Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Neparedz blakusapstākļu būtisku ietekmi uz Latvijas sportistiem olimpiskajās spēlēs

Karstais klimats, iespējamie nopietnie drošības pasākumi, eksotiska virtuve un pieticīgs savu līdzjutēju klātienes atbalsts nebūs nopietns traucēklis Latvijas sportistiem startēt ar pilnu atdevi Pekinas olimpiskajās spēlēs, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Visi sportisti zina, kādi apstākļi viņus sagaida, un ir tam gatavojušies, intervijā aģentūrai BNS teica Vrubļevskis.

Pirms olimpisko spēļu sākuma daudz apspriests jautājums ir gaisa kvalitāte un gaidāmais karstums Pekinā. Taču lielākā daļa Latvijas sportistu, sieviešu basketbola valstsvienību ieskaitot, Ķīnā ir bijuši jau iepriekš. "Viņi zina gan Ķīnas karstumu, gan Pekinas gaisu," sacīja Vrubļevskis. "Apstākļi visiem sacensību dalībniekiem būs vienādi, un jāspēj pielāgoties," viņš piebilda.

Arī BMX riteņbraukšanā un modernajā pieccīņā pirms gada Pekinā bija augsta līmeņa sacensības tieši olimpisko spēļu norisei atbilstošā laikā, kas ļāva sportistiem apzināties gaidāmos apstākļus cīņā par olimpiskajām godalgām. Klimats diez vai īpaši sarežģīs labākajiem Latvijas sportistiem izredzes cīņā par medaļām, sprieda Vrubļevskis. "Domāju, ka nevajadzētu nekādām problēmām būt," atzina LOK prezidents. Viņš uzsvēra, ka katrs sportists pats kopā ar treneri, ņemot vērā mediķu ieteikumus, varēja izvēlēties piemērotāko laiku, kad ierasties uz olimpisko startu Pekinā.

BMX braucēji Pekinā ieradīsies tikai divas dienas pirms sacensību sākuma. Arī uz augstu vietu pretendējošā pieccīņniece Jeļena Rubļevska un svarcēlājs Viktors Ščerbatihs ir izvēlējušies sacensību vietā ierasties divas dienas pirms starta. "Tiem, kas tiecas uz visaugstākajiem rezultātiem, svarīgākais olimpiādē ir izcīnītā vieta," skaidroja Vrubļevskis. "Viņi ne tik daudz domā par apkārtni un valdošo atmosfēru, bet gatavojas labāko rezultātu sasniegšanai. Tāda profesionāla pieeja savam hobijam un darbam sevi attaisno, lai nekristu kaunā," viņš piebilda.

Vrubļevskis sagaida, ka gaisotne olimpisko spēļu norises vietā varētu būt diezgan mierīga, jo no drošības viedokļa organizatori ir "pielikuši lielas pūles un ieguldījuši lielus līdzekļus". LOK prezidents cer uz spēļu dalībnieku un viesu sapratni, ka drošība ir jautājums numur viens. "Būs slēgta gaisa telpa, ierobežota piekļuve olimpiskajiem objektiem, papildu drošības pārbaudes," klāstīja Vrubļevskis.

Sporta bāzes Pekinā esot sagatavotas labā līmenī, un veiksmīgi aizvadītas arī testu sacensības. "Būtisku problēmu nevienā bāzē nav," teica LOK prezidents. "Zinot ķīniešu kārtību un disciplīnu, nav šaubu, ka viss būs kārtībā arī olimpisko spēļu laikā. Cita lieta, ka uz šo kārtību un disciplīnu jābūt gataviem, jo ķīnieši to prasa arī no citiem, tostarp sportistiem, un tas laicīgi jāņem vērā," viņš piebilda.

Arī Ķīnas eksotiskās kulinārās tradīcijas Latvijas sportistiem nevarētu radīt problēmas, jo olimpiskajā ciematā būs iespēja izvēlēties sev pieņemamāko no dažādām virtuvēm, arī eiropiešu un amerikāņu. Kā olimpisko spēļu sponsors būs pārstāvēts arī "McDonald's", taču tas nenozīmē, ka pie viņiem būs dabūjama tikai neveselīga pārtika, skaidroja Vrubļevskis. Ātro ēstuvju milzis piedāvāšot arī veselīgus salātus un svaigās sulas. Visu diennakti būs ļoti plaša virtuve ar gaļu, zivīm, dārzeņiem un augļiem.

Japānas olimpiešiem rīkoto treniņnometni ēšanā un sportistu radināšanā pie Ķīnas pārtikas Vrubļevskis uzskata par pārspīlējumu, ko izraisa austrumu tautu atšķirīgā domāšana. "Ja ir milzīgi cilvēku resursi, viņi var izdzīvošanas skolu rīkot daudz nopietnāk. Mums katrs savs dārgakmenītis jāsargā kā jēla ola, lai tikai viss būtu kā nākas. Lielām valstīm šādu problēmu nav," norādīja LOK prezidents.

Latvijas sportistiem Pekinā vairāk būs jāpaļaujas uz lielu līdzi jušanu mājās, jo klātienē olimpiskās spēles vēros tikai maza saujiņa viņu tautiešu. No oficiālā biļešu izplatītāja Latvijā biļetes ir iegādājušies aptuveni 100 cilvēku, un vēl aptuveni tikpat varētu ierasties Pekinā uz sieviešu basketbola valstsvienības spēlēm, prognozēja Vrubļevskis. Pēc viņa aplēsēm, Pekinā visu olimpisko spēļu laikā varētu sagaidīt līdz 300 Latvijas līdzjutēju, un šāds līmenis LOK prezidentu neizbrīna.

Olimpiskās spēles atšķiras no pasaules čempionātiem vai citām augsta līmeņa sacensībām, skaidroja Vrubļevskis. "Cerēt, ka ieraudzīsi kādus brīnumus [olimpiskajās spēlēs], nevar," viņš atzina. Olimpisko spēļu pilsētā ik dienu var paspēt uz vienu vai, maksimums, divām sacensību vietām. Turklāt vēl ir vajadzīgas biļetes uz sacensībām, bet spekulanti stingro noteikumu dēļ Ķīnā diez vai tās piedāvāšot. Latvijas Televīzija olimpiskās spēles rādīs 24 stundas diennaktī, būs pārraides arī citos sporta kanālos un daudz informācijas internetā. Tādēļ Vrubļevskis uzskata, ka televīzija olimpisko spēļu vērošanai tomēr ir daudz pateicīgāks variants par skatīšanos klātienē, ja vien nav vēlēšanās just līdzi savējiem kādā noteiktā sporta veidā.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 8. līdz 24. augustam. Latvijas olimpiskajā delegācijā ir iekļauti 50 sportisti vienpadsmit sporta veidos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Atklāta Sporto visa klase 11. sezona

Šodien, 18. oktobrī, Zemgales Olimpiskajā centrā, Jelgavā, ar vērienīgu atklāšanas pasākumu tika oficiāli uzsākta Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase 11. sezona. Jauno 2024./ ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi