Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

LVS prezidents Zālītis: Diskvalificēt visu Krievijas Vieglatlētikas federāciju nebūtu pareizi

Sportisti, kas lietojuši dopingu, būtu jāsoda, taču diskvalificēt visu Krievijas Vieglatlētikas federācijas saimi nebūtu pareizi, uzskata Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis.

Kā zināms, pirmdien atklātībā nonāca Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Starptautiskajai Vieglatlētikas federācijai (IAAF) būtu jādiskvalificē Krievijas Vieglatlētikas federācija un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Savukārt otrdien WADA diskvalificēja Maskavas antidopinga laboratoriju, sperot pirmo soli dopinga un korupcijas skandālā, kas skāris vieglatlētikas pasauli. Nu Maskavas antidopinga laboratorijai atņemta licence, kas aizliedz tai veikt jebkādas ar WADA organizāciju saistītas darbības. Tiesa, laboratorija 21 dienas laikā var iesniegt apelāciju Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

"Ja sportists lietojis dopingu, mēs atbalstām viņa diskvalificēšanu. Esam par to, lai vieglatlētikas sportā netiktu lietotas aizliegtas vielas," sarunā ar aģentūru LETA pauda Zālītis. "Ja runa ir par visas Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalificēšanu, manuprāt, nebūtu jāsteidzas ar šāda lēmuma pieņemšanu. Vispirms jāpierāda, ka vainīga kāda noteikta amatpersona. Tad to cilvēku var aizvietot ar citu. Tā federācijā varētu nomainīt visas personas, kuras veikušas pretlikumīgas darbības. Nedomāju, ka jārunā par federācijas diskvalificēšanu, kamēr nav veikta pilnīga izmeklēšana."

WADA ziņojumā tika norādīts, ka laboratorijas direktors apzināti licis likvidēt 1500 sportistu iesniegtās analīzes, lai viņi netiktu pieķerti dopinga lietošanā. WADA atklāja, ka tiks izveidota disciplinārā komiteja, lai padziļināti izvērtētu šo lietu un pārskatītu laboratorijas licences statusu.

"Neuzskatu, ka jācieš citiem atlētiem. Visi saprot, ka iespēja piedalīties olimpiskajās spēlēs varētu būt izcīnīta tikai vienreiz mūžā. Vispirms tiesībsargājošajām instancēm jāpierāda, ka Krievijas Vieglatlētikas federācija būtu sekmējusi dopinga lietošanu, bet tad tai jāļauj nomainīt darbiniekus šajā organizācijā," minēja LVS prezidents. "Domāju, ka jautājums par to, kurš īsti ir vainīgs, atkarīgs no situācijas."

"Skandālu, protams, vērtēju negatīvi. Šī sporta veidam ir ļoti slikta reklāma. Ceru, ka pārkāpumi tomēr nebūs tik lieli un Krievijas instances spēs attaisnot šos apvainojumus," piebilda Zālītis. "Dopings diemžēl vienmēr bijis blakus sportam, no tā nevar izbēgt. Visbriesmīgākais šajā skandālā ir tas, ka sponsori varētu atteikties no sadarbības ar federācijām. Piemēram, bēdīgi būs, ja no sadarbības atteiksies viens no lielajiem sponsoriem vieglatlētikā VTB banka."

Skandāls saistībā ar sistemātiskajiem dopinga pārkāpumiem Krievijas vieglatlētikā izraisījis ažiotāžu visā pasaulē, tomēr pagaidām daudzos jautājumos skaidrība vēl nav gūta, tāpēc turpinās spekulācijas.

"Jebkurā gadījumā tas bija milzīgs pārsteigums. Negaidīju, ka skandāls varētu novest līdz tam, ka tiks runāts par sporta federācijas diskvalificēšanu," norādīja Zālītis. "Krievijai vienmēr bijušas problēmas ar dopingu. Viņi šo situāciju var izmantot kā mācību sev."

Ja tiks diskvalificēti tie Krievijas sportisti, kuri kādās sacensībās guvuši kādu godalgoto vietu, visi tituli un medaļas varētu tikt atņemti. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) jau paudusi gatavību pārvērtēt un pārdalīt Krievijas sportistu iegūtās medaļas, tiklīdz saņems viņiem nepieciešamo atbildi no Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF). Tāpat SOK piebilda, ka arī treneri un amatpersonas, kas iesaistītas šajās darbībās, tiks diskvalificētas no turpmākajām olimpiskajām spēlēm.

"Uzskatu, ka šāda SOK rīcība, neapšaubāmi, būtu pareiza. Ir konkrēta procedūra, kādā veidā godalgas tiek atņemtas sportistiem," skaidroja Zālītis.

Uz minējumu, vai Latvijā varētu ierasties vairāki Krievijas sportisti, kuri vēlētos iegūt pilsonību un piedalīties olimpiskajās spēlēs, pārstāvot citu valsti, Zālītis pauda, ka "tā tiešām varētu būt, taču procedūra ir pietiekami stingra, lai viņi nepaspētu uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm".

"Ir jāpaiet gadam, lai varētu pārstāvēt jaunu valsti," stāstīja LVS prezidents. "Mēs kā federācija nevēlamies sportistus no malas. Pašreizējā valde to neatbalsta. Protams, ja pārvācas uz dzīvi ar visu ģimeni, tad varbūt šāda iespēja tiktu izskatīta. Tomēr ar sportistu pirkšanu nenodarbojamies."

Kā zināms, Vācijas televīzijas kanāls ARD pērn decembrī un šogad augustā dokumentālajās filmās vēstīja, ka Kenijā un Krievijā dopinga lietošana vieglatlētu vidū ir ļoti izplatīta. Pirmajā filmā tika uzsvērts, ka dopinga lietošana Krievijas sportā ir kā sērga, uzraugošajām instancēm slēpjot patiesos analīžu rezultātus un iesaistoties korupcijā. Savukārt otrajā vēstīts, ka trešdaļai no izturības distanču medaļniekiem pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs laika posmā starp 2001. un 2012.gadu bijušas aizdomīgas asinsanalīzes.

WADA pēc pirmās filmas izveidoja neatkarīgu izmeklēšanas komisiju, kas veica 11 mēnešus ilgu izmeklēšanu un pirmdien prezentēja tās rezultātus.

Pirmdien pēc WADA preses konferences Interpols paziņoja, ka vadīs izmeklēšanu šajā lietā, kurā iesaistīti sportisti un amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Rīgas maratonā uzvar gruzīns un somiete

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien "Rimi" Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi