Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Zālītis: Eiropas līmenī Rīgas kausi ir svarīgas vieglatlētikas sacensības

Starptautiskās vieglatlētikas sacensības "Rīgas kausi" ir svarīgas Eiropas līmenī, ceturtdien preses konferencē norādīja Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis.

Kā zināms, Latvijā vērienīgākās starptautiskās vieglatlētikas sacensības "Rīgas kausi" sāksies 31.maijā plkst.18. Dalībnieki sacentīsies 16 disciplīnās, bet sešās no tām - šķēpa mešanā sievietēm un vīriešiem, 400 metru skrējienā un tāllēkšanā sievietēm, kā arī 800 metru skrējienā un tāllēkšanā vīriešiem - tiks izcīnīti "Rīgas kausi".

"Sacensību svarīgumu parāda starptautiskās amatpersonas, kas to apmeklē, - pērn bija Sergejs Bubka (leģendārais Ukrainas kārtslēcējs), šogad esošais Eiropas rekordists tāllēkšanā Roberts Emijans, kurš bijis pasaules un Eiropas čempionātu godalgoto vietu ieguvējs, bet tagad darbojas Eiropas Vieglatlētikas asociācijā (EAA) un ir Armēnijas federācijas prezidents. Tāpat sacensības apmeklēs divi EAA valdes locekļi - grieķis Panagiotis Dimaks un igaunis Ēriks Teigamagi. Par šīm sacensībām ir interese Eiropas līmenī un tās ir nozīmīgas arī sportistiem, jo iespējams sacensties ar pietiekami labiem konkurentiem," sacīja Zālītis.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks atzīmēja, ka tiek strādāts pie šo sacensību popularizēšanas. "Kopš 2006.gada, kad šīs sacensības atjaunoja, daudz kas darīts, lai tās popularizētu. Šādas sacensības ir pilsētas prestižs, un dažādi pašvaldība tās cenšas atbalstīt. Šogad šī sportistiem būs viena no pēdējām iespējām izpildīt olimpiskos normatīvus - gan Latvijas, gan ārvalstu sportistiem."

Latvijas vieglatlētikas izlases galvenais treneris Dmitrijs Miļkevičs uzskata, ka sportistiem ir liels gods piedalīties šajās sacensībās. "Šīs Latvijas vieglatlētiem ir ļoti svarīgas sacensības, un gods ir jau tikt pie startēšanas vien. Uz starta būs visi labākie Latvijas vieglatlēti. Daži, ja neizdosies tikt pie olimpiskā normatīva, varēs tikt pie Eiropas čempionāta normatīva, kur mums jau ir kvalificējušies 18 sportisti. Ja neizdosies "Rīgas kausos", vēl būs pusotrs mēnesis pildīt normatīvus, tomēr jo ātrāk, jo labāk."

"Rīgas kausu" organizatoru pārstāvis Normunds Pūpols vēlreiz uzsvēra, ka sacensībās startēts gandrīz visi Latvijas spēcīgākie vieglatlēti. "Mums ir spēcīgi sportisti, un viņiem būs labi konkurenti - sieviešu šķēpmešanā, tāllēkšanā sievietēm. Tas mūsu sportistiem liks tiekties pēc augstiem rezultātiem. Ceru uz augstiem rezultātiem 100 metros, jo sacensībās būs Adrians Grifits no Bahamām, kurš šogad ar neliela vēja palīdzību skrējis 10,03 sekundes. Igaunis Rasmuss Megi, kurš ir Eiropas vicečempions 400 metru barjerskriešanā."

400 metru skrējēja Gunta Latiševa-Čudare atzina, ka viņai sagatavošanās process sezonai bijis ļoti veiksmīgs. "Šajā pavasarī izdarīts lielāks darbs nekā iepriekš. Esmu startējusi divos mačos, rezultāti pagaidām pieticīgi, jo plānots sportisko formu sasniegt uz sezonas diviem galvenajiem mačiem," sacīja sportiste, kura startēs arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Arī tāllēcēja Lauma Grīva atzīmēja, ka šogad ieguldīts liels darbs. "Ceru, ka labāko formu izdosies sasniegt jau sezonas sākumā. Šīs būs sezonas pirmās sacensības, konkurence būs ļoti sīva."

Pasākumā laikā vieglatlētikas statistiķis Andris Staģis prezentēja grāmatu "Latvijas vieglatlētikas vēsture", kas tapusi sadarbībā ar Starptautisko Vieglatlētikas fondu un uzņēmumu "Astarte Nafta".

"Par grāmatu runājām jau ilgus gadus, un šī ir pirmā no trim daļām. Autors savācis lielu informāciju un to salicis formā, ko ir interesanti lasīt. Grāmatu finansēja un palīdzēja izdot Starptautiskais Vieglatlētikas fonds, "Astarte Nafta" un "Jumava"," sacīja Zālītis.

"Rīgas kausu" laikā apmeklētājiem būs iespējams grāmatu iegādāties. Vieglatlētikas saime cer, ka nākamās divas grāmatas tiks izdotas nākamajos divos gados.

"Rīgā ar vieglatlētiku sāka nodarboties 1897.gadā. Materiālu vākšanā sākums bija ļoti grūts. Centos balstīties uz Latvijas rekordu attīstības hronoloģiju, Latvijas čempioniem un Latvijas sportistu sasniegumiem lielākajās sacensībās. Ceru, ka šī statistika ir patiesa, bet dzīva kopš tiem laikiem ir tikai Irma Jaunzeme, kura, pārlasot grāmatu, deva daudzus papildinājumus un labojumus. Uz vāka ir divi pirmskara gadu Latvijas vieglatlētikas slavenības biedri Jānis Daliņš un Jānis Dimza. Otrā grāmata pēc apjoma ir divreiz lielāka, un nezinu, ko varētu tur īsināt," pastāstīja grāmatas autors Staģis.

"Rīgas kausos" uzvarētāji visās disciplīnās tiks apbalvoti ar naudas balvām, bet pieci sacensību dalībnieki ar augstvērtīgākajiem rezultātiem, ko noteiks pēc vieglatlētikas disciplīnu salīdzinošajām punktu tabulām, saņems papildu naudas balvas.

Šobrīd savu dalību sacensībās apstiprinājuši vieglatlēti no 30 valstīm.

Dalībnieki sacensībās varēs cīnīties arī par Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas normatīviem. Pērn šajās sacensībās normatīvu izpildīja šķēpmetējs Rolands Štrobinders, šķēpu raidot 83,37 metrus tālu.

Šobrīd olimpisko spēļu normatīvus ir izpildījuši 12 Latvijas vieglatlēti - Gunta Latiševa-Čudare 400 metru skrējienā, Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Anita Kažemāka un Valērijs Žolnerovičs maratonā, Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Rolands Štrobinders, Sinta Ozoliņa un Madara Palameika šķēpmešanā, Pauls Pujāts kārtslēkšanā un Arnis Rumbenieks ar Agnesi Pastari soļošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dārziņš: Ļoti būtiski būs tas, kā spēsim atjaunoties

Latvijas hokeja izlasei pirms otrdien paredzētās izšķirošās spēles ar ASV par iekļūšanu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā ļoti svarīga būs spēlētāju atjaunošanās pēc smagā mača ar slovākiem, pirmdi...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi