Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pekinas spēles kaitējot cilvēktiesībām Ķīnā

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International paudusi viedokli, ka Pekinas olimpisko spēļu rīkošana kaitē cilvēktiesību stāvoklim Ķīnā, jo valdošais režīms pastiprinājis represijas pret demokrātijas atbalstītājiem. Amnesty secina, ka Ķīna lauzusi solījumus, ko deva pirms septiņiem gadiem, uzņemoties olimpisko spēļu rīkošanu. "Patiesībā cilvēktiesību aizstāvju, žurnālistu un advokātu vajāšana ir pastiprinājusies, jo Pekina rīko olimpiskās spēles," teikts Amnesty ziņojumā, kas vēsta par cilvēktiesību stāvokli Ķīnā pirms olimpisko spēļu sākuma.

Tīrīšanas akcijas


Amnesty informē, ka Ķīnas cilvēktiesību aizstāvji, kas vēlas pievērst sabiedrības uzmanību dažādām problēmām, tiek tiesāti par "valsts drošības apdraudēšanu" un "valsts noslēpumu izpaušanu". Tiem, kam palaimējies palikt brīvībā, noteikta stingra policijas uzraudzība. Aktīvistiem no citiem Ķīnas reģioniem aizliegts bez īpašas atļaujas apmeklēt Pekinu olimpisko spēļu laikā. Pekinā uzsāktas vērienīgas "tīrīšanas" akcijas, lai aizvāktu no ārzemnieku acīm ielu tirgotājus, ubagus un citus nevēlamus pilsoņus, kuru darbība varētu kaitēt Ķīnas tēlam.

Amnesty International pārstāve Rozanna Raifa secina, ka Ķīnas rīcība nav savienojama ar olimpisko spēļu ideāliem. "Turpinot vajāt un sodīt cilvēkus, kas aizstāv cilvēktiesības, Ķīnas varas iestādes aizmirsušas solījumus, ko deva pirms septiņiem gadiem, kad Ķīnai tika piešķirtas tiesības rīkot olimpiskās spēles," vēsta R.Raifa. Ķīnas amatpersonas noraidījušas Amnesty ziņojumā iekļautos pārmetumus. Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Ļu Dzjaņčao paziņojis, ka ārzemniekiem nevajadzētu jaukties Ķīnas iekšējās lietās.

Interneta cenzūra


Ķīnas varas iestādes brīdina, ka olimpisko spēļu laikā ārvalstu viesi nedrīkstēs ievest Ķīnā materiālus, kas varētu kaitēt "Ķīnas politikai, ekonomikai, kultūrai vai morālei", kā arī izvest materiālus, kas saistīti ar "valsts noslēpumu". No olimpisko spēļu ciemata pienāk ziņas, ka Ķīnas varas iestādes nav atcēlušas interneta cenzūru, lai gan iepriekš solīja ārvalstu žurnālistiem pilnīgu brīvību. Ķīnā joprojām neesot iespējams piekļūt Amnesty International, Deutsche Welle, BBC un citu "kaitīgu" informācijas avotu mājaslapām.

Amnesty kritizē Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), kas pārāk pasīvi mudinājusi Ķīnu uzlabot cilvēktiesību stāvokli valstī. Amnesty arī aicina ārvalstu līderus, kas apmeklēs Pekinas spēles, neklusēt par cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi