Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

LOK prezidents cerības uz medaļām Pekinā saista ar pieredzējušiem olimpiešiem un BMX braucējiem

Pekinas olimpiskās spēles Latvijai varētu būt pat veiksmīgākas nekā iepriekšējais olimpiskais starts pirms četriem gadiem Atēnās, un tieši ar pieredzējušiem sportistiem, tāpat kā ar BMX braucējiem, varētu saistīt cerības uz medaļām, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Gūt medaļu olimpiskajās spēlēs nav pašmērķis, taču tas veicinās sabiedrības pozitīvāku attieksmi pret sportu kopumā, intervijā aģentūrai BNS teica Vrubļevskis. Viņš nešaubās, ka Latvijas sportisti uz Pekinu aizbrauks labi sagatavojušies, taču izšķirošajos mirkļos cīņā par godalgām nevarēs iztikt arī bez veiksmes.

"Ja visi būs vienlīdz stipri, uzvarēs tas, kam attiecīgajā brīdī vairāk veiksies. Gribas, lai veicas mūsējiem," teica LOK prezidents.

Vistuvāk medaļām Pekinā, pēc Vrubļevska domām, būs tie sportisti, kuri pēdējā gada laikā pasaules un Eiropas čempionātos uzrādījuši visaugstākos rezultātus. "Tiem, kas visu laiku ir bijuši topā, tur arī jābūt," viņš piebilda. Vrubļevskis rēķinās ar Latvijas "Atēnu varoņiem", jo arī Pekinā piedalās viņi visi, izņemot vingrotāju Jevgēņiju Saproņenko. No Atēnu sudraba medaļniekiem Pekinā startēs gan pasaules čempions svarcelšanā Viktors Ščerbatihs, gan modernās pieccīņas meistare Jeļena Rubļevska un šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis.

Savas vietas pasaules elitē Atēnu medaļnieki ir saglabājuši, un Pekinā no viņiem var gaidīt augstus rezultātus, sprieda Vrubļevskis. Arī džudists Zeļonijs, kurš ir pagaršojis uz kārā zoba bronzas medaļu Sidnejā, ir pietiekami ilggadējs savā sporta veidā, ar vajadzīgo pieredzi un viltību, klāstīja LOK prezidents. Viņš ļoti cer uz BMX riteņbraucējiem, kuri visi trīs ir gandrīz vienlīdzīgi savās iespējās uzvarēt. Māris Štrombergs ir pasaules čempions, Artūrs Matisons arī guvis nozīmīgas uzvaras, bet Ivo Lakučs sportā no viņiem ir vispieredzējušākais. "Pat ja vienam nepaveicas, paliek vēl divi pārējie," lēsa Vrubļevskis. "Mūsējie šosezon ir guvuši panākumus gan Eiropā, gan pasaulē, gan arī superkrosos, kas iepriekš neizdevās."

Vrubļevskis arī atgādināja, ka skatītājiem jāprot novērtēt, ko no katra sportista var sagaidīt. "Nevar prasīt, lai mūsu basketbola meitenes no Pekinas atvestu zeltu," viņš teica. "Veiksmes gadījumā varbūt, kas zina... Gadās visādi. Ja basketbolistes tiks ārā no apakšgrupas, varēs gaidīt arī brīnumus."

LOK prezidents aicina līdzjutējus neaizmirst priecāties par jauno sportistu panākumiem, ja viņi gūs savam vecumam labus panākumus, bet līdz augstākajām vietām neaizsniegsies. Jāņem vērā, ka karjerā pirmajās olimpiskajās spēlēs satraukums vienmēr ir lielāks nekā pasaules vai Eiropas čempionātos, bet olimpiskās spēles ir īpašs notikums, un to atmosfēra tur sportistus īpašā spriedzē. Olimpiskajā ciematā ir atšķirīgu sporta veidu atlēti no dažādām valstīm, kas trenējas, priecājas, raud, skumst vai pēc sekmīga vai nesekmīga starta jau atpūšas. Tādēļ startam olimpisko spēļu arēnā jābūt tam ļoti labi psiholoģiski sagatavotam, norādīja Vrubļevskis.

Ja olimpiskajās spēlēs sportists nostartēs personiskā rekorda līmenī vai augstāk, nevienam nevarēs izteikt pārmetumus, ka viņš nav pienācīgi sagatavojies, sprieda Vrubļevskis. LOK prezidents komandā saskata arī vairākus citus sportistus, kuri varētu sasniegt augstus rezultātus. "Smaiļotāju divnieks Krists Straume un Kristaps Zaļupe pagājušajā gadā pasaules čempionātā bija piektie, un tas nozīmē, ka viņiem ir potenciāls. Ja paveiksies, arī viņi var pretendēt uz medaļām. Tāpat [šāvējs] Afanasijs Kuzmins - viņš pats ir teicis, ka jāiekļūst finālā, un tur jau viss kas var notikt."

Vrubļevskis nevēlas, lai pēc spēlēm, ja veiksme nebūs stāvējusi blakus, kāds nosodītu sportistus par šķietami neatbilstošiem rezultātiem, jo vāju sāncenšu olimpiskajās spēlēs nebūs. Pārsteigumus no gados jaunākiem sportistiem cīņā par medaļām Vrubļevskis īpaši negaida, norādot, ka olimpisko spēļu uzvarētāju vidējais vecums ar katrām spēlēm palielinās, tātad pieredzes un brieduma nozīme arvien pieaug. Pat peldēšanā un vingrošanā, kas pirms pārdesmit gadiem bija pārvērsti par tīņu sporta veidiem.

Pekinas olimpiskās spēles sāksies nākamo piektdien, 8.augustā, un ilgs līdz 24.augustam. Latvijas olimpiskajā delegācijā gatavojas startēt 49 atlēti 11 sporta veidos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi