Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par jauno IAAF prezidentu ievēl britu skriešanas leģendu Ko

Par Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (IAAF) prezidentu trešdien ievēlēts kādreizējā britu skriešanas leģenda Sebastjans Ko.

Pašlaik 58 gadus vecais Ko balsojumā no nacionālajām federācijām saņēma 115 balsis, bet viņa vienīgais konkurents, leģendārais ukraiņu kārtslēcējs Sergejs Bubka tika pie 92 balsīm.

Ko 1980. un 1984.gada olimpiskajās spēlēs triumfēja 1500 metru skrējienā un viņam 16 gadus piederējis pasaules rekords 800 metru distancē. Iepriekš viņš bija IAAF viceprezidents un sekmīgi darbojās Londonas olimpisko spēļu orgkomitejas priekšsēdētāja amatā. Zīmīgi, ka Ko kļuvis tikai par sesto organizācijas prezidentu kopš 1912.gada.

Pirms vēlēšanām Bubkas un Ko izredzes tikt ievēlētam par jauno IAAF prezidentu tika uzskatītas par līdzvērtīgām. Jaunais prezidents tika izraudzīts organizācijas kongresā, vēlēšanās piedaloties vairāk nekā 200 nacionālajām federācijām. Kā zināms, pēc 16 gadu darba IAAF prezidenta amatu atstājis senegālietis Lamīns Djaks, kuram ir jau 82 gadi. Bijušais tāllēcējs Djaks amatā atradās kopš 1999.gada novembra, kad pilnvaras pārņēma pēc ilggadējā IAAF vadītāja itālieša Primo Nebiolo nāves.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) gaidāmajās vēlēšanās savu balsi atdeva par Bubku, kura programma esot bijusi krietni nozīmīgāka un pamatotāka.

Tiesa, pēdējo nedēļu laikā IAAF nonākusi dopinga skandālu ēnā. Kā zināms, veicot atkārtotas pārbaudes 2005. un 2007.gada pasaules čempionātos ņemtām dopinga analīzēm, šogad pozitīvas bijušas 28 sportistu 32 nodotās analīzes.

Tāpat IAAF nonākusi kritikas krustugunīs pēc Vācijas televīzijas kanāla ARD sadarbībā ar britu laikrakstu "Sunday Times" radītās dokumentālās filmas, kurā tika ziņots, ka dopings vieglatlētikā ir daudz plašāk izplatīts, nekā līdz šim domāts, - trešdaļai no izturības distanču medaļniekiem pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs laika posmā starp 2001. un 2012.gadu bijušas aizdomīgas asins analīzes.

Lai gan Bubkas un Ko ieceres, nonākot IAAF prezidenta krēslā, būtiski neatšķīrās, viņiem ir dažādas domas cīņā ar dopingu. Bijušais Ukrainas kārtslēcējs iepriekš uzsvēris, ka organizācijai jāturpina sadarbība ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA), kamēr viņa konkurents uzskata, ka savienībai nepieciešams izveidot pašai savu neatkarīgu aizliegto vielu pārbaudes institūciju.

Zīmīgi, ka Bubka pašlaik notiekošās Dimanta līgas sacensības vēlējās pārsaukt par IAAF Pasaules kausa izcīņu, lai sacīkstes labāk pieskaņotos mūsdienām, kā arī būtu draudzīgākas gados jaunu skatītāju acīs.

Abi kandidāti uzskata, ka IAAF šobrīd ir lielu pārmaiņu priekšā, tāpēc tuvākajos gados pieņemtie lēmumi būs svarīgi organizācijas ilgtermiņa nākotnē.

No 22. līdz 30.augustam Ķīnas galvaspilsētā Pekinā risināsies pasaules čempionāts vieglatlētikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi