Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SOK par vēlmi aizvadīt Tokijas Olimpiādi saņem vairāku sportistu kritiku

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) saņēmusi kritiku no olimpiskās čempiones kārtlēkšanā Katerīnas Stefanidi, kā arī no vēl citiem sportiem, kuri pauž, ka organizācija pakļaujot riskam atlētu dzīvības, jo tie turpina trenēties Olimpiādei, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

"Spēles nav pārceltas vai atceltas. SOK mūs pakļauj veselības riskiem," intervijā teica Stefanidi. "Ikviens no mums vēlas piedalīties Tokijas Olimpiādē, bet ja nu tas nav iespējams, kāds ir plāns B?"

"Mums pašiem šobrīd ir jāizlemj vai pakļaut sevi riskam un turpināt trenēties."

Grieķijas sportiste, kura ir arī viena no Starptautiskās Vieglatlētikas savienības (World Athletics) biedrēm, norādīja, ka SOK jau kopš janvāra pauž tikai vienu nostāju - spēles notiks tām paredzētajā laikā.

"Kopš janvāra Covid-19 vīrusa izplatība ir sasniegusi pavisam citas virsotnes, taču SOK aizvien neko jaunu nav pateikusi," piebilda kārtslēcēja. "Kā, lai mēs turpinām trenēties, ja pastāv tik lieli veselības riski?"

"Stadioni Grieķijā ir slēgti jau veselu nedēļu. Tuvākajā laikā, iespējams, saņemsim speciālas atļaujas, kas mums dos iespēju trenēties. Tomēr rodas jautājums, kā, lai trenējamies, ja inventārs un telpas ir tās pašas vecās. Nesaprotu, kā trenēties sporta spēļu pārstāvjiem, peldētājiem vai vingrotājiem."

Tāpat Stefanidi norādīja uz nevienlīdzīgu rīcību starp dažādām valstīm, kas gala rezultātā nav godīgi pret sportistiem. Proti, ASV un Zviedrijā sportistiem aizvien ir iespēja piekļūt sporta infrastruktūrai, kamēr pārējo nāciju sportisti ir spiesti pašizolēties.

"Mana konkurente Sandi Morisa pēdējo nedēļu pavada treniņos, jo viņai ir piekļuva zālei," pauda Grieķijas sportiste. "Kad SOK pilnībā apjautīs vīrusa radītās sekas, vēlos, lai viņi pauž patiesu sapratni šā brīža situācijā."

SOK darbību kritizēja arī četrkārtējā olimpiskā čempione hokejā Heilija Vikenhaizere no Kanādas.

"Šī krīze ir lielāka par Olimpiādi," savā "Twitter" profilā ierakstu publicēja sportiste. "Ir šausmīgi trenēties, ja nezini vai tava nodarbību vieta rītdien būs vēl atvērta. Tāpat ir atceltas teju vai visas kvalifikācijas sacensības."

"Ja Olimpiāde notiks laikā, uzskatu, ka tas būs negodīgi pret sportistiem, kā arī līdzjutējiem."

Neizpratni par SOK nostāju pauda arī Vācijas kanoe airētājs Makss Hofs. "Saprotu, ka ir jāpieņem mēri, jo tas ir vajadzīgs. Taču, ja man nav iespējas aizvadīt treniņus, jo bāze ir slēgta, kas varētu turpināties arī tuvākajos divos mēnešos, neuzskatu, ka augustā man būtu jāspēkojas pret pasaules labākajiem atlētiem," sarunā ar avīzi Berliner Zeitung teica Hofs.

Tikmēr SOK prezidents Bahs trešdien telefonkonferencē, kurā piedalījās visas Eiropas Nacionālās Olimpiskās komitejas, pauda gandarījumu par olimpiskās kustības vienotību, taču arī uzsvēra, ka Olimpiādi aizvien plānots aizvadīt tai paredzētajā laikā.

"Neviens risinājums pašreiz nenāk par labu sportistiem, tomēr pieņemt lēmumu par spēļu atcelšanu četrus mēnešus pirms to norises ir pāragrs un nepārdomāts solis," teikts SOK paziņojumā.

Olimpiskā kvalifikācija noslēgsies šā gada 30.jūnijā. Šobrīd Olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

Kopumā pasaulē ar Covid-19 vīrusu inficējušies ir jau vairāk nekā 200 000 cilvēku, no kuriem dzīvību zaudējuši aptuveni 7500. Grieķijā inficēšanās ar vīrusu konstatēta 387 personām, bet piecas jau gājušas bojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi