Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas handbola izlase EČ otrajā spēlē piekāpjas Nīderlandei

Latvijas handbola izlase Norvēģijā notiekošajā Eiropas čempionātā savā otrajā spēlē piedzīvoja zaudējumu pret labi zināmo Nīderlandes valstsvienību, turnīru turpinot bez panākumiem.

Latvijas izlase savā otrajā C apakšgrupas spēlē ar 24:32 (10:16) piekāpās Nīderlandes valstsvienībai.

Latvijas valstsvienība spēli iesāka ar uzbrukumu, kuru ātri vien ar precīzu metienu no šaura leņķa noslēdza Nils Kreicbergs. Turpinājumā kļūdu uzbrukumā pieļāva Māris Veršakovs un latvieši jau nonāca iedzinējos ar 1:2. Latviešu nākamajā uzbrukumā Kreicbergs saņēma sitienu pa galvu, kā rezultātā nīderlandieši saņēma divu minūšu sodu, bet tas neliedza viņiem panākt 4:2. 

Tāpat kā pirmajā spēlē pret Spāniju, arī sestdien Latvijas komanda uzbrukumā brīžiem devās ar septiņiem spēlētājiem, kas deva lielāku kustību brīvību Dainim Krištopānam, kurš drīz vien nopelnīja septiņu metru soda metienu. To precīzi izpildīja Veršakovs, bet nīderlandiešiem pirmajās desmit minūtēs četrus "golus" jau bija iemetis Iso Sluijters. 13.minūtē līdz labai metienu pozīcijai lauzās Krištopāns, pret kuru atkal tika pārkāpti noteikumi, Veršakovam vēlreiz stājoties uz soda metienu līnijas. Spēlētājs bija nekļūdīgs, panākot 4:6.

Nīderlandieši nākamajā uzbrukumā atbildēja ar vārtu guvumu un īsi pēc tam visai viegli izkārtoja brīvu metienu, izvirzoties drošākā vadībā ar 8:4. Pēc nospēlētām 15 minūtēm nīderlandieši aizvien bija vadībā ar +4 (9:5), bet Armands Uščins nolēma paņemt "taimautu". Apspriede pie laukuma sāna līnijas vēlamo rezultātu nedeva, latviešiem īsi pēc tam zaudējot jau savus desmitos vārtus. 20.minūtē Veršakovs nerealizēja soda metienu, bet Kreicbergs divas minūtes vēlāk bija precīzs, uz brīdi panākdams 6:10. 

Nīderlandes izlase pirmajā periodā izteikti pieskatīja Krištopānu, kā rezultātā metienu pozīcijas nācās izkārtot citiem pāriniekiem. Ingars Dude 23.minūtē tika "sasiets" starp aizsargiem, nīderlandiešiem nopelnot divas soda minūtes un soda metienu uz saviem vārtiem, kuru realizēja Kreicbergs. Nīderlandes izlase gana labi spēlēja arī piecu vīru sastāvā, jo noraidījuma laikā izdevās gūt divus vārtus, panākot 7:13.

Krištopānam savus pirmos vārtus izdevās gūt vien piecas minūtes līdz perioda beigām, kamēr Kajs Smits 26.minūtē divreiz bija precīzs, gūstot savas komandas 11. un 12.vārtus. Minūti vēlāk Kreicbergs ar savu aktivitāti vēlreiz bija nopelnījis iespēju izpildīt soda metienu, taču tas bija neprecīzs. Pēdējā minūtē Raitis Puriņš atvairīja Luka Steina metienu, bet latvieši kļūdījās uzbrukumā, pirmajam perioda noslēdzoties ar rezultātu 10:16.

Otro periodu ar vārtu guvumu iesāka nīderlandieši, bet latvieši atbildēja ar ātro pretuzbrukumu, kurā noteikumi tika pārkāpti pret Uvi Strazdiņu. Veršakovs kārtīgi "izraustīja" vārtsargu un realizēja soda metienu, bet pretinieki aizvien bija drošā vadībā - 12:18. 34.minūtē Nīderlandes izlases aizsargi kavēja Dudi, nopelnot vēl vienu divu minūšu sodu un iespēju Veršakovam vēlreiz izcelties no soda līnijas, kas handbolistam arī izdevās. Pretinieki savā atbildes uzbrukumā kļūdījās saspēlē, ko īsi pēc tam izmantoja Krištopāns, no distances panākot 14:18.

Perioda devītajā minūtē latvieši rezultāta starpību bija sadeldējuši līdz -3 (15:18), bet īsi pēc tam Bobijs Šagens iemeta vārtus, atgriežot +4. Nākamajā uzbrukumā Luks Steins panāca jau 20:15, bet Krištopāna un Dudes precīzie metieni, atgrieza trīs vārtu deficītu - 17:20. Lai arī Latvijas izlase savu sniegumu uzlaboja, nīderlandieši turpināja demonstrēt aktīvu spēli aizsardzībā, kas reizēm piespieda latviešus kļūdīties. Mača 46.minūtē pēc vienas no šādām epizodēm pilnīgi viens pret Edgaru Kukšu izskrēja Kajs Smits, panākdams 23:18.

11 minūtes līdz spēles beigām Krištopāns vēlreiz izcēlās ar vārtu guvumu, bet pretinieki kā ierasts atbildēja ar to pašu. Minūti vēlāk divu minūšu sodu nopelnīja Evars Klešniks, bet tas netraucēja Oskaram Arājam izskriet vienatnē pret Bārtu Ravensbergeru, gūstot savas komandas 21.vārtus. Nepilu pusminūti vēlāk pats Arājs arī nopelnīja divas minūtes, atstājot komandu piecu vīru sastāvā. Turpmākajos uzbrukumos Uščins nolēma noņemt vārtsargu, bet tas cerēto rezultātu nedeva.

Septiņas minūtes līdz finālsvilpei nīderlandieši bija vadībā ar 23:28, divas minūtes vēlāk palielinot pārsvaru vēl par vieniem vārtiem. Turpinājumā latvieši kļūdījās, veidojot saspēli uzbrukumā, kā rezultātā Džefrijs Būmhauvers iemeta Nīderlandes izlases 30.vārtus. Minūti līdz finālsvilpei piecu minūšu "sauso" sēriju pārtrauca Egīla Politera precīzais metiens, bet Kukša otrā laukuma pusē atbildēja ar diviem lieliskiem atvairītiem metieniem.

Ar vārtsarga labo sniegumu arī noslēdzās spēle, kurā Latvijas izlase kapitulēja ar 24:32.

Latvijas izlasei šajā turnīrā, visticamāk, palīdzēt nevarēs pirmais numurs vārtos Artūrs Kuģis, kurš treniņu procesā atsvaidzināja pagājušajā sezonā iegūto potītes traumu.

Tikmēr savu 100.spēli izlasē sestdien aizvadīja Jānis Pavlovičs.

Apakšgrupu turnīra pēdējā spēlē Latvija pirmdien plkst.19.15 duelēsies ar Vāciju, kas šovakar tajā pašā laikā mēros spēkus ar Spāniju.

Jau ziņots, ka Latvija savā pirmajā Eiropas čempionāta mačā ar 22:33 piekāpās Spānijai, bet Nīderlande ar 23:34 atzina Vācijas pārākumu. Abas debitantes otrajā puslaikā salūza un pieļāva daudz kļūdu.

Latvijas un Nīderlandes ceļi krustojās arī kvalifikācijas turnīrā. 2018.gada oktobrī Valmierā latvieši uzvarēja ar 29:25, bet pērn jūnijā viesos tika ciests zaudējums 21:25. Tiesa, tobrīd Latvijai jau bija kabatā ceļazīme uz finālturnīru.

Abas komandas cīnījās arī 2018.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kur abos mačos pārāki bija Nīderlandes handbolisti - 29:27 un 25:24.

Nīderlandes vīri, tāpat kā latvieši, debitē Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet daudz skaļāki panākumi ir "oranžo" dāmām, kuras decembrī triumfēja pasaules čempionātā sievietēm. Tiesa, Nīderlande ir piedalījusies 1961.gada pasaules čempionātā.

Nīderlandes izlases galvenais treneris ir islandietis Erlingurs Rihardsons, kura vadībā Berlīnes "Fuchse" komanda divreiz uzvarēja IHF "Super Globe" turnīrā.

Pirms čempionāta Latvija aizvadīja vienu pārbaudes spēli, kurā ar rezultātu 21:25 piekāpās Norvēģijas B izlasei. Mačā gan nepiedalījās izlases līderis Dainis Krištopāns.

Latvijas nacionālā izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā cīnās pirmo reizi vēsturē. Kvalifikācijas turnīrā Armanda Uščina vadītā komanda spēlēja sestajā grupā, kurā sešās spēlēs izcīnīja četras uzvaras un piedzīvoja divus zaudējumus, apsteidzot gan Nīderlandi, gan Igauniju, bet pirmo vietu atstājot Slovēnijai. 

Zīmīgi, ka izšķirošo uzvaru Latvija guva tieši pret 2017.gada pasaules čempionāta bronzas medaļnieci, slovēņus Latvijā pieveicot ar 25:24. 

Šāds sniegums vēlāk valstsvienībai ļāva nopelnīt Latvijas 2019.gada labākās sporta spēļu komandas godu.

Latvijas izlases trenerim Uščinam asistē Andrejs Narnickis, Arnolds Straume un Sandris Veršakovs. Fiziskās sagatavotības treneris ir Ēriks Visockis, fizioterapeites pienākumus pilda Agate Ādiņa, bet delegācijas vadītājs ir Guntis Ciematnieks.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā norisināsies no 9. līdz 26.janvārim, un tajā pirmo reizi startēs kontinenta 24 spēcīgākās izlases. Mači norisināsies Stokholmā, Malmē, Gēteborgā (visas - Zviedrija), Vīnē, Grācā (abas - Austrija) un Tronheimā (Norvēģija). 

Eiropas čempionātā 24 komandas būs sadalītas sešās apakšgrupas pa četrām izlasēm katrā. Pēc priekšsacīkstēm pamatturnīram kvalificēsies katru apakšgrupu divas labākās komandas, kas pēc tam divās grupās, pa sešām valstsvienībām katrā, noskaidros četras pusfinālistes.

Finālturnīrā uzvarējusī komanda nodrošinās ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. No Eiropas vietu Olimpiādē jau nodrošinājusi pērnā gada pasaules čempione Dānija.

Latvijas izlases sastāvs 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi - Artūrs Kuģis (Skopjes "Vardar", Ziemeļmaķedonija), Raitis Puriņš (Rīgas "Celtnieks"), Edgars Kukša ("Aurich", Vācija);

kreisā mala - Rihards Leja (Rīgas "Celtnieks"), Oskars Arājs (Dobeles "Tenax");

kreisie ārējie - Aivis Jurdžs, Emīls Kurzemnieks (abi - Dobeles "Tenax"), Nils Kreicbergs (Rīhimeki "Cocks", Somija);

saspēles vadītāji - Māris Veršakovs (Dobeles "Tenax"), Austris Tuminskis ("Aue", Vācija);

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Skopjes "Vardar", Ziemeļmaķedonija), Ģirts Lilienfelds ("HSC Coburg 2000", Vācija), Evars Klešniks ("LiT Tribe Germania", Vācija), Jānis Pavlovičs ("Sandefjord", Norvēģija);

labā mala - Andis Ērmanis (Dobeles "Tenax"), Uvis Strazdiņš ("Kehra", Igaunija);

līnijas spēlētāji - Egils Politers, Antons Šuleiko (abi - Dobeles "Tenax"), Ingars Dude (Limožas "Hand 87", Francija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sācies Olimpiskais mēnesis 2024

Ir sācies Olimpiskais mēnesis 2024, kas norisināsies līdz 26. aprīlim un noslēgsies ar Olimpiskās dienas Vislatvijas kopīgo vingrojumu. Šogad dalībai Olimpiskajā dienā saņemti pieteikumi no 41 pašvald...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi