Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiesībsargs aicina sabiedriskos medijus nodrošināt sporta pārraižu pieejamību cilvēkiem ar redzes traucējumiem

Tiesībsargs aicina Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio portālu Lsm.lv un VSIA Latvijas Televīzija nodrošināt sporta pārraižu pieejamību cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Kā liecina informācija Tiesībsarga biroja mājaslapā, tiesībsargs Juris Jansons ir saņēmis iesniegumu no kādas personas, kura samērā nesen zaudējusi redzi. Persona minēja, ka vēlas saņemt informāciju atbilstoši savām vajadzībām un spējām, attiecīgi nodrošinot iespēju turpināt skatīties sporta pārraides televīzijā, īpaši olimpiskās spēles.

Saskaņā ar ANO Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām šiem cilvēkiem ir jānodrošina pieeja informācijai vienlīdzīgi ar citiem cilvēkiem. Tiesībsargs uzsvēra, ka minētais pienākums attiecas uz visiem pakalpojumu sniedzējiem, kas sniedz pakalpojumu publiski, tai skaitā uz sabiedriskajiem medijiem.

Jansons norādīja, ka cilvēkiem ar redzes traucējumiem - gan personām ar invaliditāti, gan senioriem - uztvert uz ekrāna notiekošo palīdz pēc iespējas precīzāks situācijas apraksts. Piemēram, ja redzīgs cilvēks redz ekrānā sportistu, var izlasīt tā vārdu, uzvārdu un citu informāciju titros un paralēli klausīties diktora runāšanu par ar sportu nesaistītiem jautājumiem, tad cilvēkam ar redzes traucējumiem šāda informācija neko neizsaka.

Jansons norādīja, ka cilvēkiem ar redzes traucējumiem priekšstatu par notiekošo rada sporta komentētāju teikums par to, ka, piemēram, "ka persona X gatavojas vai dodas uz startu, trasē persona Y patraucās garām personai Z, personai M ir pagaidām ceturtais labākais laiks trasē". Arī komandu spēlēs personas ar redzes invaliditāti novērtē informāciju par to, pie kā ir bumba vai ripa, norāda tiesībsargs.

Tiesībsargs atklāja, ka atsevišķu cilvēku ar redzes traucējumiem ieskatā, labākais hokeja komentētājs ir jau mūžībā aizgājušais Mariss Andersons.

Tiesībsargs aicina sporta komentētājus iepazīties ar informāciju un veidu, kā var komentēt sportā notiekošo, lai informācija sasniegtu pēc iespējas plašāku skatītāju loku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi