Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ne tikai Briedis: Latvijā izaugusi jauna sieviešu bokseru paaudze

2012. gadā sieviešu bokss tika iekļauts olimpisko spēļu sistēmā, un kopš tā laika šis sporta veids kļūst arvien populārāks pasaulē un arī Latvijā. Pašlaik Latvijā ir izaugusi sieviešu bokseru paaudze – jaunietes, kuras gūst godalgotas vietas Eiropā un ir soļa attālumā no pasaules čempionāta.

Latvijas bokseres Karina Lecko (19), Nikolīna Boķe (15), Jekaterina Marčenko (17), kā arī citas sportistes šobrīd cītīgi gatavojas otrajam Riga Ladies Boxing Cup 2019 čempionātam, kas Latvijā norisināsies no 1. līdz 3. martam. Šis ir nozīmīgs notikums Latvijas boksa pasaulē, jo šāds sieviešu boksa čempionāts mūsu valstī norisināsies pirmo reizi. Tajā piedalīsies bokseres kopumā no 20 valstīm - Krievijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Čehijas u.c. Meiteņu treneris ir Aleksandrs Sotņiks.

Latvijas sportistēm cīnīties starptautiskajā līmenī esot krietni grūtāk, nekā mājās, jo Latvijā sieviešu boksā konkurence nav liela. Savukārt Eiropā šis sporta veids jau ir krietni attīstījies, tāpēc pretinieces ir pieredzējušākas dažādās starptautiskās sacensībās. Latvijas jaunās bokseres atklāj, ka ar boksu sākušas nodarboties 12 gadu vecumā. Eiropā šogad oficiāli ir atļauts boksa sacensībās piedalīties meitenēm, kas dzimušas 2008. gadā un vecākām, tādēļ Eiropas valstīs ringā nereti boksējās 9-10 gadus vecas meitenes.

Nikolīnai interesi un aizraušanos ar boksu radīja viņas tēvs Oskars Boķis, kurš pats ir liels sieviešu boksa piekritējs. Karinai no bērnības ir paticis būt zēnu kompānijā un reizēm arī izkauties, tāpēc aizraušanās ar boksu šķita likumsakarīga. Savukārt Jekaterina bērnībā nodarbojās ar sporta vingrošanu. Tomēr meitenei pietrūka dotību, lai sasniegtu lielus panākumu šajā sporta veidā profesionālā līmenī. Kad vecākais brālis viņu uzaicināja līdzi uz boksa treniņu, atklājās, ka Jekaterinai boksā ir talants, ko viņa arī pilnībā realizēja.

Taujājot, kas boksā jaunietēm sagādā vislielāko gandarījumu, Karina atklāj : “Ikvienā bokserē mīt zvērs, un ringā šim zvēram dod vaļu. Lielākais kaifs ir tad, kad esi izdarījis precīzu sitienu, un pretinieks vairs nespēj turpināt cīņu.”

Savukārt Nikolīnai cīņas sparu un motivāciju sasniegt jaunas virsotnes dod izcīnītās godalgas.

Jekaterina uzsver, ka vislielāko gandarījumu gūst sagatavošanās procesā, kad sparingos trenējas un gatavojas, lai sacensībās sasniegtu savu mērķi. Esot ringā un izdarot sitienu, tas jau ir gala rezultāts.

Pašlaik daudzsološā trijotne sacensībās piedalās amatieru klasē, taču nopietni apsver iespēju cīnīties profesionālajā boksā. Profesionālajā boksā cīņa esot daudz sīvāka, jo ringā boksējas bez aizsargķiveres un ar mazāk sedzošiem boksa cimdiem, tādēļ ir lielāks risks gūt traumas.

"Profesionālajā boksā sportistam ir iespēja ļoti labi nopelnīt, krietni vairāk nekā saņem vidējais Latvijas iedzīvotājs," motivāciju neslēpj Karina.

"Izvēloties boksu, sportists labi apzinās, ka nāksies saņemt pretinieka sitienus un arī zilumus,” skaidro Nikolīna. "Taču sacīkstēs koncentrēšanās ir tik liela un adrenalīna līmenis tik augsts, ka sitienu sāpes nejūt. Sparingos pretinieku sitienus var just daudz spēcīgāk."

Savukārt Jekaterina uzsver, ka bokss nav tikai sišana. Bokserim ir jādomā daudz ātrāk nekā, piemēram, šahistam, jo lēmumi jāpieņem sekundes simtdaļā – kā veikt trāpīgāku sitienu un kā pašam izvairīties no pretinieka dūrēm. Bokss attīsta cilvēkā svarīgas īpašības – spēju ātri pieņemt lēmumus un uzņemties par tiem atbildību.

Latvijas bokseres jau ir sevi pierādījušas kā spēcīgas konkurentes starptautiskajā līmenī. Jekaterinas lielākais sasniegums pašlaik ir godalgotas vietas vairākos starptautiskos boksa čempionātos, kā arī bronzas medaļa 2018. gada Eiropas čempionātā. Karinas lielākais sasniegums ir dalība prestižajā Naftas pasaules valstu kausa boksa čempionātā, kurā viņa izcīnīja trešo vietu 16 pasaules spēcīgāko pretinieku konkurencē. Savukārt Nikolīna ir vairākkārtēja Latvijas čempione, un šogad cīnīsies par medaļām Eiropas čempionātā. 

Top komentāri

VVZ
V
Jā- bokss ir īstais sieviešu sports- ar galvas traumām, sadauzītām sejām, traumētām krūtīm un izsistiem zobiem! Sports- tā ir veselība!
No ASV
N
Iespaidosh foto. Vinas man iedvesmo un dod ceriibu par sievietem un iipash latvietem. Skaistas, jaukas un stipras! Tikai neiesak boksu nevienam. Noveel vinaam veseliibu, veiksmu un laimu savas dziives celinos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi