Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Dukurs par olimpisko sudrabu saņems 50 000 latu, brāļi Šici – pa 37 500 latu

Valdība otrdien sadalīja naudas prēmijas Latvijas olimpiešiem, kuri Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs ieguva godalgotas un augstas vietas.

Skeletonists Martins Dukurs par izcīnīto sudraba godalgu uz rokas saņems 50 tūkstošus latu, bet sudraba medaļas ieguvušie kamaniņu braucēji brāļi Andris un Juris Šici - 37,5 tūkstošus latu katrs. Savukārt 4.vietu izcīnījušais skeletonists Tomass Dukurs prēmijā iegūs 15 tūkstošus latu.

Kopējā summa, kuru saņems sportisti, treneri un viņus pārstāvošās federācijas, ir 385 tūkstoši latu pēc nodokļu samaksas, bet kopā ar nodokļiem - 455 275 lati. Šāda lieluma prēmiju piešķiršanu pagājušajā nedēļā atbalstīja arī Latvijas Nacionālā sporta padome.

Naudas prēmijas saņems arī sportistu treneri.

Skeletonistu tēvs un abu sportistu treneris Dainis Dukurs saņems 32,5 tūkstošus latu (25 tūkstošus latu kā Martina Dukura treneris un 7500 latu - kā Tomasa Dukura treneris). Savukārt Brāļu Šicu treneris Jānis Liepa saņems 14 500 latu, treneri Pēteris Cīmanis un Sandris Bērziņš saņems 9500 latu, treneris Aivars Kalniņš - 2500 latu, bet treneris Jānis Ozoliņš - 1500 latu.

Vēl Latvijas Kamaniņu sporta federācija saņēma prēmijā 25 tūkstošus latu.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa aģentūru BNS informēja, ka piektdien izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība) tiksies ar olimpisko spēļu medaļniekiem, viņu treneriem un federāciju pārstāvjiem. Šīs tikšanās laikā ministre pasniegs čekus par piešķirtajām naudas summām.

Vislielākās diskusijas valdībā raisījās par naudas balvu lielumu bobsleja un hokeja federācijām. Finanšu ministrija ierosināja Latvijas Bobsleja federācijai piešķirt prēmiju tikai par augstāko sasniegumu un rosināto 50 tūkstošu vietā atvēlēt 25 tūkstošus latu. Tomēr vairākums valdības ministru atbalstīja maksimālās prēmijas lielumu, līdz ar to Bobsleja federācija par brāļu Dukuru sasniegumiem saņems 50 tūkstošus latu.

Arī Latvijas Hokeja federācijai Finanšu ministrija vēlējās piešķirt nevis 100, bet 50 tūkstošus latu, norādot, ka hokejisti olimpiskajās spēlēs iztika bez augstiem sasniegumiem, tomēr valdība atvēlēja federācijai maksimālo prēmijas lielumu, proti, 100 tūkstošus latu.

"Negatīvais efekts, ko mēs varētu radīt ar šādām diskusijām, būs lielāks nekā finansiālais ietaupījums," sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks").

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) gan uzsvēra, ka IZM pieprasītā summa astoņas reizes pārsniedz to apmēru, kas ir apstiprināts 2010.gada valsts budžetā.

Prēmijām nepieciešamā naudas summa piešķirta no valsts līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, izņemot Latvijas Bobsleja federācijai paredzētos 50 tūkstošus latu, kurus ņems no Izglītības un zinātnes ministrijas līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka likums par augstiem panākumiem paredz izmaksāt prēmijas medaļu ieguvējiem, viņu treneriem, apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tostarp ārstiem, kā arī federācijām, kuras viņi pārstāv.

Pirms startiem Vankūverā Latvijas sportisti nekad neatkarīgas valsts vēsturē nebija spējuši ziemas olimpiskajās spēlēs izcīnīt vērtīgāku medaļu par bronzu, ko pirms četriem gadiem Turīnā iespēja kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis.

(papildināta ar informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi