Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Prokopčuka Riodežaneiro olimpisko spēļu maratonā izcīna augsto 12.vietu (papildināts 19:10)

Latvijas garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka karstajā Brazīlijas saulē svētdien Riodežaneiro olimpisko spēļu maratonā izcīnīja augsto 12.vietu, kamēr Ilona Marhele un Ariana Hilborna ierindojās attiecīgi 61. un 106.vietā.

Par čempioni tika kronēta Kenijas skrējēja Džemima Sumgonga, kura 42,195 kilometru garo distanci veica divās stundās 24 minūtēs un četrās sekundēs, bet Prokopčuka viņai zaudēja piecas minūtes un 28 sekundes, kas deva 12.pozīciju.

Prokopčuka distanci sāka mierīgi, pēc desmit veiktiem kilometriem līderēm zaudējot pusotru minūti un ierindojoties 67.vietā. Pēc pusdistances Prokopčuka bija pakāpusies par 20 pozīcijām, bet līderes dubultojušas savu pārsvaru. Arī turpinājumā Latvijas gargabalniece uzlaboja savas pozīcijas un finišēja 12.vietā.

Sudrabu izcīnīja Junise Džepkirui Kirva no Bahreinas, kura čempionei zaudēja deviņas sekundes, bet bronzas medaļas ieguvēja Mare Dibaba finišēja vēl 17 sekundes vēlāk.

Tikmēr Marhele finišā uzvarētājai zaudēja 16 minūtes un 58 sekundes, ierindojoties 61.pozīcijā. Savukārt Hilborna finišēja 26 minūtes un 46 sekundes aiz uzvarētājas, ieņemot 106.vietu.

Sumgonga šogad triumfēja Londonas maratonā. Kenijā dzimusī Kirva uzvarējusi iepriekšējos divos Nagojas maratonos, bet Dibaba pērn tika kronēta par pasaules čempioni.

Šodien Igaunijas maratonskrējējas māsas Leila, Līna un Lilija Luikas kļuva par pirmajām trīnēm, kuras startējušas olimpiskajās spēlēs. Visaugstāk no viņām finišēja Lilija, kura ieņēma 97.vietu, Leila finišēja 114.pozīcijā, bet Līna izstājās.

Kopumā maratona distances finišu sasniedza 133 skrējējas, bet 42,195 kilometrus nepieveica 23 sportistes.

Tieši 39 gadus vecā Prokopčuka ir Latvijas spēcīgākā garo distanču skrējēja. Līdz šim viņa piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs, bet iepriekšējo reizi to darīja pirms 12 gadiem Atēnās, veicot 10 000 metru skrējienu.

Turpmākajās reizēs viņa no dalības olimpiskajos maratonos izvairījās, sakot, ka sacensību norises vietās ir pārāk karsts.

Iepriekšējo reizi Prokopčuka maratonu skrēja aprīlī, kad izcīnīja ceturto vietu Bostonā, finišu sasniedzot pēc divām stundām 32 minūtēm un 28 sekundēm.

Prokopčuka ir 2005. un 2006.gada Ņujorkas maratona čempione, kā arī 2005. un 2015.gada Osakas maratona uzvarētāja.

Savukārt 30 gadus vecajai Marhelei šīs būs pirmās olimpiskās spēles karjerā, bet Riodežaneiro Olimpiādes normatīvu viņa izpildīja pērn rudenī Frankfurtes maratonā, distanci veicot divās stundās, 38 minūtēs un vienā sekundē, kas ir viņas personiskais rekords.

Tikmēr ASV dzimusī latviešu skrējēja Hilborna, kurai ir 35 gadi, arī ne reizi nav piedalījusies olimpiskajās spēlēs, bet normatīvu viņa izpildīja vien maija beigās, kad Otavas maratonu viņa noskrēja divās stundās, 40 minūtēs un 32 sekundēs.

Visi četri Hilbornas vecvecāki ir Latvijas pilsoņi, kuri Otrā pasaules kara laikā pameta valsti un emigrēja uz ASV. Hilborna ir sportistes laulātais uzvārds, bet viņas ģimenes īstenais uzvārds ir Zvērs. Sportiste dubulto pilsonību saņēma 2014.gadā, un viņas sportiskā pilsonība jau pārreģistrēta kā Latvijas.

Hilborna bija izpelnījusies vietu 2012.gada Londonas olimpisko spēļu maratona ASV atlases sacensībās, tomēr pie ceļazīmes uz Olimpiādi netika.

Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu bija izpildījušas pat četras Latvijas maratona skrējējas, tomēr sastāvā varēja iekļaut tikai trīs no viņām. Latvijā diskusijas izraisīja fakts, ka Anitas Kažemākas vietā sastāvā iekļuva šeit nepazīstamā Hilborna. Šķēpmetēja Sinta Ozoliņa pat vāca parakstus Kažemākas atbalstam, bet Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejā, kad noteica olimpiskās dalībnieces maratona skriešanā, visu izšķīra viena balss - Hilborna saņēma par vienu "par" balsi vairāk, nekā bija "atturas" balsis.

Riodežaneiro olimpiskās spēles risināsies līdz 21.augustam.

Latvijas izlases pieteikumā ir 34 sportisti, kuri startē 13 sporta veidos, taču zināms, ka Olimpiādē nestartēs traumu guvusī šķēpmetēja Līna Mūze.

papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi