salīdzina ar Krievijas tenisa zvaigzni Mariju Šarapovu. "Mēs esam ļoti līdzīgas," apstiprina kārtslēcēja. "Būt slavenai nav viegli, bet es, tāpat kā viņa, atbalstu centienus būt sievišķīgai visur. Vienmēr mēģinu izskatīties skaista. Nemaz nepiekrītu teicienam — vai nu sportiste, vai sieviete," Isinbajeva ir kategoriska. "Tas ir ļoti jauki, ka ir sportistes, kas šo nodarbi dara elegantu."

Isinbajeva joprojām dzīvo dzīvoklī dzimtajā Volgogradā. "Neredzu nekādas maiņas savā uzvedībā, kopš kļuvu slavena. Es joprojām jūtos piederīga Krievijai," nākotnē raugās Krievijas armijas kareive.

Isinbajevas ambīcijas pārspēt Bubkas rekordus ir aizgājušas tiktāl, ka pēc piecu metru pārsniegšanas viņa nomainīja savu pirmo un vienīgo treneri Jevgeņiju Trofimovu, izvēloties trenēties pie Sergeja Bubkas bijušā audzinātāja Vitālija Petrova. "Mans pirmais mērķis ir sasniegts, esmu pirmā sieviete, kura pārlēkusi piecus metrus augstu latiņu. No Jevgeņija esmu saņēmusi daudz, bet ceru, ka viņš saprot — manai izaugsmei vajadzīgas pārmaiņas," savu izvēli pamatoja Isinbajeva.

Tomēr trenera maiņa nebija vienkārša. Trofimovs uzskata, ka tikai viņš varētu Ļenu pacelt vēl augstāk. "Nevienu nevar salīdzināt ar Petrovu, viņš ir pats labākais," Jeļena gan ir pārliecināta par ukraiņu speciālista spējām. Arī Petrovs slavē savu jauno audzēkni: "Ļena ir daudzsološs talants. Viņai ir lieliski fiziskie dotumi, turklāt psiholoģiski viņa ir ļoti stabila."

Romā sasniegtais rekords pielicis punktu runām par trenera maiņas lietderību. Isinbajeva turpina ceļu pēc 23.rekorda un, protams, cer uz zeltu Pekinā. Starp citu, kārtslēkšanas absolūtajam favorītam Bubkam olimpiskajās spēlēs īsti neveicās, jo savas vairāk nekā 10 gadu ilgās hegemonijas laikā (seši pasaules čempiona tituli!) viņš ar lielām grūtībām gan uzvarēja Seulā, taču piedzīvoja sāpīgas neveiksmes Barselonā (trīs nullītes), Atlantā (savainojuma dēļ izstājās īsi pirms sacensībām) un Sidnejā (trīs nullītes). Arī Isinbajevai pirmais olimpiskais zelts Atēnās nāca pēc pamatīgas nervozēšanas un asas cīņas ar tautieti Svetlanu Feofanovu. Pekinā redzēsim, vai Isinbajeva spēs pirmo reizi pārspēt Bunbu, kuram ir tikai viena olimpiskā zelta medaļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Isinbajeva

Jeļena Isinbajeva

Dzimusi: 1982.gada 3.jūnijā Volgogradā
Augums: 1,74 m
Svars: 65 kg
Pieder: pasaules rekords stadionā (5,03 m), telpās (4,95 m)
Izglītība: sporta skolotāja, bakalaura grāds
Studē: sporta skolotājs, maģistrantūra, Volgogradas akadēmija

Isinbajeva II

Isinbajevas progress

  • 3,90 m | 1998
  • 4,20 m | 1999
  • 4,40 m | 2000
  • 4,47 m | 2001
  • 4,60 m | 2002
  • 4,82 m | 2003
  • 4,92 m | 2004
  • 5,01 m | 2005
  • 4,91 m | 2006
  • 4,91 m | 2007
  • 5,03 m | 2008

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Atklāta Sporto visa klase 11. sezona

Šodien, 18. oktobrī, Zemgales Olimpiskajā centrā, Jelgavā, ar vērienīgu atklāšanas pasākumu tika oficiāli uzsākta Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase 11. sezona. Jauno 2024./ ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi