Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Švecovs: Esmu priecīgs, ka kā pēdējais Latvijas olimpietis nepievīlu līdzjutējus

Modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs apzinās, ka ir pēdējais Latvijas atlēts, kuram atlicis starts Parīzes olimpiskajās spēlēs, tāpēc priecājas, ka nepievīla skatītājus un spēja kvalificēties sestdien gaidāmajam finālam.

Švecovs pēc ceturtdien notikušās paukošanas, kā arī piektdien aizvadītās jāšanas, paukošanas bonusa kārtas un peldēšanas atradās savas pusfināla grupas vadībā. Sekoja skriešanas un šaušanas kombinācija, pirms kuras Latvijas sportistam pār desmito vietu bija nedaudz vairāk nekā 40 sekunžu pārsvars. Finālā iekļuva deviņi no 18 pusfināla grupas dalībniekiem.

“Šodien viss sanāca, arī izbaudīt,” pēc sacensībām teica Švecovs, stāstot, ka bijis labs zirgs, kas palīdzēja jāšanā iegūt maksimālos 300 punktus. “Šoreiz visi zirgi ir labi un arī maršruts nav tik grūts kā Tokijā.”

Paukošanas bonusa kārtā sacensības sāk no vājākā paukotāja, kurš tiekas ar priekšpēdējo. Šī dueļa uzvarētājs pauko ar nākamo stiprāko un tā līdz pašam spēcīgākajam. Švecovs sacensības uzsāka kā priekšpēdējais, bet savu dueli zaudēja. Viņš skaidro, ka šī kārta neko daudz neietekmē. Ja būtu uzvarējis pirmajā duelī, tiktu pie papildus diviem punktiem (sekundēm skriešanā), bet, ja arī labāko paukotāju, tad vēl četriem.

Savukārt peldēšanā mūsdienu modernās pieccīņas formātā sportistiem nepieciešams taupīt spēkus, jo jau drīz pēc tam ir kombinācija. “Nedrīkst peldēt uz maksimumu, jo 15 minūtes pēc pēdējā sportista pieskaršanās pie sienas jau ir skriešana. Tāpēc peldēju vidējā līmenī, lai var arī iziet un skriet,” stāstīja Švecovs.

Vājākā Latvijas sportistam ir skriešana, tomēr viņš saka, ka šodien tā bijusi labā līmenī. “Šoreiz ne tik laba bija šaušana. Nekad iepriekš nebiju piedzīvojis, ka aiz mērķiem var redzēt līdzjutējus, viņi visu laiku kustās, tāpēc vajag ļoti fokusēties. Šaušanā visu laiku satraucos, tomēr redzēju, ka man labi skrienas un citi arī ļoti ātri neskrien. Pirmo apli skrēju vieglāk, gribēju iesildīties, paskatīties kāda skriešana pa šo trasi. Domāju, ka šaušana būs labāka, varētu mierīgāk skriet, bet tagad vajadzēja ātrāk.”

“Minimālais uzdevums bija tikt astoņpadsmitniekā. Arī vakar paukošana neizdevās ne tehniski, ne psiholoģiski, bet izdevās visu izmainīt un beigās bija normāls rezultāts,” saka treneris Mihails Jefremenko, paužot, ka pie tā, lai Švecovs uzlabotu skriešanas rādītājus, tiek nepārtraukti strādāts. “Tomēr formāts mainās. Ja Tokijā sportisti skrēja pēc pilnas atjaunošanās, tagad tas jādara desmit minūtes pēc izkāpšanas no baseina. Ja peldēšanā nopeldētu divas sekundes ātrāk (dotu četrus punktus un četras sekundes kombinācijā), nākamajā disciplīnā viņš būtu nekāds. Visu laiku meklējam balansu, bet, protams, pie skriešanas vēl jāstrādā.”

Modernā pieccīņa nu jau ilgāku laiku meklē labāko iespējamo formātu. Runājot par to, ka divas dienas pēc kārtas jāstartē šādā divu stundu maratonā, Švecovs pauda, ka labāk būtu, piemēram, dienas pauze, tad finālā atlēti rādītu augstvērtīgāku sniegumu, bet tagad visi pārsvarā jau būs iztukšoti. “Tagad ir forši, jādomā vairāk ar galvu kā labāk izdarīt. Nav laika stresot, jo pirms tam bija ilga gaidīšana starp sporta veidiem.”

Tāpat rīt būs pēdējās augstākā līmeņa sacensības ar jāšanu un turpmāk zirgus nomainīs šķēršļu josla. Treneris Jefremenko stāsta, ka pagaidām Švecovs šķēršļu joslu vēl nav mēģinājis, līdz ar to par tālāku nākotni grūti izteikties. “Pēc pieredzes zināms, ka nepieciešams pusgads, lai to disciplīnu apgūtu, bet pēc olimpiskajām spēlēm lemsim. Pagaidām domājam par rītdienu.”

Švecovs izsaka pateicību par no Latvijas saņemto atbalstu. “Vakar pēc paukošanas ļoti daudz cilvēku rakstīja, bija gandarījums, kaut reāli vēl neko nebiju izdarījis. Esmu priecīgs, ka nepievīlu, tiku finālā, līdzjutējiem būs interesantāk paskatīties un varbūt kāds jaunietis pievērsīsies pieccīņai,” pauda olimpietis, paužot, ka pēc šodienas redzams – viss ir iespējams. “Rīt viss sākas no jauna, ļoti svarīgs būs ielozētais zirgs. Strādāsim. Mēģināšu arī pilnībā fokusēties uz šaušanu, tas ir iespējams.”

“Reāli skatoties, var tikt desmitniekā, bet brīnumi notiek. Arī viņš saka, ka var paskriet. Tomēr problēmas ir psiholoģiski – Pāvels sākumā taupās, jo liekas, ka beigsies spēks,” piebilst treneris Jefremenko.

Modernās pieccīņas fināls sestdien sāksies plkst. 18.30 pēc Latvijas laika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi