Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sidneja '00

Gadsimtu mijā olimpiskā vienība aizvien veiksmīgāk risināja Latvijas labāko sportistu materiālās problēmas, gādājot par labiem treniņapstākļiem, iespēju komfortabli aizceļot uz sacensībām un medicīniskās aprūpes jaukumiem. Taču pieredze liecināja, ka profesionālā sporta džungļu cīņās ar pasaules labākajiem atlētiem medaļu iegūšanai nepietiek tikai ar miesas aprūpēšanu. Vajadzēja gādāt arī par stipru garu. Respektīvi — sportisko izsalkumu, kas dzina pāri nevarēšanas barjerām treniņos, sagādāja papildu enerģiju sacensību izšķirošajos brīžos un psiholoģiski nomāca sāncenšus.

Austrālijas pilsētai Melburnai ir īpaša vieta Latvijas sporta vēsturē — tieši tur 1956.gadā šķēpmetēja Inese Jaunzeme izcīnīja pirmo olimpisko zelta medaļu. Uz Sidneju Jaunzemes kundze brauca kā Sidnejas Latviešu biedrībā iekārtotā saviesīgās dzīves centra namamāte, un pats svinīgākais notikums šajā celtnē bija vingrotāja Igora Vihrova sveikšana olimpiskā čempiona statusā. Pirmo reizi pēc sacensībām olimpiskajā arēnā skanēja Dievs, svētī Latviju!

Interesanti, ka spēļu priekšvakarā Vihrova iekļaušana olimpiskajā komandā šķita diskutējama. Igors gan bija izcīnījis Latvijas vingrotāju vienīgo ceļazīmi, taču 1999.gada pasaules čempionātā Jevgeņijs Saproņenko bija ticis pie sudraba medaļas lēcienā. Vicečempiona palikšana mājās neizskatījās loģiska, un vingrotāju pārstāvju apgalvojumi, ka arī Vihrovs Sidnejā varot pretendēt uz augstu vietu izklausījās pēc taisnošanās. Taču nē — Sidnejas SuperDome arēnā vingrošanā daudzpusīgais Vihrovs visus spēkus sakoncentrēja brīvajām kustībām, iekļuva finālā, un tur viņa enerģiskais un precīzais vingrojums tiesnešiem lika aizmirst par sāncenšu tituliem — 9,812 punkti nodrošināja zeltu!

Tikpat koncentrēti un emocionāli sešas no septiņām cīņām uz olimpiskā tatami aizvadīja džudists Vsevolods Zeļonijs (bronza), tikpat mērķtiecīgi 50 km soļošanas distanci veica Aigars Fadejevs (sudrabs). Abi savulaik bija pabijuši talantu statusā, abi bija paguvuši izbaudīt neveiksmju un neattaisnoto cerību sūrumu, un abi tieši Sidnejā sasniedza to ķermeņa un dvēseles stāvokli, kad neveiksmes atkāpjas.

Principā tādu mirkļi varēja būt vairāk, taču Olimps nežēlīgi sijāja censoņus. Muļķīga sadursme iesildīšanās laikā aprāva Latvijas riteņbraucēju trijnieka — Ivo Lakuča, Viestura Bērziņa, Aināra Ķikša — daudzsološi sākto ceļu pēc augstas vietas olimpiskajā sprintā. Pavisam domīgs mājup brauca svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kura konkurenti Sidnejā pēkšņi bija kļuvuši krietni stiprāki nekā agrāk. Pozitīva dopinga analīze anulēja airētāja Andra Reinholda ilggadējo darbu…

No olimpiskā ciemata pa žoga spraugām izlīda ziņas, ka Latvijas delegācijas mītnē uzdzīve dažbrīd situsi augstu vilni un kāds "jaunais un perspektīvais" pilnās burās pateicis acīs, ko domā par LOK prezidentu Vilni Baltiņu. Taču putas ar laiku nostājās, bet Baltiņš Rīgā atgriezās bez ūsām, kas pompozā ceremonijā bija kritušas no pirmā medaļnieka Zeļonija rokas. Pilnais medaļu komplekts aizēnoja visu pārējo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvijas olimpiskais TOP

Latvijas olimpiskais TOP

    * Igors Vihrovs | vingrošana | 1.vieta brīvajās kustībās
    * Aigars Fadejevs | 2.vieta | 50 km soļošanā
    * Vsevolods Zeļonijs | džudo | 3.vieta, līdz 73 kg
    * Viktors Ščerbatihs | svarcelšana | 6.vieta, +105 kg
    * Jefimijs Klementjevs | kanoe | 7.vieta 1000 m
    * Jeļena Rubļevska | pieccīņa | 8.vieta
    * Ivo Lakučs, Ainārs Ķiksis Viesturs Bērziņš | riteņbraukšana | 8.vieta olimp. sprintā
    * Afanasijs Kuzmins | šaušana | 8.vieta ātršaušanā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi