Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vienības brauciens priekam, garam un veselībai

Sacensības, kuru galvenais mērķis nav noskaidrot uzvarētājus, bet gan veicināt tautas kopības garu — tāda ir Vienības velobrauciena devīze. Svētdien Siguldā tradīcijām bagātie riteņbraucēju svētki notiks jau 18.reizi. 

"SEB MTB sacensību posmi man asociējas ar tādu kā čempionātu, bet Vienības velobrauciens — tās ir olimpiskās spēles," TV sporta (un ne tikai!) seja Uģis Joksts priekšplānā izvirza kopības sajūtu, nevis sacensību sportisko garu. "Tur jau tas šarms, ka velobraucienā piedalās cilvēki, kuri ikdienā nebūt neaizraujas ar aktīvu riteņbraukšanu. Drīzāk velosipēds ir līdzeklis, ar ko aizbraukt pēc piena vai uz ezeru nopeldēties."

Joksts ir bijis Vienības velobrauciena dalībnieks, taču šoreiz viņš pildīs komentētāja funkcijas. "Tāds ir mans darbs," Joksts neslēpa, ka svētdien nebūs viegli atturēties uzkāpt uz velosipēda un mīt ar visiem kopā. Sacensību organizatoriem viņš ieteiktu aizdomāties, vai katru gadu velobraucienu nevajadzētu rīkot cituviet. Uģis Joksts gan apzinās, ka tas var nebūt vienkārši no organizatoriskā viedokļa. "Ja nekļūdos, Kārlis Ulmanis, iedibinot šo velobraucienu, kā vienu no mērķiem izvirzīja iepazīt Latviju. Lai redz, kā cilvēki dzīvo."

Šoreiz atkal būs iespēja iepazīt Siguldas pusi — Inciemu, Turaidu, Raganu, Inčukalnu, Murjāņus… Uz kuru pusi katram vedīs ceļi, atkarīgs no izvēlētās distances. Iespēja piedalīties kādā no trim braucieniem sporta (71,5 km), MTB (37 km) vai tautas grupā (37,5 km).

Tiem, kas dalību vēl nav apstiprinājuši, ieteicams pasteigties. Tas atvieglos darbu organizatoriem un mazinās pašu izmaksas. Iepriekš reģistrēties drīkstēs līdz 4.septembrim veikalos Veloserviss Rīgā, Daugavpilī, Gulbenē un Ventspilī, Siguldas tūrisma informācijas centrā un interneta mājaslapā velo.lv. Vecumā no 12 līdz 18 gadiem un personām vecākām par 60 gadiem dalības maksa līdz ceturtdienai būs 10 latu, no 19 līdz 59 gadiem — 15 latu. Sacensību dienā tā attiecīgi būs 15 un 20 latu.

Celt dalības maksu, lai pēdējā brīdī nesaskrien dalībnieku bari, ir prakse arī citviet pasaulē. Brauciena organizētājs Igo Japiņš uzskaitīja iemeslus: diplomi, čipi, medaļas un ēdiens nav lietas, ko var sarūpēt pēdējā brīdī. Pērkot vairāk, būs lieki izdevumi, mazāk — kāds paliks bešā. Taču tāds nav mērķis, jo šis ir velobrauciens priekam.

Pēdējos trijos gados pedāļu minēju pulks svārstījies no pusotra līdz divarpus tūkstošiem. Tiesa, līdz absolūtajam rekordam, kas uzstādīts trīs gadus pēc velobrauciena iedibināšanas 1939.gadā, vēl tālu. Toreiz ceturtajā Vienības velobraucienā no Latvijas malu malām Rīgā pulcējās 6226 dalībnieki.

Arī pēc neatkarības atjaunošanas dalībnieku pulks bijis raibu raibais — profesionāli sportisti (piemēram, Tour de France laureāts Pjotrs Ugrjumovs, 1992.gada olimpiādes bronzas ieguvējs Dainis Ozols, 1993.gada pasaules vicečempions Kaspars Ozers), pašreizējie un bijušie politiķi (vides ministrs Raimonds Vējonis, bijušais prezidents Guntis Ulmanis un ekspremjers Indulis Emsis)… Iespējams, svētdien plecu pie pleca iznāks braukt ar mūziķi Renāru Kauperu, jo ielūgums ceļo arī pie viņa.

Pašu un citu drošībai der iegaumēt — aizsargķiveres visiem obligātas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

18.vienības velobrauciens

Plkst.12.10 Starts šosejas sporta braucienam (71,5 km)

Plkst.12.20 Starts MTB braucienam (37 km)

Plkst..13.30 Starts šosejas tautas braucienam (37,5 km)

Dalībnieku reģistrācija un numuru izsniegšana no plkst.9 starta/finiša rajonā Leona Paegles ielā pie Siguldas svētku laukuma

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi