Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Spēkavīri palīdz sagādāt malku Kaļvu ģimenes bērnu namam

Aicinot sabiedrību palīdzēt sagādāt Latvijas bērnu namiem ziemai nepieciešamo malku, trešdien, 12. septembrī, Latvijas vadošie spēkavīri sacentās Fiskars rīkotajās malkas skaldīšanas labdarības sacensībās. Cīnoties par prasmīgākā malkas skaldītāja godu, trīs Latvijas stiprākie vīri - 2012. gada Latvijas Spēkavīru čempionāta uzvarētājs Dainis Zāģeris, Latvijas Spēkavīru čempionāta dalībnieks Andris Leišavnieks un Latvijas spēkavīru leģenda Raimonds Bergmanis - saskaldīja piecusberkubus malkas, kas tiks ziedoti labdarībai.
Iestājoties rudenim, Latvijas bērnu namiem aktuāla kļūst apkure, un daļā no tiem, īpaši attālākajos Latvijas reģionos, galvenais apkures līdzeklis joprojām ir malka, tā atklājusi Latvijas bērnu namos veiktā aptauja. Pēc dārza piederumu un darbarīku ražotāja Fiskars iniciatīvas spēkavīri pieņēma izaicinājumu pārbaudīt malkas skaldīšanas prasmes un saskaldīt malku Kaļvu ģimenes bērnu nama vajadzībām. 

„Labdarība ir darbs, par kuru nav daudz jādomā. Ir jāpalīdz tiem, kam tas nepieciešams. Kā vingrinājumu malkas skaldīšanu spēkavīri neizmanto, bet liela daļa, to skaitā arī es, esam no laukiem un malku protam skaldīt jau kopš bērnības. Vēl jo patīkamāk to ir darīt ar labu cirvi,“ saka spēkavīrs Raimonds Bergmanis. 

Fiskars cirvju klāstā ir astoņi cirvju modeļi, kas ir veidoti, lai ar tiem būtu maksimāli ērti strādāt. Skaldāmo cirvju asmens ir veidots 35 grādu leņķī ar ķīli, kas pielāgots, lai darba gaitā nešķeltos. Cērtamo cirvju asmens ir 30 veidots grādu leņķī. Visi asmeņi ir pārklāti ar antiberzes materiālu, kas padara ciršanu un skaldīšanu vieglāku un apvienojumā ar īpašo ķīļa formu novērš cirvja iesprūšanu. Kāts ir izgatavots no CompTM stiklašķiedras materiāla, kas ir viegls un ārkārtīgi izturīgs. Kāta gals ir āķveida formā un pārklāts ar triecienu apsorbejošu materiālu, kas, domājot par drošību, pasargā cirvi no izslīdēšanas no rokām. Asmens ir iestrādāts kātā, nevis otrādi, kā tas ir klasiskajiem cirvjiem, nodrošinot, ka kāts neatdalās no asmens. Fiskars cirvji ir arī prestižās Red Dot dizaina balvas laureāti kategorijā Best Of The Best

Spēkavīru saskaldītā malka ar Fiskars atbalstu nonāks Kaļvu ģimenes bērnu namā. Kaļvu ģimene ir no Krimuldas pagasta un audzina sešus bērnus vecumā līdz 18 gadiem. 

„Malka ir viena no primārajām lietām, kas mums šobrīd ir vajadzīgas, jo tuvojas ziema un mums ir jāuztur silta māja. Parasti malkas rezerves izlietojam ļoti ātri, bet iegādāties papildus malku ir grūti, jo pieaug tēriņi arī citām lietām. Kā bērnu nams darbojamies jau 20 gadus, bet malku saņemam pirmo reizi. Parasti mums tiek dāvināts apģērbs, rotaļlietas un daudz kas cits, bet nekas nav tik svarīgs kā bērnu veselība, kuru nevar uzdāvināt, bet var saglabāt, ja māja ir silta,” uzsver Inese Kaļva, Kaļvu ģimenes bērnu nama vadītāja. 

Kaļvu ģimene ir tikai vieni no tiem, kuriem nepieciešams sabiedrības atbalsts. Labdarības kampaņas Taureņa efekts veiktā Latvijas bērnu namu aptauja liecina, ka bez praktiski noderīgām lietām bērnunamu audzēkņiem vajadzīgi kultūras un izglītības pasākumi, kā arī iespēja uzturēt sakarus ar ārpasauli. Aptaujas gaitā noskaidroto materiālo vajadzību vidū visbiežāk minētās ir telpu remonts, datortehnika un programmatūras, trenažieri, kā arī logu nomaiņa. No sīkākām sadzīves vajadzībām lielākoties tika norādīts sporta aprīkojums, mēbeles, apģērbi un apavi, televīzijas dekoderi, kā arī sadzīves tehnika. Pilnīga informācija par katra bērnunama vajadzībām atrodama mājaslapā www.taurenaefekts.lv.

“Amerikāņu matemātiķis un meteorologs Edvards Lorencs izvirzīja haosa teoriju, ietverot tajā „taureņa efekta” koncepciju, kas nozīmē, ka pat nelielai ietekmei uz sistēmu var būt nozīmīgas sekas. Šī doma iedvesmoja mūs īstenot šo projektu. Ieguldot kaut vai nedaudz līdzekļu, mēs varam sasniegt nozīmīgus mērķus. Mēs esam pārliecināti, ka viss lielais sākas no mazumiņa. Kampaņas filozofija paredz, ka ikviens var tajā iesaistīties jebkurā brīdī. Mēs ticam, ka šodienas dāvinājumam ir liela nozīme. Jo vairāk būs tādu, jo labāk dzīvos Latvijas bērnu namu audzēkņi,” atzīmē Olga Kazaka, labdarības kampaņas Taureņa efekts vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi