Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sastre - Alpu karalis ar riteņbraucēja gēniem

Spāņu riteņbraucēju Karlosu Sastri pēc 95.Tour de France finiša droši var dēvēt par pasaules izturīgāko riteņbraucēju. Pirms pēdējā posma, kas vienmēr simbolizējis riteņbraukšanas saimes vienotību, 33 gadus vecā spāņa pārsvars pār otrās vietas ieguvēju austrālieti Kadelu Evansu sasniedza minūti un piecas sekundes. 31 gadu vecais austrālietis otro gadu pēc kārtas palika otrais un atkal aiz spāņa muguras. Pērn viņš tikai 23 sekundes zaudēja Alberto Kontadoram. Nav lemts...

Uzvara vienā posmā


CSC Saxo Bank komandas pārstāvis Karloss Sastre visu Tour de France sacensību laiku aizvadīja stabili. Kamēr uzvaras izcīnīja citi spāņi (Valverde, Freire, Sančess) un dopinga EPO lietošanā pieķertais itālis Rikardo Riko, tikmēr viņš slēpās ēnā. Pēc pirmajiem kalnu posmiem nevienam pat nenāca prātā, ka par uzvarētāju kopvērtējumā varētu kļūt tieši šis Madrides priekšpilsēta dzimušais spānis, jo tobrīd ļoti pārliecinoši bija Šleks, Evanss, Kols. Taču Sastre pierādīja, ka stabila braukšana ir uzvaras atslēga.

Pagrieziena punkts bija grūtākajā Alpe d"Huez kāpumā. 15.kilometrā Sastre atradās grupā kopā ar tā brīža dzeltenā krekliņa īpašnieku, komandas biedru Franku Šleku. "Teicu Frankam, ka mēģināšu atrauties, jo jutos labi. Visi braucēji grupā izskatījās noguruši pēc Croix de Fer kāpuma. Esmu pateicīgs komandas biedriem, jo abi — gan Endijs (Franka brālis), gan Franks — upurējās manis dēļ. Bet tā taču ir komandas filozofija palīdzēt komandas biedriem," savu atrāvienu komentēja Sastre. Kadels Evanss bija viens, viņam nevarēja palīdzēt neviens no Silence-Lotto vienības.

Pirmais Sastres mēģinājums bija neveiksmīgs, un grupa viņu panāca. Tomēr ar otro piegājienu Sastrem izdevās aizbēgt un 17.posmā viņš svinēja pārliecinošu uzvaru, tuvāko sekotāju apsteidzot par vairāk kā divām minūtēm. Evanss tomēr vēl nebija zaudējis cerības uzvarēt: "Taktiski CSC komanda nostrādāja lieliski. Protams, es labāk būtu piecas minūtes priekšā, bet nav nemaz tik ļoti slikti."

Pēc 17.posma Sastre bija panācis gana lielu pārsvaru (tuvāko sekotāju Franku Šleku no Luksemburgas viņš apsteidza par minūti un 24 sekundēm) pirms individuālā brauciena. Tajā gan Evanss atvinnēja 29 sekundes, taču tas nebija pietiekami, lai nopietni apdraudētu Sastres pozīcijas. "Biju mierīgs. Zināju, ka šī ir manas dzīves lielākā iespēja. Mans sapnis ir piepildījies," komentēja nākamais 2008.gada Tour de France uzvarētājs. "Tas bija komandas darbs. Lieliski darbojās brāļi Šleki. Tūrē ar katru dienu jutos arvien labāk un labāk."

Ģimenes tradīcija


Karloss Sastre Kandili nav tipisks kalnu braucējs. 1,70 m garais spānis drīzāk ir daudzpusīgs riteņbraucējs. To viņš apliecināja arī pirmspēdējā posmā braucienā ar atsevišķu startu, kad finišēja 12.vietā un, pats būtiskākais, daudz nezaudēja individuālo braucienu speciālistiem. Līdz šim Sastres labākie sasniegumi Tour de France bija ceturtā vieta pagājušogad un trešā — 2006.gadā.

Sastre ar riteņbraukšanu sāka nodarboties 1982.gadā. Viņš arī spēlēja futbolu un vingroja, taču drīz vien saprata, ka panākumus var gūt tikai riteņbraukšanā: "Jutu, ka esmu labs riteņbraukšanā, un tas mani mudināja trenēties vēl vairāk. Baudīju un mīlēju riteņbraukšanu, un turpmāk sevi redzēju tikai šajā sporta veidā."

Var teikt, ka Karloss Sastre nāk no riteņbraukšanas ģimenes. Jau no mazotnes viņam visapkārt bija velosipēdi un slaveni šī grūtā sporta veida pārstāvji. Karjeras sākumposmā viņam daudz palīdzēja spāņu riteņbraucējs Francisko Ignasio Sanromans, kurš armijas dienesta laikā dzīvoja Sastres vecāku mājā. Karlosa tēvs Viktors Madrides priekšpilsētā Avilā vada riteņbraukšanas skolu bērniem, kuri cietuši no vardarbības, — Escuela de Ciclismo de El Barraco. "Tēva padoms un atbalsts iespaidoja mani un citus bērnus trenēties riteņbraukšanā," atzīst Sastre. Ģimenes radu rakstos slavenākais ir Karlosa svainis Hosē Marija Himeness, kurš bija viens no labākajiem kalnu braucējiem deviņdesmitajos gados (Himenesa karjera gan beidzās ar smagu depresiju un 2003.gadā viņš mira no kokaīna pārdozēšanas).

Baso labā roka


Pirmo profesionālo līgumu Sastre parakstīja 1997.gadā, kad pievienojās spāņu vienībai ONCE. Tās sastāvā viņš 2000.gadā uzvarēja Vuelta a Espa?a kalnu braucēja konkurencē. Dāņu komandai CSC-Saxo Bank Sastre pievienojās 2002.gadā. Pirmo uzvaru Tour de France posmā viņš izcīnīja gadu vēlāk.

Šis panākums gan Sastrem neļāva kļūt par komandas līderi, un 2005.gadā viņam nācās strādāt tautieša Ivana Baso labā. Par CSC komandas kapteini Sastre kļuva brīdī, kad operācija Puerta atklāja Ivana Baso saistību ar dopingu skandālu. Tika ierosināta tiesas prāva pret ārstu Eifemiano Fuentesu, kurš vairāk kā 200 sportistiem piegādāja neatļautus medikamentus, lai uzlabotu sportistu rezultātus. Dokumentos bija manāms arī Baso vārds, un CSC komanda viņu nekavējoties atlaida. Sākās Karlosa Sastres ceļš uz triumfu.

***

Fakti


Karloss Sastre Kandali

Dzimis: 1975.gada 22.IV

Augums: 1,70 m

Svars: 61 kg

Komanda: CSC—Saxo Bank

Tour de France startējis: astoņas reizes

***

Kopvērtējums


Tour de France

1. K.Sastre CSC 84:01:00

2. K.Evanss SIL +00:58

3. B.Kols GST +01:13

4. D.Menšovs RAB +02:10

5. K.Vendevelde TSL +03:05

6. F.Šleks CSC +04:28

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Atklāta Sporto visa klase 11. sezona

Šodien, 18. oktobrī, Zemgales Olimpiskajā centrā, Jelgavā, ar vērienīgu atklāšanas pasākumu tika oficiāli uzsākta Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase 11. sezona. Jauno 2024./ ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi